Video: 30 hingste på skole i Tørring
Hingstene er disciplinopdelt i dressur og springning. I praksis betyder det, at foruden det daglige grundarbejde, som bliver udført med alle hingsten, skal de 11 hingste af springafstamning også springes et par gange om ugen.
Det er træningsleder Torben Frandsen, Tørring Ridecenter, som er ansvarlig for afprøvningen af hingstene. Afprøvningen sker for at teste hingstenes temperament, deres ridelighed og hvordan der er at håndtere i daglig omgang. Samtidig holdes der øje med, om hingsten har nogle staldunoder som krybbebidning eller væver.
Naturligvis er der også fuldt fokus på hingstenes kvaliteter i hhv. springning og dressur. Undervejs i prøveforløbet bliver hingstene bedømt flere gange af berider Johnny Hansen (springhingste) og berider Bjarne Nielsen (dressurhingste) ligesom der er indlagt en eksamen midtvejs i forløbet samt en afsluttende eksamen. Midtvejstesten, som den kaldes er den 8. november og den afsluttende prøve sker søndag den 28. november.
Unge hingste under lup
Hvorfor hedder det indsyning? Det er et udtryk, som er blevet brugt i Dansk Varmblod gennem årtier, i praksis betyder det, at hingstene bliver “synet ind” til afprøvningen, som strækker sig over 35 dage. Ved indsyningen bliver hingstene travet på fast bund op mod disciplindommeren. Her står træningsleder Torben Frandsen og dyrlæge Hans Schougaard klar til at undersøge hingsten nærmere. Sår, skramme, hævelser, beslag med mere bliver fundet, vurderet og noteret. Samtidig vurderes det, om hingsten er velfodret og veltrænet (ikke for meget og ikke for lidt). Det er avlskonsulent Karina Christiansen, som er sekretær ved indsyningen, og hun præsenterer hingstene for publikum i ridehallen, når de bliver vist under egen rytter. Hingstenes identitet bliver også kontrolleret, i dag hjalp formand for avlsledelsen, Inge Madsen med til at løse den opgave. Når alle har set, og kontrolleret hingsten, traver den igen tilbage mod stalden.
Herefter bliver hingstene sadlet op, opvarmet og redet for dommere, træningsleder og dyrlæge.
Et led i selektionen
Afprøvningen af hingstene er et led i Dansk Varmblods selektionsprogram af hingstene. De skal bestå prøven, for at kunne opnå avlsgodkendelse eller endelig kåring. Og det er et krav, inden hingsten kan få lov til at bedække hopper.
Tidligere strakte prøven sig over 100 dage, og alle hingste skulle springe og bestå en terrænprøve. Dansk Varmblod satte sig for år tilbage for at undersøge, om ikke prøven kunne kortes ned, uden at gå på kompromis med kvaliteten af afprøvningen. Den kortere prøve er langt mere hestevenlig, og Dansk Varmblod har været foregangsland for den afkortede materialprøve, som 35-dages testen også kaldes, og den afkortede prøve bliver nu kopieret af avlsforbundene i Tyskland.
30 hingste på skolebænk
I dag blev 30 hingste indsynet til afprøvning. I forhold til kataloget, som man kan se via linket HER mødte kat. 14 og 19 ikke til afprøvning. Kat. 23 Franzé snublede på vej ind i boksen, og han var ikke helt rengående, da han travede op mod dommerne. Han bliver dog stående i Tørring, og så vurderes det, om han blot var øm, eller han må hjem til videre behandling. Heldigvis har hingste, som af den ene eller anden grund ikke kan møde til afprøvning som 3-års, mulighed for at komme igen det følgende år.