Skip to main content

ÅRETS HINGST med det forkerte navn

Dansk Varmblods hingstekåring i marts nærmer sig, og der er tradition for at udnævne ”Årets Hingst”. Sidste år blev den hæder givet til Bøgegården Gladiola – læs artiklen om den seje hingst med det forkerte navn. Artiklen stammer fra Riders NOTEBOOK.
| admin

Der var igen tvivl om, at Bøgegården Gladiola stod øverst på listen over mulige kandidater til titlen Årets Hingst i Dansk Varmblod 2022. Og det blev da også den dobbelte DM-vinder, som blev galoperet ind i Jyske Bank Boxen af Lars Nørgaard Pedersen og fejret for sine præstationer i avl og sport.

Hingstens navn er kommet på alles læber efter et par store sæsoner i international sport. Og der knytter sig en særlig historie til hingstens let feminine navn.

”Da vi første gang prøvede Gladiola i løsspringning, kunne vi godt se, den var lidt særligt,” husker Jørgen Schmidt, indehaver af Stald Bøgegården. På Bøgegården i Bolderslev springer de unghestene første gang, når de er 1 år. Og her var Gladiola i særklasse – kombineret med sin ædle type og sin stærke hoppestamme med en far, Bøgegårdens Graf’s Stakkato, som har haft stor succes internationalt under Michael Aabo.

Jørgen indrømmer, at han ikke fik meget ros ved forbesigtigelsen og prøvespringningen, dengang han fremstillede Bøgegården Gladiola som 2-års. Hingsten sprang rigtig til på forhindringerne, og der blev talt lidt til Jørgen om ”præparering” af hingsten.

”Men sådan springer han altså, han prøver altid til. Du kan ikke stille ham foran en opgave uden, at han prøver. Han har en stor vilje, men samtidig er han let at have med at gøre,” forklarer Jørgen Schmidt.

Fløjhingst og DM-vinder

Gladiola blev kåret som 3-års. Året efter blev han udnævnt til fløjhingst og modtog Elvin Rasmussens vandrepokal for bedste danskavlede hingst. Herefter gik det slag i slag for Gladiola, der under Jesper Meyenburg fik sin grunduddannelse i springning og en finaleplads ved UVM på Zangersheide som 5- og 6-års efter at have vundet DRF’s championatsfinale som 4-års. I 2019, da hingsten var 7 år, overtog Lars Nørgaard Pedersen Gladiolas videre uddannelse. Allerede året efter vandt de DM-guld, og den bedrift gentog de to følgende år. Samme år gik hingsten to 0-runder på det danske Nations Cup hold i Prag, og parret havde sigte på EM i Riesenbeck senere på året.

Lars Nørgaard Pedersen styrtede desværre så voldsomt ved Equitour (på en anden hest), at han måtte gennem en rekonvalescens periode. Samtidigt øgedes interessen fra udladet for den danske hingst. Familien Schmidt begyndte at få vanskeligere ved at takke nej til buddene, som de steg.

Læs også: Bøgegården Gladiola bliver på danske hænder

Fandsbjerg Horses sikrer Gladiola på danske hænder

Det blev Søren Rasmussen fra Frandsbjerg Horses, som sikrede Bøgegården Gadiola på danske hænder. Familien har de senere år haft succes med indkøb af føl ved Dansk Varmblods auktioner. Det har udløst et samarbejde med familien Schmidt fra Stald Bøgegården, som har klargjort Frandsbjergs unghingste til kåring. ”Jørgen ringede til mig, og han fortalte, at han var belejret af udenlandske opkøbere, der ville have fat i Gladiola,” fortæller Søren Rasmussen. Tanken om at indgå i et partnerskab med Stina og Jørgen Schmidt omkring Bøgegården Gladiola var ikke fremmed for Søren Rasmussen. ”Jeg kunne forstå på Jørgen, at han gerne ville beholde en andel i hingsten, hvis han kunne få en god samarbejdspartner,” uddyber Søren Rasmussen. Omvendt var Søren interesseret i en samarbejdspartner til at håndtere klargøring til forbesigtigelse og kåring af de unghingste, han selv har indkøbt som føl – og til at håndtere hele bedækningsforretningen af de kårede hingste, da han ikke selv vil drive hingstestation fra Frandsbjerg Horses ved Mariager. Dermed faldt tingene på plads for begge parter, og Gladiola er nu sikret dansk avl og sport.

Succes i avl og sport

Hingstekåringen i Dansk Varmblod, som fandt sted i MCH Messecenter Herning i marts 2022, satte trumf på Bøgegården Gladiolas succes i avl og sport. Han var fejlfri i Stutteri Ask Grand Prix sammen med Lars Nørgaard Pedersen, og søndag eftermiddag fik samme Lars en fløjhingst, Genesis P e. Bøgegården Gladiola, en unghingst han selv har opdrættet. Hingsten har vist så store kvaliteter, at han blev tildelt Elvin Rasmussens vandrepokal og udnævnt til fløjhingst – præcis som sin far.

Det forkerte navn

Nogle har måske studset over, at den meget maskuline avlshingst har et feminint klingende navn. Det var faktisk heller ikke meningen, han skulle hedde Gladiola. Den fodboldinteresserede del af familien Schmidt havde udset navnet på en kendt, spansk fodboldspiller til det brune føl: Pep Guardiola – det blev bare ikke stavet sådan på bedækningsattesten. Afkom fra Bøgegården bærer stutteriets navn: ”Bøgegårdens”, men også her indsneg der sig en fejl, og s’et kom aldrig med. ”De ringede fra SEGES for at sige, de havde lavet papirerne på føllet, men vi havde skrevet forkert,” husker Jørgen Schmidt. Han besluttede ikke at betale for at få ændret navnet på føllet, og derfor hedder hingsten fortsat Bøgegården Gladiola. ”I dag ville jeg da godt have haft det ændret,” fortæller Jørgen med smil i stemmen.

Bøgegården Gladiola har hele pakken

Der er tradition for, at avlsledelsen begrunder valget af årets hingst, og Johnny Hansen sagde blandt andet om Bøgegården Gladiola: ”En international springhest skal beherske mange egenskaber. Den skal have indstillingen til at ville arbejde, viljen til at springe fejlfrit, være ridelig, udstyret med en regulerbar galop, og alt dette skal fungere i stort grundtempo. Den skal være klog og ikke bruge flere kræfter på banen end højst nødvendigt. Og samtidig have en psyke og sundhed til at rejse verden rundt til internationale stævner. Bøgegården Gladiola besidder alle disse egenskaber!”

Se videoindslag fra Hingstekåringen med Årets Hingst i Riders Corner: Riders Corner søndag – Dansk Varmblods hingstekåring 2022

Artiklen har tidligere været bragt i magasinet Riders NOTEBOOK. Læs mere: Riders NOTEBOOK – Danmarks flotteste magasin for hesteelskere!