Skip to main content

Adelinde har mistet sin Parzival

Hollandske Adelinde Cornelissens karriere blev katapulteret ind i toppen af international dressur sammen med Parzival. Han er nu død i en alder af 26 år.
| admin

Parzival e. Jazz blev trænet fra en ung alder til Grand Prix af Adelinde Cornelissen. De deubterede i international Grand Prix i 2007, og deres store gennembrud kom året efter da de blev Hollandske Mestre, og de var reserver til OL i Hongkong samme år. Den succes betød, at Adelinde kvittede sit job som lære og dedikerede sin tid til at ride professionelt. Og det blev under den kontroversielle hollandske træner Sjef Janssen.

De to kunne have været alene på toppen de følgende år, hvis det ikke var for hendes landsmand Edward Gal og Totilas. Ved EM i Windsor i 2009 hollænderne vandt guld, Adelinde og Parzival tog guldet i Specialen foran Gal/Totilas og medaljerne blev byttet rundt i küren.

En karriere med op og nedture

Parzivals karriere blev præget af op- og nedture, mest tydelig i 2010, hvor parret kom ind på andenpladsen i World Cup finalen (efter Totilas), men ved VM i Kentucky bed Parzival sig i tungen i Grand Prix-programmet og blev elimineret. Det følgende år blev Totilas solgt, og Adelinde/Parzival var alene på tronen, hvilket gav dem sejren i World Cup finalen i Leipzig, og de vandt holdguld samt guld i Special og Kür ved EM i Rotterdam. Ved OL i London i 2012 dukkede en ny tophest op på arenaen, Valegro redet af Charlotte Dujardin. Guldet gik til englænderen, men Parzival vandt holdbronze og individuelt sølv.

Parzival blev diagnosticeret med en hjerterytmeforstyrrelse, men med kom stærkt tilbage ved EM i Herning i 2013, hvor det blev til to individuelle bronzemedaljer. I en alder af 17 år vandt Parzival bronze i küren ved WEG i Caen. Det følgende år var Parzival ikke fit til at gå sit 4. Europamesterskab, og i stedet for at pensionerer ham, var han så fit det følgende år, at Adelinde og Parzival blev udtaget til OL i Rio i 2016. Det blev ikke det højdepunkt og punktum for karrieren, som man kunne have ønsket. Parzival var en skygge af sig selv, og i Grand Prix-klassen stak han tungen ud, og Adelinde valgte at give op. Hesten havde tilsyneladende pådraget sig en kæbebetændelse efter et insektbid, forlød det fra hollænderen.

Parzival blev officielt pensioneret det følgende år i 2017 ved CDI-W i ’s-Hertogenbosch.

Kilde: Eurodressage

Farvel til Parzival

Adelinde skriver bl.a. efter at have mistet sit livs hest:

”Det var noget af en udfordring at overbevise den store, generte, mistænksomme og bange fuks du var, at du kunne stole på mig og verden omkring dig. Men når vi først stolede på hinanden, blev vi et team. I de sidste 21 år var vi uadskillelige! Hver dag sammen. Han lærte mig: Kærlighed, tillid, respekt, venskab, loyalitet, passion, lev livet fuldt ud, prøv at blive det bedste du kan være hver dag, nyd de små ting, giv aldrig op….. drømme kan gå i opfyldelse! Han gjorde mig til den person, jeg er i dag! Og det er jeg evigt taknemmelig for! Han var en rigtig professor. Jeg græder ved at skrive dette.. Det gør ondt at tænke på dage uden dig, Parzi… Det føles allerede så tomt…. Tak Parzi for en fantastisk rejse og vidunderlige minder… jeg vil værne om dem.”