Skip to main content

Der er en hest i dit hus!

Filmen Concrete Cowboy er et tankevækkende bekendtskab med den særlige urbane hestekultur, der i årevis har hjulpet unge afroamerikanere væk fra storbyens betændte gader.
| admin

”Der er en hest i dit hus!” Sådan siger den unge Cole, da han flytter ind til sin far i Philadelphia og står ansigt til ansigt med faderens firbenede ven Chuck. Den nye Netflix film Concrete Cowboy (beton cowboy) med Idris Elba er baseret på bogen Ghetto Cowboy og tager udgangspunkt i urban ridning og hestehold blandt fattige afroamerikanere i storbyen Philadelphia.

Narko og hestemøg
Helt basalt så handler filmen om den unge Cole (Caleb McLaughlin – kendt fra Stranger Things), der efter flere problemer med skolen flytter ind hos sin fraværende far, Harp, i Philadelphia. Harp, spillet af Idris Elba, er cowboy, hesteejer og medlem af det der hedder Fletcher Street Stable. I Philadelphia begynder Cole at leve et dobbeltliv. Om natten handler han med stoffer, og om dagen lærer han alt om at passe heste – og at blive cowboy som sin far. Efterhånden som Cole forelsker sig mere og mere i hestene og især i hesten Boo, bliver det svære og svære for ham at navigere mellem de to liv.

Idris Elba som Harp. Screendump fra Netflix.

Nogle gange sulter jeg, så min hest kan spise
Selv om filmen er sat i et miljø, der er langt væk fra det, vi kender i Danmark, så er der alligevel nogle ting, som alle i hesteverden kan nikke genkendende til. Blandt andet da Cole skal balancere en trillebør fuld af hestemøg op ad en smal rampe i containeren, eller da han spørger en af de andre i stalden, hvad det koster at have en hest, og svaret er:
”Alt hvad du har. Nogle gange sulter jeg, så min hest kan spise.” Ja, sådan er det at elske sin hest, uanset hvor i verden man befinder sig.

Man kan da ikke have heste i byen
Problematikken med at have heste inde i storbyen, og nærmere betegnet i den fattige del af byen, bliver også berørt i filmen, hvor en dyreværnsorganisation tropper op og tager hestene med. Filmen prøver ikke på nogen måde at forherlige det vanskelige i at holde heste inde midt i en by med begrænset plads og sammentømrede stalde, men fokus er på forholdet mellem mennesker og heste, om hvordan folk, der har så lidt, kan få så meget ud af omgangen med heste. At ride på en hest, at passe på en hest, at elske en hest – tre ting som både giver stolthed, tilhørsforhold og ro i en til tider kaotisk tilværelse. Hestene er et lys i mørket for de unge mennesker, der kæmper for at skabe en fremtid for dem selv.

Er det hele ren fiktion eller hvad?
Nej, det er ikke ren fiktion. Der findes by-cowboys, de har heste midt inde i byen, og de bruger hestene til især at hjælpe unge mennesker væk fra gaden og det kriminelle miljø. De urbane ryttere i filmen kommer fra Fletcher Street Urban Riding Club, og de er en del af en hundredårig lang tradition omkring by-heste i det afroamerikanske fællesskab i Philadelphia. Der er også andre heste-communities uden for Philadelphia – som Horses in the Hood i Los Angeles, The Federation of Black Cowboys i Queens og ikke mindst Kensington Stables i Brooklyn.

Caleb McLaughlin som Cole. Screendump fra Netflix.

Et fællesskab om heste og børn
Førhen var Fletcher Street rytterne en del af en stor urban hestekultur, der kan føres tilbage til 1940’erne, med mere end 50 stalde i Philadelphia. Desværre har arbejdsløshed, narkoproblemer og manglende jord, gjort det svært for foreningen at fortsætte. I 2008 blev det stykke jord, som foreningen gjorde brug af til hestene, inddraget i forhold til udstykning, og det betød, at medlemmerne fik store problemer med at finde plads til deres heste, og medlemstallet faldt drastisk. I 2014 fik Fletcher Street Urban Riding Club et nyt stykke jord, der kunne sikre mændenes store indsats med at få de unge mennesker væk fra gaden.

Hestene giver drengene stabilitet i livet
Mange af drengene der benytter sig af Fletcher Street har ofte meget lidt støtte og hjælp i deres liv, og mændene fra Fletcher Street har taget det på sig at skabe et positivt miljø og en form for stabilitet for de unge mennesker. Fletcher Street er fast besluttet på at bevare sin arv, børn og heste, står der blandt andet på foreningens hjemmeside.

Og selv om Concrete Cowboy er en fiktiv historie, er mange af de ægte Fletcher Street ryttere selv med i filmen – det drejer sig om Jamil Prattis, Ivannah Mercedes, Albert C Lynch Jr og Mihcal Upshur. De afsluttende krediteringsscener er dedikeret til dem, så de kan fortælle deres historie, og hvor vigtigt fællesskabet og kulturen er.

Concrete Cowboy – kan ses på Netflix.

Kilder:
Digital Spy
Horse Network