Skip to main content

Herpesvirus: Vi må være ansvarlige!

Mette Uldahl: Vi er nødt til alle sammen at justere vores tilgang til smitsom sygdom og stævnedeltagelse, hvis vi skal styre herpesvirus i fremtiden. Herpesvirusudbrud og anden smitsom sygdom forsvinder ikke
| admin

– Vi må arbejde på at få forståelse ud til alle grupper af medlemmer om at kun heste fra raske besætninger kan møde heste fra raske besætninger og vigtigheden af at overholde det fælles regelsæt, hvis vi skal kunne styre igennem fremtidige udbrud på den bedst mulige måde, indleder Dansk Ride Forbunds veterinærkonsulent Mette Uldahl, som her forklarer, hvorfor rideforbundet så sig nødsaget til at lukke for stævnerne herhjemme.

Der var styr på karantænen
Dansk Ride Forbund havde som udgangspunkt godt styr på karantænen af de ryttere, som havde været i udlandet at starte, og dermed var risikoen for at sprede den aggressive type herpesvirus fra Europa og udlandet lav. Der er som tidligere udmeldt konstateret indførsel af virus til to besætninger i Danmark fra udenlandske stævneheste. Disse besætninger er stadig i intakte karantæner. Virussen har oprindeligt spredt sig fra en stævneplads i Valencia, Spanien, og det internationale rideforbund FEI, tog konsekvensen, og lukkede for internationale stævner frem mod udgangen af marts.
Den 20. marts udtalte Dansk Ride Forbunds veterinærkonsulent Mette UIdahl, at der var styr på karantænen herhjemme. – De heste, som er testet positiv efter hjemkomsten fra Vejer de la Frontera viser ikke tegn på sygdom, mens der desværre er et par heste, hjemkommet fra Valencia, som står med neurologiske symptomer, fortæller dyrlægen. Hun fortæller, at begge besætninger er kommet hjem og gået direkte i karantæne, og så vidt hun kan vurdere, har begge steder overholdt karantænen. Rytterne har været klar over risikoen, og gjort som de er blevet bedt om af rideforbundet.
Dermed vurderede forbundet og dyrlægen, at der var så godt styr på situationen herhjemme, at det var forsvarligt, fortsat at afvikle nationale stævner. Der er så sket en ændring i situationen, som betyder, at forbundets ledelse sammen med veterinærkonsulenten finder det forsvarligt fortsat at afvikle stævner herhjemme. – Smitterisikoen er lav, DRF har fra starten sat en præmis omkring gennemsigtighed i håndteringen, herunder at melde ud, hvis der ikke er styr på mønstrene mere, og der er vi så nu, erkender Mette Uldahl.

Dansk Ride Forbunds veterinærkonsulent Mette Uldahl.

Disciplinærsager venter forude
Mette Uldahl har været i dialog med de ryttere, som har været i udlandet og ride, og karantænen er intakt, hos de to besætninger, der havde virusudbrud, men siden i torsdags er der foregået forskellige kombinationer af overtrædelser fra andre medlemmers side, så forbundet ikke længere kan stå inde for, der er styr på mønstrene .
Der vil blive udarbejdet rapporter over forholdene for overtrædelserne, og sagerne vil herefter blive vurderet af disciplinærudvalget..
Det drejer sig primært om to type overtrædelser:
Import af heste/ponyer fra udlandet, som deltager i og/eller har kontakt til andre heste, som deltager i aktiviteter under DRF
Deltagelse i stævne fra besætninger hvor der er konstateret symptomer på smitsom sygdom

Da der samtidig var andre overtrædelser, som forbundet er bekendt med på mindre valideret plan, har det resulteret i et samlet billede, hvor der ikke længere er muligt at vurdere risikoen for smittespredning på det niveau som DRF ønsker .

– Vi er meget ærgerlige over at måtte tage denne konsekvens, men en del af præmissen for at holde åbent for stævner, var at vi ville melde ud, hvis noget ændrede sig, og i den givne situation var det nu
Mette Uldahl.

Hvad med fremtiden?
Herpesvirus ligger latent i en stor procentdel af hestene. Det kan udløses af stress, nedsat immunforsvar, anden sygdom mv. Vi har gennem de senere år haft flere udbrud af den aggressive variant, der giver neurologiske symptomer, og kan medføre hestens død.
– Det er ikke ovre, men denne runde har været anderledes og kompleks. Vi er nødt til at komme derhen, hvor vi kun sjældent ender i de fulde nedlukninger af stævnerne. Alle er derfor nødt til i højere grad at tage ansvar for at kun heste fra raske besætninger møder andre heste fra raske besætninger. Det betyder, at alle heste fra stalde med heste med snot, hoste og feber skal blive hjemme indtil besætningen er fri for symptomer på smitsomme sygdom. Det er den mest effektive måde at inddæmme smitte på. Det kræver transparens og åbenhed fra alle: sig til, hvis der heste med feber, næseflåd, hoste o.l. i stalden. Det er hele grundlaget for, at vi fortsat kan have ridestævner. Vi kan forvente, at den aggressive variant af herpesvirus vil poppe op de næste 4-5 år som minimum, og vil vi ikke stå tilbage med en fuldstændig amputeret stævnesæson hvert år, så må vi være ansvarlige!, understreger Mette Uldahl.

— Lige nu er der nogle aktører i sporten, som stadig tænker at en enkelt hest eller to med feber og hoste ikke er et problem, men hos DRF kan vi bare se, at det ofte giver anledning til smittespredning at ignorere de første tegn på smitsom sygdom.

— Hvis alle bliver hjemme de få gange man har syge heste i stalden, så vil det give en helt utrolig stor samlet effekt. Hvis der så er stalde, som konstant har syge heste, og derfor føler, at de aldrig kan komme til stævne, så må man overveje at se på management i stalden og få løst problemet bedst muligt.
— Vi skal have vendt vores tankegang, og hævet overliggeren. Vi arbejder os hele tiden frem mod større ansvarlighed i sporten, og det er ærgerligt, at nogle få i denne omgang ødelægger det for de mange. Vi arbejder løbende på planer for at håndtere smittespredning. Og vi vil gøre alt for at holde åbent for stævnerne, så snart det er muligt, slutter dyrlæge Mette Uldahl.