Skip to main content

Tips til at arbejde fra jorden med hesten

Styrk dit forhold til hesten med nogle sjove øvelser, du kan lave fra jorden. Det er træneren Lindsey Partridge, der står bag dem.
| admin

1. Bliv stående

Denne øvelse lærer din hest at stå helt stille og vente.

Inden du begynder: Din hest må gerne være helt afslappet, og det kan måske hjælpe, hvis du allerede har motioneret hesten den dag. Før din hest rundt på banen og fornem, hvornår den er klar til opgaven. Din hest lærer bare bedst, når det ikke er en kamp. Det skal leges ind.

Sikkerhed fremfor alt: Lav denne øvelse på en indhegnet bane.

Et godt tip: Når din hest skal stå stille, så skal hestens næse pege hen mod et udvalgt objekt. Det kan være en springbom eller en bomholder. Objektet vil fungere som en hjælp til hesten, så den ved, hvor den skal stå henne.

Øvelsen: Tænk på en bevægelse, der skal være signalet til, at den skal stå stille. Jeg siger til mine heste, at de skal blive ved at bruge min hånd som et stopskilt. Hvis din hest går frem, så skal du roligt nærme dig den og føre hesten tilbage til det valgte objekt. Det kan kræve mange forsøg, men vær tålmodig.

Belønning: Vent et par sekunder (hvis dette er for nemt for din hest, så vent endnu længere) og giv derefter en belønning. Jeg siger ”sådan” til mine heste og giver dem derefter en lille snack.

Næste step: Hvis hesten forstår øvelsen, så kan du højne sværhedsgraden ved at bevæge dig væk fra hestens hoved og hen til dens hofte. Vent nogle sekunder og giv en belønning. Det er nemmest, hvis du hele tiden holder en hånd på hesten. Hvis denne øvelse lykkes på begge sider, så forsøg at gøre det uden at have objektet som holdepunkt.

2. Hesten stiller sig hen

Denne øvelser lærer din hest at stille sig korrekt ved skamlen, når du skal i sadlen.

Inden du begynder: Hesten skal gerne have brugt sin overskydende energi, ligesom det var tilfældet i øvelse 1. Igen kræver denne øvelse en masse stilstand fra hesten, så mærk efter, hvornår du synes, at den er klar til at lære nyt.  

Sikkerhed fremfor alt: Brug en skammel, der er sikker og giver hesten mulighed for at bevæge sig rundt om.

Et godt tip: Hvis din hest har et hovedtøj på, så hold kun fast i tøjlen på den side, hvor du står. Ellers så brug en grime med et træktov i stedet.

Øvelsen: Stil dig op på din skammel uden at føre din hest helt hen til den forinden. Du skal i stedet guide hesten over til dig. Lok hesten til at tage opstilling parallelt med dig. Hesten behøver bestemt ikke at stille sig fuldstædig korrekt – det vigtigste er, at den kommer tæt på dig og kigger den rigtige vej. Er hesten forvirret, så få den til at gå et par skridt fremad. Det gør ikke noget, at hesten ender med at gå i en cirkel rundt om dig for at stille sig det korrekte sted.

Belønning: Har din hest indtaget en nogenlunde korrekt opstilling, så tilbyd den en belønning. Du kan sige nogle rosende ord eller klø hesten på lige det spot, som du ved, den elsker. Hop ned fra skamlen og før hesten væk fra skamlen.

Næste step: Hver gang I øver, så forsøg at optimere hestens opstilling, så det bliver lettere for dig at stige op. Hvis det bare kører for jer, så er næste skridt at komme i sadlen. Husk lige at træk vejret forinden, så du ikke bare skynder dig at tage foden i stigbøjlen.

3. Bare rør løs

Denne øvelse er helt eminent til at opbygge selvtillid og nysgerrighed hos hesten.

Inden du begynder: Du skal placere en masse forskellige ting inde i ridehallen eller ude på ridebanen – det skal være ting, som din hest ikke kan komme til skade på. Det kunne være springmateriale, bogstaver fra banen, underlag, jakker og dækkener.

Sikkerhed fremfor alt: Vær helt sikker på, at de forskellige ting er sikre, og hesten ikke kan skære sig på dem.

Et godt tip: Find gerne ting af forskellig størrelse, form og farve.

Øvelsen: Før din hest til tingene. Mens I nærmer jer, så skal du sørge for at hestens næse peger i retning af tingene. Lad din hest røre ved tingene med mulen. Husk at give den tid til at være nysgerrig og se det hele lidt an.

Belønning: Når din hest rører tingene, så beløn den. Og bevæg jer derefter videre til en ny ting, som den kan udforske.

Se flere øvelser her