Skip to main content

Hold hestens hove sunde

Sunde hove hænger ikke kun sammen med god pleje og en gennemtænkt kost. Ordentlig ridning og velvære er også med til at sikre hestens hove. Hvordan det hænger sammen, forklarer hov-ekspert Burkhard Rau.
| admin

Om eksperten: Burkhard Rau er hovterapeut og beslagsmed, og i hans hestepraksis har han specialiseret sig i sammenhænget mellem fysioterapi, osteopati og træning af heste. Læs mere www.equicura.de

I interviewet, der er bragt på den tyske site reiterrevue.de bliver Burkhard Rau spurgt indtil sin bog, der bærer titlen ”Rid hestens hove sunde”.

Det lyder næsten som om, at man bare skal ride på en bestemt måde, hvis hestens har problemer med hovene. Forholder det sig virkelig sådan?

– Nej, naturligvis ikke. Bogtitlen skal mere forstås som forebyggelse af det modsatte – nemlig at ride hovene syge. Dette er nemlig muligt, og det sker desværre også alt for ofte.

Det forholder sig sådan, at hvis ungheste har en sund og god opvækst, hvor de får al den pleje, de kræver, så har de oftest også sunde og stabile hove. Når de bliver sat i ridning og skal uddannes, så sker det tit en ændring i hovenes tilstand. Til det negative. Som beslagsmed forsøger man at bibeholde hovenes oprindelige form, men det er ikke altid en mulighed.

Årsager dertil finder vi ofte længere oppe – altså at der går noget galt i ridningen.

For at sige det på en anden måde: Hovenes tilstand afspejler problemer et andet sted. Det kan være minimale ændringer, men hvis man opdager dem tidligt, er det også muligt at gøre noget ved det.

Hvilke ændringer kan det være?

Et område, der er særdeles sensibelt, er kronen på hoven, hvor hovvæggen vokser ud fra. Normalt skal hornkvaliteten være glinsende og vokse lige ned.

Hvis du opdager små huller på hoven, kan det være et tegn på stress. Sålen kan også afsløre, at der er begyndende problemer i hestens trivsel. Den hvide linje skal forbinde sålen og hornvæggen kontinuerligt. Hvis den bliver brudt, som man ofte kan se i området ved dragterne, så er det et alarmsignal.

Et andet eksempel er strålen. En sund stråle har en V-form. Hvis hoven reagerer på problemer, så kan man spotte små uregelmæssigheder i midten. Det har altså ikke altid sammenhæng med manglende hovhygienje.