Skip to main content

Positiv dopingprøve pga. astmamedicin

Den schweiziske militaryrytter Felix Vogg har fået karantæne for at bruge astmamedicin (til sig selv), medicinen har han fået godkendt til træning, men overset det ikke også gjaldt i konkurrence.
| admin

Det kan være noget af en opgave for ryttere at holde styr på, hvilken medicin er på dopinglisten, både når det gælder behandling af hesten og af dem selv. Sammen med dyrlægen har de fleste ryttere styr på et lovligt behandlingsregime for deres heste, men når det gælder rytteren selv, kan der opstå problemer, som det tyske medie Reiten st. Georg beskriver det.

Et stof, der er på dopinglisten hos World Anti-Doping Agency (WADA), blev fundet i en dopingprøve taget af den schweiziske militaryrytter Felix Vogg under CHIO i Aachen i sommer. Rytteren er suspenderet indtil februar 2023. I reglerne fra World Anti-Doping Agency (WADA) er den aktive ingrediens opført som “Prohibited Substance, Class S.6.B Specified Stimulants”. Meget forskellige aktive ingredienser er opført i denne gruppe, lige fra appetitdæmpende midler til anabolske steroider til stoffer med stimulerende virkning, som også bruges i syntetisk fremstillede lægemidler.

Middel mod astma

Felix Vogg var ikke i tvivl om, hvor det aktive stof kom fra. Den schweiziske OL-rytter har lidt af høfeber, siden han var ung. I de senere år er problemet eskaleret til det punkt, hvor han nu lider af astma. For at få styr på sine luftvejsproblemer har han i nogen tid taget medicin, der giver ham mulighed for at trække vejret frit. I løbet af sagen fremlagde han relevante dokumenter fra de læger, der behandler ham. Han påpegede også, at han havde fået ordineret et andet lægemiddel siden marts 2020 på grund af bivirkninger.

Han fortalte St. GEORG, at han også havde taget dette præparat i Aachen og også havde henvist til det og anført det i prøveprotokollen. Problemet: Autorisationen til at tage dette præparat i konkurrence, i den engelske tekniske jargon “Therapeutic Use Exemption” (TUE), var udløbet i Covid-perioden. Felix Vogg er en topatlet i WADA-puljen. Det betyder, at Anti-Doping Agenturet jævnligt tager dopingtest derhjemme uanmeldt. Han havde taget det pågældende præparat og antog, at det ville være uproblematisk. Hvad han ikke var klar over var, at det aktive stof, er uproblematisk i træningen, men i konkurrence kræver det den – udløbne – tilladelse.

“Jeg har været klar over det i årevis,” siger Vogg. Det var derfor, han havde givet afkald på analysen af B-prøven, som han ville have været lovligt berettiget til. I august 2022 ansøgte Felix Vogg om at få udstedt en TUE for det aktive stof i astmapræparatet. Dette blev godkendt intil 11. september 2024. En sådan godkendelse kan dog ikke gives med tilbagevirkende kraft, og dermed frifinde Vogg for dopinganklagen.

Sagen har været for FEI-domstolen, som så samarbejdet med Felix Vogg som positivt, og hans forseelse, som til dels skyldtes uvidenhed, blev klassificeret som “i sidste ende let”, som det kan læses i den officielle afgørelse. Vogg blev suspenderet i to måneder indtil 19. februar 2023. Han skal betale en bøde på 3.000 schweizerfranc og 1.500 schweizerfranc for sagsomkostninger og så mister han de points og præmiepenge han har vundet i perioden 1. juli til 11. september 2022.