Skip to main content

Trænerlicensen lanceres nu – i Norge

En licensordning for trænere i Norge har længe stået på ønskesedlen hos vores naboer, og fra årsskiftet vil der blive indført trænerlicens til trænerne i ridesporten. En debat vi også herhjemme har været igennem.
| admin

Målet med at indføre trænerlicens i Norge er: at synliggøre vores gode trænere, forbedre muligheder for kompetenceudvikling og trænere, der er tættere knyttet til den organiserede idræt.

”Det har vi glædet os til – det er vejen at gå for vores sport, siger sportschef i det Norske Rideforbund, NRYF, Nina Johnsen. ”Det vigtigste værktøj, vi har til udvikling og kompetence hos vores ryttere, er vores trænere – det handler om træneren, der er derude i en klub eller en stald, til daglig,” udtaler hun.

”Vi skal få alle derude til at ville lære, og så er vores trænere herhjemme i Norge de vigtigste. Det er dem, der sørger for, at der bygges sten for sten, det er dem, der kender til heste, ridning og hestevelfærd – det er dem, der kan nå ud til de unge ryttere. Trænerne skaber atleterne, derfor er de, de vigtigste vi har. Trænerlicensen er en vigtig del af at gøre vores trænere stærkere i deres rolle, motivere dem til at tage viden ud til eleverne – trænerlicensen vil synliggøre deres kompetencer for klubberne og atleterne, så folk vælger at bruge disse trænere. At licensen også indeholder en ansvarsforsikring, gør også licensen til en vigtig del af hverdagen for enhver, der påtager sig en rolle som træner.”

Landsholdsleder for de norske seniorsprintryttere, danske Mikael Kolind, er enig. ”Dette er et vigtigt skridt fremad for sporten og den rette udvikling, og jeg opfordrer alle trænere til at tage denne licens.”

Indførelsen af en trænerlicens har ikke kun krævet, at man skulle tage stilling til, hvilke krav der skulle stilles, men også at der er et enkelt og praktisk system til at løse en licens og som gør trænere med licens søgbare. Ordningen omfatter både autoriserede trænere, der er uddannet i Norges Rideforbund, trænere med overenskomst eller ansat i klubber eller ridecentre, og uautoriserede privatpraktiserende trænere.

”Det handler om at højne kompetencen, give øget tryghed for både træner og atlet og facilitere et godt netværk. Vi mener, at der skal stilles krav til dem, der underviser, det ønsker vi mere opmærksomhed på både hos vores medlemmer og hos alle, der bruger en underviser. Med en licensordning får vi alle trænere ind i et system indenfor Norges Rideforbund, dette giver overblik over alle trænere, også dem uden uddannelse – og det sikrer at trænere der bruges, har politiattest og klubmedlemskab. En licensordning giver et fællesskab for underviserne, og vi kan nemmere nå ud til undervisere med vores kompetenceløftende tiltag såsom konferencer og webinarer, som vi arrangerer. På denne måde kan vi mødes og løfte det hele, arbejde i samme retning. Det er vejen at gå for en bedre, mere sikker sport,” siger sportsdirektøren.

Debat i 2018 i DRF

Tilbage i 2018 blev der stillet forslag til indførelse af trænerlicens herhjemme. Det blev debatteret ved Dansk Ride Forbunds generalforsamling, men efterfølgende er der ikke truffet en endelig beslutning om dette.

Kilde: Heste Sport