Voltigering populær på tv
De er dedikerede, passionerede og målrettede, selvom de nok hverken bliver rige eller berømte af det, de gør. De er Danmarksmestre i nicher, som rampelyset kun sjældent rammer. Sådan lyder Tv2/Lorrys oplæg til ”akrobater på hesteryg”. Et indslag om gruppevoltigering sætter fokus på denne ridesportsdisciplin, der er en del af de fire discipliner ved ECCO FEI World Championships i Herning til august næste år.
Amanda Staalsø, 27 år var den bærende kraft i interviewet og hun fortæller, at de i gruppen var meget glade for indslaget på Tv2/Lorry. – Vi så de bragte en serie om de ukendte danmarksmestre, og bad om henvendelser. Vi kontaktede dem, for det er om at gribe muligheden at give voltigering en chance for at shine, fortæller Amanda. Optagelserne krævede noget forberedelse, og så blev der filmet to timer i ridehallen og en time hjemme hos en af voltigererne i gruppen.
Mange oplevelser med voltigering
Amanda har voltigeret siden starten af teenageårene. Da hun var 13-14 år, blev hende pony aflivet, og hun skulle så til hest. For Amanda var det noget af en mundfuld, fortæller hun. Hendes mor forsøgte at indgyde Amanda tillid ved at longere hende, på sin egen ridehest. Og det blev noget af en øjenåbner for Amanda. Hun havde en veninde, som havde prøvet voltigering, og det blev startskuddet til at undersøge disciplinen nærmere. Amanda kom i gang med den gren af ridesporten, og det har givet hende en masse oplevelser og sendt hende vidt omkring i verden.
– Jeg har været i bruttotruppen, været med til EM individuelt i 2017, og primært voltigeret individuelt, fortæller Amanda. Hun blev dog selv skadet i 2018/19 og 2020 har jo været et år med aflysninger.
– Jeg håber på en plads til VM i Budapest i slutningen af august, og så er det helt store mål, at blive udtaget til VM på hjemmebane i Herning næste år. Det er helt vidt spændende, særligt sammen med de andre discipliner i Herning. Det bliver mega fedt.
En gruppe fra København og Billund
Der er ikke et stort antal, som voltigerer på topniveau, og den gruppe, som blev portrætteret af tv2Lorry, BIS1 er en kombination af voltigere fra Sjælland og Billund. – De fleste kommer fra Midtsjælland og København, mens hesten, longeføreren og den mindste udøver kommer fra Billund.
Har man set det flotte show holdt på Koldinghus i anledning af HKH-prinsesse Benediktes fødselsdag forrige år, eller overværet showet ved Dansk Varmblods hingstekåring sidste år, har man set netop denne volti-gruppe, der er regerende danmarksmestre.
– Vi mødes to gange om måneden, men corona-restriktionerne gør det svært at samles flere. Vi mødes delvist i Billund og på Sjælland. En stor del af træningen foregår dog på træhest eller i træningscentrene, fortæller Amanda.
Gruppen blev nr. fem ved EM i 2019, og selvom det er VM-år i år, så håber Amanda på, at de kan fastholde denne topplacering. Og så går de naturligvis efter at gentage sejren ved DM, slutter Amanda Staalsø.