Skip to main content

Undgå at hesten bliver solskoldet

Solen skinner, hestene græsser og foråret er en skøn tid. Men sol og lange foldtimer kan dog også give gener, især for heste med lyserøde muler eller hvide ben (lyserøde koder). Det manglende pigment gør nemlig, at hestene er særligt udsatte for solens stråler, og det kan betyde meget ømme muler, hvis hesten bliver forbrændt.
| admin

Gener fra solen
Når man bor i et land som Danmark, hvor årstiderne skifter, kan man i sin glæde over sol og varme glemme, hvilke skader solen også kan forårsage på udsatte hestemuler. Symptomerne på at hesten er blevet solskoldet ses ved rød og øm mule, og ved at huden skaller af. Men det kan blive meget mere alvorligt end det. Solskoldning kan resultere i længevarende problemer så som en fortykning af huden, hvilket igen kan munde ud i hudkræft.

Solens ultraviolette lys kan også gøre hvide ben (lyserøde koder) mere sårbare, fordi de påvirker hudens forsvarsmekanismer, og derfor har heste med sokker forhøjet risiko for infektioner og bakterie-angreb, som vi kender fra muk.

Hvordan kan du forebygge forbrændte muler
Det vigtigste er selvfølgelig at sikre, at der er skygge på foldene, så hestene kan komme væk fra solen. Der er forskellige solcremer til heste på markedet, men mange hesteejere fortrækker at bruge kvalitets solcreme til mennesker – vandfast og med høj solfaktor.

Alle heste er dog ikke lige vilde med at få smurt det fedtede substans på mulen, og slet ikke hvis mulen allerede er øm. Her kan solstift måske være et godt alternativt.

En maske der dækker hoved og mule kan ligeledes hjælpe hesten, og har man en hest med mange lyse områder på kroppen, er et sommerdækken en god løsning.

Hvis hesten allerede er solskoldet
Hvis huden har blærer, eller det løber fra sår forårsaget af solen, skal man selvfølgelig konsultere en dyrlæge. Behandlingen består som regel i at vaske mulen og smøre den med kølende – beroligende cremer. Er der gået infektion i sårene skal de behandles med antibiotika.

Er mulen blot lidt rød og øm, kan aloe vera hjælpe eller en aftersun lotion med kølende effekt. Værd forsigtig med at sminke hesten med olie/fedt i forbindelse med stævner/udstillinger i høj sol. Det kan nemlig være med til at øge risikoen for at huden bliver forbrændt.

Fotosensibilisering
Hesteejere bør være ekstra opmærksomme, hvis de har heste, der reagerer kraftigt på solen. Det kan nemlig være, at de har fotosensibilitet, en lidelse hvor ikke- og let pigmenteret hud er ekstrem følsom overfor ultraviolet lys. Det er en kemisk påvirkning af cellerne i huden, som derved får nedsat evne til at modstå lyspåvirkningen.

Virkningen af den fotokemiske reaktion afhænger af lys- intensiteten, hvor lang tid huden har været udsat for lys, og i høj grad af pigmenteringsgraden. Ofte hænger lidelsen sammen med nedsat leverfunktion, hvilket betyder, at nedbrydningsprodukter ikke kan udskilles fra leveren, men ophobes i blodet og kommer ud i huden. Ved mistanke om fotosensiblitet skal dyrlægen altid kontaktes.

Kilde: Horse & Hound