Skip to main content

Større foderpiller er måske bedre for hestens fordøjelse

Ifølge tyske forskere kan fuldfoder i større og hårdere piller være bedre for hesten.
| admin

Fodrer du med pelleterede foder i stedet for müsli, så tygger hesten sig måske hurtigere igennem sit fuldfoder, end det er optimalt for dens helbred. En ny form for foderpiller, der er større og hårdere, kan måske være det bedre valg ifølge en gruppe tyske forskere. Især når det kommer til sportsheste. De nye foderpiller forlænger nemlig tyggetiden og aktivere spytproduktionen, hvilket giver længere spisetid og beskytter mod mavesår, lyder det fra forskerne fra Martin Luther University Halle-Wittenberg’s Institute of Agricultural and Nutritional Sciences Animal Nutrition Gruop i Halle.

I undersøgelsen sammenlignede forskerne den tid, det tog seks varmblodshopper at spise 1 kg. af standard-størrelse piller versus 1. kg. piller, der var ca. tre gange større. Både standardpillerne og de store piller var produceret fra samme blanding af ingredienser, ligesom hestene fik det samme mængde hø i løbet af dagen.

Standardpillerne måler typisk omkring 5 mm i diameter og 2 cm i længde. Pillerne der blev brugt i undersøgelsen, var omkring 6 cm lange og målte ca. 1,5 cm på hver af pillens fire side. De store piller var seks gange hårdere end de små piller.

Det viste sig, at hestene var betydelig længere tid om at færdiggøre måltiderne med de store piller end måltider med de små piller. Hestene tyggede også længere på de store piller, inden de slugte foderet, hvilket betød, at de producerede mere af det vigtige spyt, der modvirker mavesyre.

Forskerne opdagede også, at hestene lavede en slags spyt-suppe, når de havde spist de store piller. De producerede så meget spyt/savl under måltidet, at der lå en slags suppe tilbage i krybben efterfølgende. Når de havde spist pillerne, drak hopperne suppen, hvilket var godt for deres fordøjelse.

Det er endnu ikke muligt at købe de store foderpiller i forretningerne, men flere undersøgelser kunne bane vejen for produktion blandt forskellige fodervirksomheder.

Læs hele original artiklen og mere om undersøgelsen i TheHorse.com