Skip to main content

Så du indslaget på TV2? Vilde heste skaber frygt

Heste og andre store plantespisende dyr skal efter planen indtage Naturnationalpark Gribskov og Naturnationalpark Fussingø. Men det vækker ikke begejstring blandt mange borgere. TV2 satte fokus på problemstillingen forleden.
| admin

Hvis det står til politikerne, så kan du i fremtiden møde græssende heste eller køer, når du bevæger dig rundt i landets to første naturnationalparker, der skal etableres i Fussingø ved Randers og Gribskov i Nordsjælland.

I juni 2020 kom aftalen på plads, og da lød det sådan her på naturstyrelsen.dk:

Store græssende dyr, urørte løvskove og masser af plads til, at vilde dyr og planter kan trives. Det er målet med Danmarks første naturnationalparker, som inden for få år skal etableres i Fussingø vest for Randers og i Gribskov i Nordsjælland.

Det står klart, efter at regeringen og støttepartierne er blevet enige om at afsætte knap 105 mio. kroner til en række indsatser, der skal komme en presset natur til undsætning.

– Vi står i en naturkrise, og dyr og planter mangler plads og levesteder. Vi har brug for mere sammenhængende naturarealer, hvor naturen kan udvikle sig på sine egne præmisser. Derfor er jeg virkelig glad for, at vi med aftalen her tager hul på Danmarks to første naturnationalparker, som skal give vildere natur herhjemme, siger miljøminister Lea Wermelin.

Modstand mod dyrene

Men mange borgere er knap så begejstrede for udsigten til at møde heste og køer på deres gåtur i områderne. Det kunne TV2 fortælle i tirsdagens nyhedsudsendelse.

– … der kan være en psykologisk barriere i at gå ind til store afgræssere, forklarede Malene Thune i indslaget. Hun bruger ofte naturen til at ride og gå ture i.

Bliv klogere på vilde heste i Danmark

Zibrasport Equest har netop fokus på vilde heste og deres betydning for naturen i vores serie fra Høje Gladsaxe Park. Her fortæller biolog Ayla Nurkan Gretoft og dyrepasser Katja Yamakava om, hvordan to brune og en rødlig konikhoppe sørger for at styrke biodiversiteten.