Skip to main content

Årets Sportsnavn afgøres i aften i Herning

Det hele begyndte med en gigantisk fest ved ECCO FEI World Championships i Herning i august, da dressurlandsholdet vandt VM-guld. I aften bliver der skrevet endnu et kapitel i historien om den største danske ridesportstriumf ved Sport 2022 i Herning.
| admin

På en helt vidunderlig og magisk aften i august skrev Cathrine Laudrup-Dufour, Carina Cassøe Krüth, Daniel Bachmann Andersen og Nanna Merrald sig ind i historiebøgerne ved at vinde VM-guld. Det blev en kendsgerning efter et stærkt og målrettet arbejde over flere år med at udvikle rytterne, sammensætte et konkurrencedygtigt hold og skabe det helt rette management af ryttere og heste. Alt gik gå op i en højere enhed foran det begejstrede hjemmepublikum i Herning.

VM-guld i Herning 2022 til dressurlandsholdet bestående af: Carina Cassøe Krüth, Cathrine Laudrup-Dufour, Nanna Merrald og Daniel Bachmann Andersen med holdleder Anne-Mette Binder. Foto: Herning2022/Kasper Kamuk

Det var en stærk præstation, ikke alene af rytterne, deres trænere, grooms og nøglepersoner i ledelsen, men i høj grad også af de hesteejere, som bakker op om rytterne. Og så er der lige den ekstra dimension i ridesporten, som er så unik til sammenligning med andre sportsgrene. I ridesporten er det ikke blot en ketsjer eller en cykel, der er udøverens rekvisit. I ridesporten er det et levende, tænkende væsen; hesten, som skal være rytterens sportspartner. Hesten, som skal yde en kraftpræstation sammen med rytteren, så holdet består ikke alene af fire ryttere, men i høj grad også af fire heste, alle individuelle, alle med følelser, fysik og formåen, som skal spille sammen og gå op i en højere enhed lige netop på dagen, hvor der er behov for en absolut toppræstation.

Tre i spil til Årets Sportsnavn

At Tour de France vinder Jonas Vingegaard er nomineret til Årets Sportsnavn kommer næppe bag på nogen. Verdens bedste badmintonspiller, vel næsten til alle tider, Viktor Axelsen, det kom heller ikke bag på eksperterne, men dressurlandsholdets præstation, det er straks vanskeligere for den brede offentlighed og sportsjournalisterne helt at få den rette vurdering af. Selvom ridesporten af den 8. største sportsgren herhjemme, med et utal af toppræstationer især i dressursporten i både ungdoms- og seniorrækken er ukendt for de fleste, for hertil er ridesporten alt for usynlig i mediebilledet. Og det er en stor skam.

Bjarne Nielsen hjælper med at sætte ord på præstationen

Bjarne Nielsen er en kendt og elsket kommentator af dressursport på tv, og det er da også ham, som DR rækker mikrofonen frem til i forhold til at sætte ord på dressurlandsholdets præstation: ”Dressurlandsholdet skal vinde Årets Sportsnavn, fordi det er særligt, at et land med så lille en population som Danmark vinder VM foran stormagter som England, USA og Tyskland. De sidste 15 år har vi holdt os i verdens top fire, men i 2022 vandt vi endelig VM, siger Bjarne Nielsen. ”Det en særlig præstation, fordi Cathrine Laudrup-Dufour, Carina Cassøe Krüth, Daniel Bachmann Andersen og Nanna Merrald Rasmussen vandt som hold samtidig med, at de konkurrerede mod hinanden i de individuelle konkurrencer. Derudover er det ganske specielt, fordi sejren sker i samspil med et dyr. Du skal ikke blot træne dig selv, men også en hest, så der er mange ting, som skal passe sammen på én og samme tid.”

To ryttere og et landshold nomineret

Danskerne har i 2022 haft en overflod af store sportsøjeblikke at juble over hjemme i stuerne, på storskærme og på lægterne. De 15 nominerede til Årets Sportsnavn repræsenterer 12 forskellige specialforbund under DIF.

“At der blandt de nominerede til Årets Sportsnavn 2022 er repræsentanter fra 12 forskellige specialforbund fordelt mellem mænd, kvinder, hold og individualister vidner om et utroligt flot talent- og elitearbejde i forbundene, klubberne og hos Team Danmark. De nominerede ønskes et stort tillykke – I kan for alvor være stolte, siger Hans Natorp, som udover at være DIF-formand også sidder i dommerkomitéen for Årets Sportsnavn 2022.

Foruden dressurlandsholdet, som nu er nået frem til at være blandt de tre finalister er de to succesfulde dobbelte VM-guldvindere i paradressur Katrine Kristensen og Tobias Thorning Jørgensen også at finde på listen over de nominerede. Og det betyder at ridesporten og cykelsporten er de eneste to idrætsgrene som har tre nominerede på listen.

Tobias Thorning Jørgensen og Katrine Kristensen begge nomineret til Årets Sportsnavn. Foto: FEI

De 15 nominerede til Årets Sportsnavn 2022

 • Viktor Axelsen, badminton, bl.a. VM-guld, EM-guld samt vinder af All England og Indonesia Open
 • Jonas Vingegaard, cykling, bl.a. samlet vinder af Tour de France.
 • Mads Pedersen, cykling, bl.a. vinder af den grønne pointtrøje og tre etaper i Vuelta a España samt en etapesejr i Tour de France
 • Julie Leth og Amalie Didriksen, banecykling, EM-bronze og VM-bronze (parløb)
 • Dressurlandsholdet, VM-guld på hjemmebane i Herning
 • Curlinglandsholdet for kvinder, EM-guld
 • Turpal Bisultanov, brydning: EM-guld og VM-sølv i 87-kiloklassen
 • Kvindelandsholdet, håndbold, EM-sølv
 • Rikke Mæng, skydning, bl.a. EM-guld + nr. et på verdensranglisten
 • Tobias Thorning, paradressur, individuelt VM-guld x 2
 • Katrine Kristensen, paradressur, individuelt VM-guld x 2
 • Nanna Koerstz Madsen, golf, vinder Honda LGPA Classic i Thailand
 • Holger Rune, tennis, bl.a. vinder af ATP München, ATP Stockholm Open og ATP Masters Paris
 • Leon Madsen, VM-sølv, speedway
 • Anne-Marie Rindom, verdensmester i Laser Radial

Læs også: Katrine Kristensen nomineret til ”Årets Sportsnavn”

I aften bliver det afgjort

I aften fra kl. 20.40 på DR kan man følge Sport 2022 fra Boxen i Herning. Der er ingen tvivl om det bliver en fest. Afstemningerne frem mod afgørelsen i aften har peget på Jonas Vingegaard som Årets Sportsnavn. Falder afgørelsen ikke ud til dressurlandsholdet fordel i aften, så kan ryttere, holdledere, trænere, grooms og hesteejere alligevel glæde sig over, at det for en gangs skyld blev synligt for hele Danmark, at ridesporten har opnået et historisk resultat i 2022.

Læs også: Video: Casper Cassøe ser tilbage på VM i Herning

Det resultat blev desuden krydret med afviklingen af et verdensmesterskab i Herning i 4 discipliner, som har givet genklang internationalt, har sendt bunker af ros tilbage til arrangørerne og alle de frivillige, som knoklede for at gøre VM i Herning til en helt enestående oplevelse, og lagde grunden for en helt særlig og enestående dansk sportspræstation i et perfekt samspil mellem ryttere og heste.