Skip to main content

Konstantin Künnemann: Jeg er pakket ind i bobleplast

Sidst Konstantin Deeken Künnemann var udtaget til landsholdet, brækkede han armen kort før afrejse. Det skal ikke ske igen! Han er udtaget til senior EM i Riesenbeck, og som han siger: ”Jeg går og pakker mig selv ind i bobleplast, for det ikke skal ske igen.”
| admin

Landstræner Bo K. Møller har sat navne på rytterne til EM i Riesenbeck den første weekend i september, og blandt dem er den 23-årige landsholdsdebutant Konstantin Deeken Künnemann. De øvrige er Søren Nørgaard Pedersen, Zascha Nygaard Andreasen og Andreas Schou.

Konstantin er søn af berider Andreas Künnemann, der har flere internationale sejre på Grand Prix-niveau i springning, og dressurrytter Birgit Deeken Künnemann, hesteinteressen har han dermed ikke fra fremmede. Han sparer også fortsat med sine forældre, som han siger: ”Jeg har fået min ABC fra mine forældre, og det er rart at kunne opfriske det med dem.” Konstantins mor kommer ca. ugentligt på Bækgaarden for at hjælpe sønnen med dressuruddannelsen af hestene.
Konstantin har de seneste halvandet år redet for Kim Kristensen på Bækgaarden, og det er Kim, som hjælper ham med springtræningen i ugens løb. Han arbejder halvtids for Lise og Kim, og sideløbende driver han og kæresten Astrid egen forretning med uddannelse af springheste.

Konstantin med forældrene Birgit Deeken og Andreas Künnemenn. Foto: Zibrasport Equest

Ud af skolen og til Tyskland

Konstantins forældre stammer fra Tyskland, så tysk er hans andet sprog. Da han fyldte 16 år, og var færdig med folkeskolen blev han og hans far Andreas enige om, at Konstantin ville have godt af at prøve noget andet. Andreas er en god ven af den tidligere internationale tyske toprytter Sören von Rönne, der er gift med den tidligere danske landsholdsrytter Charlotte Lund.

”Jeg kontaktede Sören for at høre, om han kunne finde plads til mig.” Det kunne han, og som Konstantin siger: ”Det var mit held.” Han red for Sören von Rönne i to år. ”Jeg var vildt glad for det. Og lærte rigtig meget, især andet år, da jeg var blevet mere voksen,” erkender Konstantin ærligt. “Jeg var vildt glad for det.”

Sören von Rönne er en kæmpe rollemodel og en stor inspiration. Jeg har meget stor respekt for den måde Sören og Charlotte gør tingene på.

Konstantin Deeken Künnemann

Fra Nations Cup til EM

Konstantin var på landsholdet ved EM for Children i 2012. Dengang red han sig i finalen. Igen som Ungrytter blev han udtaget til landsholdet, men få dage inden afrejsen brækkede han armen ved at køre med en minilæsser.

”Jeg går og pakker mig selv ind i bobleplast, for det må ikke ske igen. Jeg er lidt hysterisk,” indrømmer Konstantin med et godt grin – med en god portion alvor bag.

Sidste år kom han i landstræner Bo K. Møllers søgelys, og blev udpeget som reserve til Nations Cup holdet i Drammen. I dette forår var han på nationscupholdet i Prag, med en runde med 5 og 1 fejl. (holdet blev nr. 2). Han var igen reserve ved CSIO-stævnet i Uggerhalne, men måtte med kort varsel træde ind på holdet, dag Lars Nørgaard Pedersen styrtede dagen inden Nations Cup-konkurrencen og måtte indlægges. Holdet der foruden Konstantin bestod af: Emil Hallundbæk, Zascha Nygaard Andreasen og Andreas Schou sejrede på hjemmebanen.

Han var igen at finde på det hold, der red liga-finale i Polen i slutningen af juli, og nu aktuel på EM-landsholdet.

”Jeg glæder mig og ser noget frem til det. Jeg håber vi kan lave en god figur,” fortæller han fra lastbilen på vej mod stævne i Favrskov Rideklub med flere unge heste, og EM-hesten AK’s Crowney, der lige skal gå en let runde som forberedelse til EM.

Konstantin Deeken Künnemann var med på det vindende Nations Cup hold i Uggerhalne. Foto: Zibrasport Equest

Ak’s Crowney af egen opdræt

Konstantin har kendt AK’s Crowney fra føl, da familien selv har opdrættet den skimlede superspringer efter Cartani trukket på en Cassini I-hoppe. Den nu 13-årige vallak har Konstantin selv tilredet, med hjælp fra Adam Sparlund Olesen, da de var 11-12 år.

Om hesten siger Konstantin: ”Han er naturlig forsigtig, gør alt og prøver altid sit bedste. Jeg er noget mere tryg ved at ride ind på den, for den vil gerne. Og det passer mellem ørerne.”

Mens Konstantin var i Tyskland, var det hans far Andreas Künnemann, som red hesten. Det var også ham, som debuterede AK’s Crowney på S-niveau, men nu er det Konstantin, som har overtaget hesten, og den giver han ikke fra sig igen.

”Det er en kæmpe fordel at kende den godt. Jeg kan mærke, hvilket humør han er i, når jeg kommer om morgenen. Hvor andre morgentræner, så skridter jeg en tur eller trækker lidt med ham. I stedet for rider jeg ham et par timer før start. Så skal jeg ikke varme så meget op, for han er stadig varm i kroppen. Det fungerer rigtig godt, for så trækker vi ikke for mange kræfter ud af ham på opvarmningen.” forklarer Konstantin.

Crowney skal aflastes

Da Crowney er den eneste hest Konstantin har på dette niveau, har den forsigtige skimmel måttet arbejde en del dette år. Heldigvis har den unge rytter et par interessante 8- og 9-års heste på vej, begge taletfulde og spændende heste. Den ene købt i Tyskland, den anden dansk, Landlyst Contra, som han netop har fået i stalden og har store forventninger til.

”Crowney kan ikke blive ved med at tage lasten selv, den skal aflastes. Det er godt den er sund, og har aldrig fejlet noget. Den har gået mange store klasser, så han får en velfortjent ferie efter EM.”

Planen er at starte Crowney langsomt op igen, så han er klar til at starte sæsonen ved de tidlige forårsstævner i Spanien. Han skal manageres omhyggeligt, for, som Konstantin siger: ”Der er meget at ride efter næste år med VM på hjemmebane i Herning.”

Der er ved at være mange ryttere om buddet, så man kommer ikke sovende til en plads på landsholdet. Vi skal være forberedte, lave en plan og være klar, hvis der bliver brug for os.

Konstantin Deeken Künnemann

Det er der nu, hvor Konstantin Deeken Künnemann debutere på seniorlandsholdet i en alder af 23 år, på en hest familien selv har opdrættet og uddannet.