Skip to main content

Problematisk: Fodring af heste er blevet en del af udflugten

I England har de store problemer med, at heste bliver uhensigtsmæssigt fodret af folk, der er ude at gå tur under corona-nedlukningen. Tendensen ser også ud til at give problemer nogle steder i Danmark. Cia Hedenquist har i hvert fald oplevet meget mere ’trafik ’omkring foldene, hvor hendes hest er opstaldet, og med den øgede aktivitet følger også mange flere gulerødder over hegnet.
| admin

Jeg har oplevet, at folk kommer cyklende med kurve fyldt med gulerødder og brød, som de vil fodre hestene med.

Cia Hedenquist

Fodring af hestene er blevet en del af udflugten
Cia Hedenquist er bekymret for sin 17-årige DV hoppe ’Maren’. Hoppen har cushings, og går derfor på sygefold og er på en velovervejet diæt. Maren er opstaldet på Parcelgården ved Glostrup, og foldene ligger ud til et gangsystem, hvor folk både cykler og går forbi. Allerede fra marts 2019 gav corona-nedlukningen øget aktivitet rundt om gården, og det er noget, der er forsat helt ind i 2021.

Ifølge Cia er det især de lidt større udflugter, der ligger vejen forbi gården. Folk skal ud at gå og bevæge sig i under nedlukningen, og det er jo en god ting. Problemet er bare, at de tror, at fodringen af hestene er en del af udflugten.

”En gulerod gør ikke det store, men der kommer mange nye forbi gården, og når de alle har en pose gulerødder med, så bliver det pludseligt mange. Min hest har oveni købet cushings. Så den kan slet ikke tåle mængden af sukker, der er i gulerødderne. Det betyder jeg er nødt til at jage ubudne gæster væk for at passe på min hest, selv om der er skiltning med fodring forbudt. Nogle gange har jeg prøvet at forklare dem, at det vil svare til, at jeg gik ind i skolen og gav deres børn Red Bull, når de står og fodrer min hest med gulerødder. De fleste forstår, hvad jeg mener, de har bare ikke tænkt over det.”

Skiltet ved foldene hvor Cias hest er opstaldet

Flere går igennem stalden
Parcelgården er et privat område, men Cia fortæller også, at det er blevet meget mere normalt for folk at gå ind i stalden som en del af deres tur. Dette på trods af, at der står PRIVAT, og at man kun må komme i stalden, hvis man har et ærinde. Det er ikke fordi, at man skal være afvisende overfor folk, der gerne vil ’snuse’ lidt til heste og ridesport. Men der er naturligvis heller ikke nogen, der er interesseret i, at stalden bliver et udflugtsmål. Det har både noget med sikkerhed og hestenes sundhed at gøre. Denne strøm af glade vandrefolk tager sandsynligvis af, når der gradvist åbnes op for samfundet igen. Men indtil da, giver det bekymring blandt hesteejerne.

Ideer til et nemt forståeligt skilt?
Som sagt er der skiltning på Parcelgården med, at hestene ikke må fodres, men at man naturligvis gerne må nyde dem på afstand. For hestefolk er budskabet klokkeklart, men er det også det for ikke hestefolk? Spørgsmålet er, om skiltningen kan gøres lettere forståelig for alle.

”Jeg kan huske i gamle dage i Zoo, så var der sådan et billede af, at aben ikke måtte fodres, fordi den kunne blive syg. Aben holdt sig på maven, og det var noget, alle kunne afkode. Jeg kunne godt tænke mig, at vi havde sådan et skilt med en hest, der holdt sig på maven eller noget i den stil. Så alle kan forstå skiltningen og konsekvensen af fodringen.”

Vi synes, det lyder som en rigtig god ide – og giver hermed opfordringen videre til alle hesteinteresserede grafikere derude. Hvis nogen kan designe sådan et skilt (eller allerede har gjort det), vil vi gerne dele det fra vores platform.

En illustration fra zoo, der viser at dyrene bliver syge ved forkert fodring

Tilbage til Cia, der nøje følger udviklingen med strømmen af glade naturnydere og fodring af hestene.

”Jeg har overvejet, om jeg skulle lave et opslag i lokalavisen eller noget i den stil. Det her handler om min hests sundhed, men jeg kan jo heller ikke stå vagt foran folden hver eneste dag. ”