Skip to main content

Tyske hingstekåringer skal tilpasses dyrevelfærden

Forbundsministeriet for Landbrug i Tyskland har offentliggjort nogle retningslinjer for dyrevelfærd i hestesporten. Det betyder bl.a. et farvel til de tyske hingstekåringer, som vi kender dem, i oktober/november måned.
| admin

Det tyske Oldenburg Forbund har meddelt, at forbundets traditionelle Oldenburger Hengst-tagen (hingstekåring) flyttes fra den sædvanlige termin i november til den 12. til den 14. januar 2023. Ved at flytte kåringstidspunktet tilgodeses hingstenes individuelle udvikling og ideen om dyrevelfærd i højere grad. Da de unge hingste skal være mindst 30 måneder gamle på kåringstidspunktet, ifølge retningslinjerne for dyrevelfærd i ridesporten, og folesæsonen de seneste år er rykket tilbage til maj og juni, øger januardatoen antallet af potentielle hingstekåringskandidater, lyder det fra forbundet. Uden denne ændring ville mange lovende unge hingste ikke få chancen for at præsentere sig selv ved Oldenburgs hovedkåring. Forbesigtigelsen af dressur- og springhingste er planlagt til slutningen af november 2022. Hingstene vil ved kåringen vil blive præsenteret for hånden som hidtil. Dressurhingstene vil præsentere løse og i longen, springhingstene løse og i løsspringning.

Ny lov ændrer tingene for tyskerne

Forbundsministeriet for Landbrug (BMEL), har udformet nogle nye retningslinjer for sportsheste i Tyskland, retningslinjer, som også påvirker kåringssystemet syd for grænsen.

Opstarten på træningen skal tage udgangspunkt i hestens respektive udviklingstrin og dens præstationer, og heste bør ikke tages i målrettet træning til det tilsigtede formål tidligere end 30 måneders alderen. Dette krav sætter et stort spørgsmålstegn ved den traditionelle efterårskåring, hvor hestene præsenteres som knap to et halvt år gamle. Selvfølgelig begynder forberedelsen til kåringen meget tidligere.
“Hingstekåringen er i et spændingsfelt mellem avlsudvælgelse, dyrevelfærd og markedsføring,” udtaler Dr. Thomas Nissen. Ligesom Ulrich Hahne, avlsdirektør for Hannoveraner Verband, tilhører avlsdirektøren for Holsteiner Verband en arbejdsgruppe, der har været intensivt involveret i revisionen af det eksisterende kårings- og forbesigtigelsessystem i løbet af de sidste par måneder. De har kritisk undersøgt de eksisterende system i forhold til baggrunden for de nye retningslinjer og eksisterende videnskabelige resultater. Der er udarbejdet fire mulige scenarier, som Dr. Nissen og Ulrich Hahne har præsenteret:

  • en efterårskåring af to et halvt årige hingste vist for hånd
  • en forårskåring af treårige
  • en forårskåring (tidligst fra april) af treårige under sadlen samt
  • en efterårskåring af tre et halvt årige under sadel

“Avlsforeningerne har nu til opgave at diskutere i deres bagland og med deres opdrættere, hvilken vej de vil gå,” siger Theodor Leuchten, formand for FN’s avlsafdeling. “Målet er at forankre disse ændringer i avlsforeningens vedtægter som ramme for alle avlsforeninger i det kommende år.”