Skip to main content

Årets ranglister i WBFSH

Ved årets udgang er der tradition for at gøre status over det år, som vi er på vej ud af. Paraplyorganisationen for avlsforbund, WBFSH gør nu status over de mest succesfulde faderhingste, avlere og avlsforbund
| admin

World Breeding Federation for Sporthorses, WBFSH er en paraplyorganisation for alverdens ridehesteavlsforbund. Organisationen blev grundlagt i 1986 med HKH Prinsesse Anne som protektor. I dag er det HKH prinsesse Benedikte, som er protektor for WBFSH med Dansk Varmblods formand Jan Pedersen som præsident.

I et samarbejde mellem det internationale rideforbund, FEI afvikler WBFSH verdensmesterskaber for unge heste i de tre olympiske discipliner, dressur (i Verden), springning (på Zangersheide) og military i Lion d’Angers.

Samarbejdet med FEI udløser også ranglister, på baggrund af resultater i internationale konkurrencer. Ranglisterne laves i de tre olympiske discipliner og omfatter avlere, faderhingste og avlsforbund.

Dansk Varmblod er sammen med Dansk Trakehneravlsforbund de eneste forbund herhjemme, som er medlem af WBFSH. Dansk Varmblod har gennem årerne været højt placeret på ranglisterne i dressur, med en tredjeplads som bedste resultat. Nu er ranglisterne ikke afhængige af populationsstørrelsen, og det er naturligvis ærgerligt for de mindre forbund som Dansk Varmblod, der registrerer omkring 2000 føl årligt, mens nogle af de store tyske forbund og Hollandsk Varmblod (KWPN) registrere over 10.000 føl.

Stald Heiline på 9. pladsen

Ranglisten over de mest succesfulde avlere i dressur toppes af tyske Silke Druckenmüller, der har avlet OL og EM-guldvinderen TSF Dalera BB redet af Jeccica von Bredow-Werndl. Heinrich Langewellpott fra Tyskland er nr. to som opdrætter af Cathrine Dufours Bohemian. På 9. pladsen finder vi et dansk stutteri, Stald Heiline som opdrætter af Heiline’s Danciera.

Læs mere om Stald Heiline: En OL-drøm er gået i opfyldelse for Stald Heiline – Zibrasport Equest

I springning er det den belgiske opdrætter W. Vanderlinden-van Turtelboom-Ruys som avler af H&M Indiana redet af svenske Malin Baryard Johnsson, som topper listen.

I military er det tyske Ocke Riewerts, som opdrætter af Holstenerhesten London redet af Laura Collett.

Listerne over avlerne kan ses her: Breeder Rankings 2021 | WBFSH – World Breeding Federation of Sport Horses

Ben Maher og Explotion W på vej mod guldet. Foto: www.sportfotos-lafrentz.de

Bedste faderhingste

I dressur er det Sandro Hit, som topper listen over de mest succesfulde faderhingste. Sandro Hit døde i år i en alder af 28 år. Han var efter Sandro Song/Ramino ejet af Paul Schockemöhle. Hans topplacering på ranglisten skyldes ikke mindst OL-hesten Showtime (Dorothee Schneider) og Sir Donnerhall II (Morgan Barbancon), Sir Donnerhall II ligger i øvrigt selv på fjerdepladsen efter avlshingstene Johnson og Jazz.

Bedste DV-hingst er Blue Hors Don Romantic på en 22. plads, her er det Daniel Bachmanns Marshall-Bell, som er topscoreren.

I springning er det Chacco-Blue som topper listen, anført af den olympiske guldvinder Explosion W redet af Ben Maher. Diamant de Semilly følger efter på andenpladsen og med holstenerhingsten Casall på tredjepladsen.

I military er det springhingsten Jaguar Mail, som topper listen og hans mest scorende afkom er Vassily de Lassos, der blev redet af Andrew Hoy til en individuel bronzemedalje ved OL i Tokyo. Den danskopdrættede (Claus Thingholm) holstenerhingst Diarado følger på andenpladsen med Grafenstolz på tredjepladsen.

Samtlige ranglister over faderhingste kan ses her: Sire Rankings 2021 | WBFSH – World Breeding Federation of Sport Horses

Daniel Bachmann Andersen og Marshall-Bell. Foto: www.sportfotos-lafrentz.de/Stefan Lafrentz

Dansk Varmblod på 5. pladsen

På ranglisterne over avlsforbund i dressur er det hollandske KWPN som sejrede denne sæson foran Hannover og med Oldenburg på tredjepladsen. Dansk Varmblod er på femtepladsen med lille margin til Westfalen på fjerdepladsen.

KWPN topper bl.a. på baggrund af Charlotte Dujardins OL- og EM-medaljetager Gio, for Hannoveraner forbundet er det Edward Gals Glock’s Total US, der er den mest scorende. Oldenburgforbundet nyder fortsat godt af Isabell Werths Weihegold, der er efter Blue Hors Don Schufro, mens Westfalen har to topscorer i Cathrine Dufours Bohemian og Isabell Werths Bella Rose.

For Dansk Varmblod er det Carina Cassøe Krüths Heiline’s Danciera som topper listen efterfulgt af: Rassing’s Lonoir, Fiontini, Marshall-Bell, Millione og Zap Zap.

I springning er det Belgisk Varmblod (BWP) som scorer højest efterfulgt af SF (Frankrig) og Holsten. Dansk Varmblod er på en 22. plads med følgende heste, der har samlet points til ranglisten: Remix, The Gambler Bøgegården Gladiola, Lykkehøjs Castus, Jackofhearts og MTM Apple.

I military er det SF (Frankrig) Holsten og Irish Sport Horse (ISH). Dansk Varmblod er på en 26. plads med følgende heste: Præstegårdens Leopold, Midt-West Faveur, Heinsgaardens Chillo, Frankie, Abildgaards Synergi og Continue de Vision.

Samtlige ranglister over forbund kan ses her: Studbook Rankings 2021 | WBFSH – World Breeding Federation of Sport Horses