Skip to main content

Video: 10 fascinerende facts om den Peruvianske Paso

Venlig, nysgerrig, følsom og med nogle helt særlige gangarter. Den Peruvianske Paso er måske en for mange ukendt hesterace, men den har i generationer haft stor betydning for befolkningen i Peru. Få 10 facts om racen i videoen nedenfor.
| admin

En race skabt af barske omgivelser

Den Peruvianske Paso er en speciel hesterace fra Peru. Den nedstammer fra de heste, de spanske erobrere importerede til Sydamerika i det 16. århundrede til arbejdet på deres store gårde og til transport. Den Peruvianske Paso er dermed opstået af blod fra bla. Andalusiere, Jennets og Berbere, og fordi hestene i Peru har levet forholdsvis isoleret i 400 år, så har klima, foder og indbyggernes krav været med til at forme den hest, der i dag er kendt som Perus særlige og skattede hesterace.

Paso kommer af det spanske ord for “trin”, og det estimeres, at der er omkring 25.000 Peruvianske Paso heste i verden.

Den mest behagelige ridehest?

På grund af det barske terræn i Peru blev den Peruvianske Paso avlet til udholdenhed og hårdførhed. Den skulle være i stand til at håndtere alle slags underlag – fra ørken til bjerge. For ryttere, der tilbragte mange timer på hesteryg, var racens måske vigtigste egenskab dens behagelige bevægelser under sadlen, og netop de specielle gangarter er kendetegnende for den Peruvianske Paso i dag. Udover skridt og galop besidder den også den mere jævne og tölt-lignende paso llano samt den hurtige sobreandando, der minder om pas.

De særlige gangarter betyder, at næsten al bevægelse er fremadgående med praktisk talt ingen lodret bevægelse, der går op mod rytteren. Dette giver en utrolig behagelig ridetur, og har gjort racen ekstremt værdifuld for lodsejere og forvaltere, der tilbragte lange dage i sadlen.

Peruviansk Paso bevæger også benene i en rullende bevægelse – også kendt som termino – fra skulder til hov, under forbenets fremføring, og som nogle gange set hos andre heste af spanske blodlinjer.

Racens sjæl – den unikke brio

Hurtigheden og den dansende bevægelse i hestenes gangarter kommer fra brio i racens sjæl. Brio er det, der beskriver hestens temperament, og er defineret som en iver efter at behage og grænseløs energi.

Peruviansk Paso er kendt for at være venlige og nysgerrige. Racen er følsom, men modig og anses for at være nemme at træne og ideelle til et bredt spektrum af ryttere.

Peruviansk Paso

  • Højde: 143-155 cm.
  • Farver: Alle farver herunder også Buckskin og palomino
  • Kendetegn: En middelstor ædelhest, med særlige gangarter og et fantastisk temperament.