Skip to main content

Nyt kraftcenter på Broholm

OL-dressurrytter Per Sandgaard og toptræner Pether Markne har etableret træningscenter på Broholm Gods, der er fuld aktivitet på stedet med fokus på både spring og dressur. De har netop ansat berider Maria Bjørnkjær Asferg til at hjælpe med uddannelsen af springhestene
| admin

Det idyllisk beliggende Broholm Gods på Sydfyn rummer en større stald og ridehal. Gennem 15 år har Broholm dog været synonymt med DM i dressur, og nu er der igen aktivitet på stedet.

Per Sandgaard og Pether Markne har pr. 1. april overtaget driften af ridecentret på Brohom Gods. Per Sandgaard har redet på det danske landshold, bl.a. ved OL i Athen med Zancor, som han vandt DM på i 2004, indtil han skiftede nationalitet til svensk. Pether Markne, der har været på det svenske OL-hold i dressur, har redet internationalt i både dressur og springning. Han er en meget anerkendt træner, og har været en del af trænerteamet bag de succesfulde svenske springlandshold, og i dag er han landstræner for Norge i både dressur og springning. Herhjemme er han en eftertragtet træner for flere professionelle springryttere.

Per, der oprindeligt stammer fra Fyn, lokkede Pether med tilbage til sin hjemegn i slutningen af 2019, men de har fortsat haft heste også i Sverige. Nu har parret samlet deres heste på Broholm, hvor det er planen, de skal etablere et træningscenter for dressur- og springryttere, hvor ryttere kan træne i kortere eller længere tid. Da der jo er hotelfaciliteter på godset, kan rytterne bo og spise på stedet.

– Der er fuld aktivitet med både spring- og dressurheste og ryttere, og en rigtig god energi. Vi ser frem til at tage imod ryttere fra hele Skandinavien.
Pether Markne

De tager heste ind i træning, ligesom de selv har et antal heste, der er på vej i deres uddannelse. Derfor har de ansat berider Maria Bjørnkjær Asferg til at tage hånd om uddannelsen af især springhestene. Maria kommer fra et job på Stutteri Ask.

Efter godt 5 år på Stutteri Ask starter Maria Bjørnkjær Asferg et nyt job hos Per Sandgaard og Pether Markne på Broholm Gods. Foto: Privat

Fra Stutteri Ask til Broholm
Berider Maria Bjørnkjær Asferg, 30 år har stor erfaring med uddannelse og træning af unge springheste. Hun startede sin læretid hos Kristian Skovrider, og kom derefter til Jon D. Pedersen på Dalumgaard, mens hun var i lære der, kørte hun til Stutteri Ask for at springtræne, og efter et år i Dalum flyttede Maria til Stutteri Ask for at blive udlært derfra af Søren Møller Rohde. Hun bestod sin eksamen i forsommeren 2018, og blev fastansat på stedet. Undervejs har hun vundet championatsfinalen og været i finalen ved UVM på Zangersheide. Nu føler hun, det er tid til at prøve kræfter et andet sted, Maria fortæller:

– Jeg er fyldt 30 år, og har mand og to hunde, men ingen børn, så skulle jeg prøve noget andet var det nu. Og Maria har fået lyst til at prøve kræfter med noget andet, selvom hun, som hun siger: ved hvad jeg har på Stutteri Ask med enormt trygge rammer og et set up, der er fedt at være i. De senere år har hun hovedsageligt redet de unge hingste og heste, både i træning og konkurrence. De få gange, hun har haft lejlighed til at snuse til de større opgaver, har det været på heste, der har stået på salgslisten.

– Jeg vil prøve at se, om jeg kan komme ud af min skal, og prøve noget andet. Det her skifte betyder ikke, det er farvel for evigt til Stutteri Ask, jeg ved godt, hvad jeg forlader, så måske er det i stedet på gensyn
Maria Bjørnkjær Asferg

Hun har mødt Pether Markne, når han har været på Stutteri Ask for at springe med elever eller heste han har i træning. – Han er meget imødekommende, sød og rar, og jeg har et rigtig godt indtryk af ham og Per. Pether har solgt en hest til Stutteri Ask, så jeg ved også, hvad han arbejder med, rent kvalitetsmæssigt.

– Der er stor respekt omkring Pether, men han har ikke arbejdet så meget i Danmark, endnu, forklarer Maria. Maria starter på Broholm den første maj, og da hun og hendes mand bor nær Stutteri Ask, er de på jagt efter en bolig tættere på Broholm: – Så vi springer virkelig ud på åbent hav nu, men det er vi friske på!

Maria skal være med til at uddanne springhestene, der nu er i aldersgruppen 4 til 7 år. – Jeg er frisk på at give den gas, og glæder mig også til at undervise lidt mere. Og så ser jeg frem til at møde de dygtige ryttere, som kommer for at træne der. Der er så meget inspiration at hente i det for mig, slutter Maria Bjørnkjær Asferg.