Skip to main content

Sikkerhed: Når hesten skal ind fra fold

Kender du det? Hesten skal ind fra fold, men den vil ikke fanges. I stedet løber den rundt med sine kammerater, og nogle gange kommer de så tæt på, at du næsten må springe for livet. I en ny bog om sikkerhed til hest, i stalden og på folden, sætter forfatter Jan Ladewig fokus på de mange, mange dagligdags situationer med hestene, der kan udgøre en sikkerhedsrisiko for både rytter og hest, og kommer med sit bud på, hvordan omgangen med heste kan gøres så sikker som muligt.
| admin

Sikkerhed omkring heste og i ridesporten er noget, vi alle tænker over. Desto længere tid man har været i ridesporten, desto mere indgroet bliver de gode vaner omkring hesten, og desto bedre bliver man til at læse hestens kropssprog og forstå dens adfærdsmønstre. Heste er store dyr med masser af kræfter, og dertil er de flugtdyr, hvilket betyder, at deres bedste forsvar er at reagere hurtigt og gerne væk fra det, der skræmmer dem. Derfor er det en nødvendighed for ryttere og hesteejere altid at være på forkant med de potentielle farlige situationer, der kan opstå i dagligdagen med heste, og det er netop, hvad Jan Ladewigs nye bog Sikkerhed for hest og rytter – tryg i stalden, på folden og under ridning stiller skarpt på.

Omgang med hesten på folden

Der findes mange hverdagssituationer, der kan være potentielt farlige, hvis man ikke kender til hestens adfærd. Bare sådan en ting som at hente hesten fra fold. Det er noget, vi alle gør jævnligt – eller måske ligefrem dagligt – uden måske at tænke over det. Men når man nærmer sig en eller flere heste. der går frit, kan der opstå situationer, hvor hesten bliver forskrækket og sparker ud, eller hvor hesten ikke vil fanges og truer rytteren. Heste kan også lege sammen, hvilket kan være voldsomt, og har du en godbid med til hesten, kan det udvikle sig til skænderier slagsmål mellem de slikglade heste.

Men hvordan indfanger du så hesten på den mest sikre måde? Det giver Jan Ladewig sit bud på her:

”Når du nærmer dig hesten, skal du lade den vide, at du kommer. Du kan for eksempel kalde på den. Du skal gå roligt hen mod hesten. Du må ikke løbe. Når du nærmer dig en hest, skal du gøre det fra siden, helst den venstre side og lidt forfra. Der kan hesten se dig komme. Hvis hesten er tilbøjelig til at løbe væk, bør du nærme dig fra den retning, hesten er mest tilbøjelig til at løbe, så du afskærer dens flugtmulighed. Så er der større chance for, at den bliver stående stille.