Video: Sara Hyrm træner hos Isabell Werth
Sara Aagaard Hyrm er blevet en del af CHIO Aachen CAMPUS’s talentprogram ”Programme of Excellence”. Et verdensklasseprogram målrettet til unge, talentfulde spring- og dressurryttere, som skal hjælpe dem til en glidende overgang til en fremtid som seniorer i den professionelle ridesport.
Dressurrytterne i programmet træner hos Isabell Werth (GER), mens springrytterne rider for Belgiens Jos Lansink (tidligere verdensmester). Desuden er der tilknyttet eksperter til teamet indenfor: Horsemanship, ernæring, mentalcoaching, fitness og mediehåndtering.
Udvalgt til deltagelse
Unge talenter kan tilmeldes programmet, hvor deres talent og indstilling vurderes af hhv. Isabell Werth og Jos Lansink, prisen er 25.000 euro + moms. Sara er dog inviteret til at deltage på et legat, hvilket betyder, hun ikke skal betale andet end transporten fra Danmark til Aachen.
”I Danmark kan vi kun være stolte over, at en af vores dygtige unge ryttere får denne enestående mulighed. At Sara er udvalgt til legatet, er et udtryk for, at hun er på vej i den helt rigtige retning i sin dressurkarriere og uddannelse, og at hun har imponeret ikke blot os herhjemme men også dressureksperter i udlandet,” udtalte Elitesportschef for dressur Anne-Mette Binder, inden Sara drog afsted på den første af i alt 6 trænings sessioner i Aachen i september sidste år.
Ved ECCO samlingen på ECCO Centeret i Tønder i weekenden den 12. -14. februar fortalte Sara Hyrm om programmet og sine oplevelser.
Stævneplanlægning med Isabell
Der er 6 ryttere på Sara’s dressurhold, to fra Tyskland, den regerende Europamester fra Holland, en russer og en schweizer. Sara har haft sine internationale succeser med Skovborgs Romandinov, men det er den 8-årige Atterupgaards Cooper e. Charmeur og med Grand Prix-hoppen Atterupgaards Orthilia til mor, hun har med til samlingerne i Aachen.
Hun har trænet for Isabell Werth, og sammen med hende, er der også lagt en stævnplan – en strategi for hvert stævne parret skal deltage i.
For at få legatet skulle Sara skrive et motivationsbrev, samt sende video af et par af sine ridt til Isabell Werth. Der var udpeget 4 ryttere til det ene legat, og det fik Sara.
Hun har pt. været afsted 4 gange, og der er endnu to gange tilbage inden programmets afslutning i april. ”Trist,” betegner Sara dette, for hun har haft stor glæde af at fokusere på sin træning de seneste måneder.
Hestene er opstaldet på området, der danner rammen om verdens største ridestævne, CHIO Aachen, med et stort dressur- og springstadion, adskillige opvarmnings- og træningsbaner samt ridehaller. Rytterne er indlogeret på hotel 5 min. gang stalden.
Fysisk var det en øjenåbner
Som et led i projektet gennemgår rytterne en omfattende undersøgelse på Universitetshospitalet i Aachen. Sara fortæller: ”Da vi kom første gang, stod der 15 personer klar fra overlæger til fysioterapeuter. Vi blev testet for vores styrke, reaktionstid, mobilitet og fleksibilitet, koordination samt en gang- og løbeanalyse.” Rytterne gennemgik også en almindelig sundhedsmæssig undersøgelse.
Sara var godt klar over, at hun ikke har helt samme styrke i sit venstre, som sit højre ben. ”Jeg rider 3 heste, muger ud og lukker på fold, så jeg har tænkt, at det var nok fysisk arbejde,” fortalte Sara ved ECCO samlingen, men det var slet ikke nok. Der er lagt et træningsprogram for hende 3-4 gange om ugen, og så har hun fået nogle værktøjer til at styrke hendes vakkelvorne venstre ben. Det kræver bl.a. at hun står på sit venstre ben, når hun strigler samt andre styrke og balanceøvelser. ”Og det hjælper,” erkender Sara, som har knoklet på med den fysiske træning, for rytternes fremskridt kontrolleres på hospitalet ved hver samling.
”Det giver noget, det kan jeg mærke på min ridning,” fortæller Sara, som også har haft god gavn af kurserne i medietræning og mentaltræning.
Læs også: 7.-plads ved sit 7. EM: Jeg er så stolt af Romadi
Husk at spise og drikke – det rigtige
Sara fortalte også, om de kurser i ernæring, hun har deltaget i. Hun er, som ryttere er flest, erkender hun, med fokus på hesten i stedet for sig selv. Hun har altid været opmærksom på, om hesten spiser og drikker, at den får tilskud, så den er klar til at præstere, men hun har ikke haft større fokus på sig selv. Det er ændret nu.
”Vi fik en masse gode råd til at spise før og efter en træning, og få planlagt at spise. Ryttere skal koncentrere sig i længere tid, for vi skal præstere både på opvarmningen og i konkurrence,” forklarer Sara. Hun har fået et godt råd til at spise en proteinbar eller andet, inden konkurrence, som kan give noget energi, når hun rider på banen. ”Ellers får man et dyk i sit blodsukker og mister koncentrationen på banen, og så er vi ikke klar på opgaven,” fortæller hun.
En enestående mulighed
Sara sad på en hest første gang, da hun var 2 år. Hun trænes af berider Maria Anita Andersen, som er meget ens med Isabell Werth i sin tilgang til træning og grundarbejde, og derfor har det ikke været en stor omvæltning for Sara at ride ved verdens mest succesfulde dressurrytter.
I den periode Sara har været i Aachen (ca. hver måned siden slutningen af september) har hun fokuseret udelukkende på træningen. Efter aftale med landstræner Dennis Fisker, har hun lagt konkurrenceridningen på hylden, og i stedet fokuseret på at ”give den gas i træningen”.
Læs også: Sara Hyrm vinder DM i dressur for ungryttere
Om Sara Aagaard Hyrm
Sara red sit første EM på pony i 2015, og siden da har hun været en del af landsholdet også som junior- og ungrytter. Alle år har været succesfulde, da holdene er kommet hjem med medalje i sølv eller bronze.