Skip to main content

Bidløs dressur – En disciplin, der er kommet for at blive?

Da Albertslund Rideklub forleden bød heste og ryttere velkommen til klubstævne, var det ikke kun muligt at melde sig til de almindelige dressurklasser. Fire ekvipager stillede til start i bidløs LC-LB for heste, og Zibrasport Equest har fået en snak med vinderen af klassen, der foregik uden vanlig optømning.
| admin

(Foto: Lotte og Bubbe til start i en bidløs klasse)

Bidløs trense og dressur var for få år tilbage ikke en kombination, der kunne opleves til ridestævner rundt omkring i Danmark.
I 2015 åbnede Dansk Ride Forbund dog op for klasser uden bid til stævner. Dengang lød det således:

For at afdække mulighederne for at benytte bidløs optømning ved dressurstævner er der nedsat en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for bidløs dressurridning, en repræsentant fra Dressurudvalget og fra administrationen. Arbejdsgruppen skal skabe rammerne for afviklingen af flere test-klasser ved D-stævner i første halvår af 2016, og erfaringerne fra disse stævner samt resultaterne af spørgeundersøgelsen og andre input skal danne baggrunden for Dressurudvalgets videre arbejde med bidløs optømning.

Siden har det været muligt for danske rideklubber at udskrive klasser med bidløs optømning, og i Dansk Ride Forbunds Reglement, gældende fra februar 2020, står der:

251.3 Showklasse – bidløs optømning Der kan ved E- og D-stævner/klasser udskrives klasser med bidløs optømning. Gælder kun for heste – ikke ponyer. Klasserne afvikles separat og er kun åbne for ekvipager med bidløs optømning, sådan at der ikke konkurreres mod ryttere med bid. Klasserne må udskrives i sv.grad 0-2 ved D-stævner og i sv.grad 0 ved E-stævner, evt. som procentklasser. Der må anvendes bidløs trense/sidepull, ridekapsun samt soft hackamore (ikke med kæde). Rytterne bedømmes efter normale kritikker – dog forudsættes det at der bedømmes for ”accept af tøjlen” i stedet for accept af bid.

Intet bid blev redningen
Og det er noget 21-årige Lotte Jaenicke og hesten Regitze, i daglige tale kaldt Bubbe, er glade for.
Hun var en af de fire ryttere, der i weekenden stillede til start i den bidløse klasse i Albertslund Rideklub – med stor succes.
Parret vandt med 74 procent, men i lang tid måtte Lotte afstå fra at deltage i dressurstævner.

Jeg købte Bubbe for seks år siden som en dressurhest. Vi fik hende hjem, og min træner var også positiv overrasket over den. Men hun begyndte ret hurtigt at tvære rigtig meget på biddet – i begyndelsen troede vi bare, det var et spørgsmål om tid.

Lotte Jaenicke

– Hun havde tendens til at slippe på biddet, men gik i en fin nok holdning. Vi troede, at Bubbe skulle være stærkere og smidiggøres. Desværre blev situationen bare værre og værre, og vi prøvede alverdens bid, fortæller Lotte, der nægtede at give op.

– Jeg ville rigtig gerne starte stævne på den, men det var ikke muligt, for det endte jo i en øv-oplevelse hver gang, så jeg lagde dressuren på hylden i 2016.
For et års tid siden prøvede jeg at ride med hackamore, og det gik så fint, lyder det fra rytteren, der i kraft af sin tjans som formand for stævneudvalget opdagede, at rideklubberne nu havde lov til at udskrive bidløse klasser til stævnerne.

– I klubben blev vi enige om at vi ville forsøge at udskrive sådan en klasse. Min træner sagde, at jeg også skulle starte, men jeg havde ikke redet dressurstævner på Bubbe siden 2016. Jeg meldte mig til, og det gik rigtig godt – det var i august i 2019. Vi fik 69 procent og vandt klassen.

Positiv kiropraktor
Lotte og Bubbe har siden vundet flere bidløse klasser, og det kulminerede altså i weekenden med endnu en sejr.
Hun understreger, at den alternative optømning ikke skyldes, at hun synes, det er synd for heste, der går med almindelig trense.

– Det har været rigtig godt for min hest, at der findes disse klasser. Umiddelbart har rytterne, der rider uden bid, to udfordringer. Mange af dem, der gerne vil ride bidløst, skal køre langt for at finde disse klasser. Det gør, at der nogle gange er manglende opbakning. Jeg ville gerne, at vi skulle konkurrere i samme klasse som dem med bid.
Den anden udfordring er, at mange ser ned på det. Det er et tabu, at man rider bidløst. Mange tror at vi gør det, fordi vi synes, det er synd, at man rider med bid. Sådan er det ikke. Der er forskellige grunde til, at hesten ikke kan med bid, understreger Lotte.

At dette var den rette løsning for hende og Bubbe er blevet slået fast af hestens faste behandler.
– Min kiropraktor kunne mærke, at ridning uden bid virkelig har ændret hende positivt. Spændinger som Bubbe plejer at have i nakke og hals er blevet væsentlig forbedre, slutter hun.

Se parrets ridt uden bid: