Skip to main content

Raceportræt: Lusitanoen

(Ny video). Lusitano hesten er en gammel ibirisk hesterace, der i generationer har været brugt både i marken, til konkurrencer og til tyrefægtning i Portugal. Working Equitation rytter, Christina Bye Winding, har to Lusitano heste, og i indslaget, der nu kan ses på hjemmesiden, fortæller Christina om sine heste, om fascinationen for lusitanoer og hvad der gør racen helt særlig i hendes øjne.
| admin

SE INDSLAGET ‘RACEPORTRÆT: LUSITANOEN’
(kræver Premium Medlemsskab)

Vil du vide mere om Working Equitation, kan du se de andre afsnit i serien med Christina her
eller besøge siden Working Equitation

Om Lusitanohesten
Da Den Iberiske Halvø i 1100-tallet blev opdelt i to; Spanien og Portugal, blev den daværende hesterace det også. Pure Raza Espanõl (PRE) og Lusitano (opkaldt efter den vestlige del af Portugal, Lusitania). Det betyder, at Lusitanoen og PRE’en er nært beslægtede, eftersom Lusitanoen, mange generationer tilbage, har spansk blod i årerne. 

Lusitanoen blev først og fremmest avlet efter dens kundskaber i krig. Hesten skulle være middelstor, kraftfuld og muskuløs, men samtidig let og følsom. Da hesten i løbet af 1800-tallet blev afløst af mekaniske våben og køretøjer, begyndte adelen og hoffet i stedet at fornøje og underholde sig med de højt uddannede heste. Senere blev det også muligt for offentligheden at følge disse morskaber, og senere igen, selv at deltage i uddannelser med heste på diverse rideakademier rundt omkring i Europa.

Idag er det stadig de samme egenskaber, man værdsætter i Lusitanoen. Hestene skal være fornuftige, modige, lærevillige, aktive, lydige, kloge, rolige, energiske samt stærke, smidige og udholdende. Udvælgelsen har i mange hundrede år først og fremmest været via tyrefægtning og lign. krævende opgaver. Kampen med tyren er kun for de modigste og mest holdbare heste, da det er extremt krævende fysisk med alle de hurtige vendinger, stop og retningsskift. 

Læs mere om Lusitanohesten her