Skip to main content

Fra verdenstoppen til pensioneret professor

Man kan ikke nævne Cathrine Laudrup-Dufour uden også at tænke på Atterupgaards Cassidy. Den røde vallak, der trofast har båret Cathrine hele vejen til verdenstoppen, har nu skiftet rampelyset på konkurrencebanerne ud med tilværelsen som pensionist og professor i æbletræernes skygge hjemme i Fredensborg. Vi tegner et portræt af en af dressursportens største, der bestemt ikke lignede et stjernefrø fra starten
| Louise Woss Sigerslev

Med lanceringen af Cathrine Dufours nye bog “Passage”, retter vi fokus på historien om Cassy, der har været Cathrines trofaste makker fra den spæde start på hendes imponerende karriere, til de helt store scener. Historien er først gang bragt i Magasinet Riders Notebook i oktober 2022.

Den sidste dans

Det er mandag den 8. august, sensommerluften sitrer af intensitet, klokken nærmer sig 20.30
og Stutteri Ask Stadium i Herning er klædt i rødt og hvidt. Medaljeceremonien efter dagens sidste VM-konkurrence er netop slut, men alligevel bliver publikum siddende. De venter på et ganske særligt moment. En vaskeægte superstjerne skal hædres på den allerstørste scene for sidste gang inden sit otium. Stående klapsalver og våde øjne Den 19-årige røde vallak Atterupgaards Cassidy har haft en
enestående karriere, hvor han har indtaget de internationale dressurbaner med storm. Gennem de seneste 12 år har han båret Cathrine Laudrup-Dufour, og det trofaste makkerpar har fulgtes i tykt og tyndt fra juniordressur til den absolutte verdenstop med et utal af verdensklassepræstationer og
medaljer i kølvandet. Men 8. august takkede den firbenede stjerne af.

”Jeg har haft 12 fantastiske år med ham, og jeg kan ikke rigtig udpege et særligt øjeblik, der har været det bedste”,fortalte Cathrine inden afskeden. ”For mig er han lig med glæden ved at ride. Han giver mig et smil på læben hver eneste dag” fortsatte hun.

Den allersidste dans i rampelyset i Herning markerede Cassidys afsked med topsporten, og nærmest allerede før afskeden officielt var i gang, kæmpede de mange fremmødte fans med at holde tårerne tilbage. De fleste ridesportsentusiaster har fulgt den røde vallaks fantastiske udvikling og præstationer gennem årerne, og ved VM skulle der siges tak for de mange gode minder.

”Jeg tror, at han kommer til at være superspændt på at komme ind i arenaen, og han kommer sikkert også til at være lidt crazy, hvis jeg kender ham ret”, fortalte Cathrine inden afskeden.


Og det var et spændingsfyldt stadion, der modtog aftenens to hovedpersoner med stående klapsalver og våde øjne hos både store som små. Cathrine var også tydeligt bevæget, mens Cassidy som altid nød opmærksomheden og førte sig frem. Selvom der var gået 10 måneder, siden de to sidst optrådte ved et stævne, så leverer de som sædvanlig en fuldkommen fantastisk version af deres kür designet specielt til
lejligheden.

Cassidy har givet mig selvtillid

Afskedsceremonien blev afsluttet med en bevægende tal fra Cathrine, som udtrykte en dybfølt tak til hele holdet, der har stået bag hende og Cassidy fra start til slut. Men da hun skulle takke stjernen over dem alle, hendes elskede Cassy, knækkede stemmen over, da hun med sin VM-holdguldmedalje i hånden sagde:

”Cassidy, jeg ved, at denne guldmedalje blev vundet af Vamos i går, men jeg er 100 procent sikker på, at der står Cassidy på kanten af den. Tusind tak, det har været fantastisk!”


Og på mange måder er netop Cassidy fundamentet for Cathrines succes. Cassidy var hesten, der kickstartede hendes karriere og tog hende hele vejen til verdenstoppen.

”Jeg skylder Cassidy alt! Jeg var faktisk lidt nervøs i morges, så jeg red en lille tur med Cassy, og det fik mig til at indse, at han er grunden til, at jeg er god til at ride under pres. Han var bare sådan ’kom så mor, nu redder jeg situationen for dig’. Jeg græd næsten, for det fik mig til at indse, at det er på grund af ham. Han har fyldt min rygsæk med selvtillid og troen på, at jeg selvfølgelig kan gøre det”, fortalte Cathrine efter hendes fantastiske guldvindende VM-Grand Prix på Vamos.

Fra juniordressur til verdens nummer 2

Cathrine og Cassidys fælles rejse har dog ikke været belagt med roser hele vejen. Før de to fandt hinanden var Cassidy blevet redet af Sabine Natalia Petersen i et par år med flere fine resultater herhjemme. Men Cathrine var bestemt ikke begejstret, da hun for første gang så ham ved finalen i det danske dressurchampionat for 6-års heste. Han var tydeligt rædselsslagen for storskærmen og måtte trækkes ud af banen. Heldigvis slog Cathrines daværende træner Rune Willum i bordet og holdt fast på, at det her var den helt rigtige hest for hende. Og det skulle hurtigt vise sig, at han fik ret. Den 3. juni 2010 blev den dengang 18-årige Cathrine og 7-årige Cassidy officielt et makkerpar, da hendes forældre
købte den røde vallak til deres datter. Kun halvanden måned senere vandt den nye ekvipage deres første EM-medaljer for juniorer, og siden har de nærmest ikke set sig tilbage.
Cathrine og Rune fik smag for medaljer og målrettede hele deres træning på dette. Og det gav pote. Hele fire EM-guld medaljer som ungrytter blev det til, og først derefter blev fokus rettet mod Grand Prix. Det skyldtes, at Cathrine ønskede at få det maksimale ud af årene som ungrytter, hvilket også viste sig i træningen, hvor Cassidy ikke rigtig forstod, hvad han skulle, når de legede lidt med piaffe. Cathrine red sit sidste år som ungrytter i 2013 med to guld medaljer som resultat, og herefter gik der endnu et år, før Cassidys piaffe var så sikker, at den kunne vises i et program. Det var blandt andet med hjælp fra finske Kyra Kyrklund, at de sidste brikker faldt på plads hos Cassidy.

”At jeg havde tålmodighed til det, skyldes nok, at Cassidy var min første Grand Prix-hest, og, at Rune blev ved med at understrege, at det nok skulle gå. Samtidig er Cassidy mit hjertebarn, så jeg havde heller ikke lyst til at sælge ham”, fortæller Cathrine.

Ærgerlig Grand Prix debut

Grand Prix-debuten lod altså vente på sig, men da Cassidy blev 12 år, var det endelig tid til, at han skulle stå sin test. Desværre blev det ingen succes for ekvipagen, som fik en ærgerlig national debut, mens den internationale debut til World Cup i oktober 2015 blev en decideret katastrofe, da de skuffende sluttede andensidst. Heldigvis skulle der mere til for at slå den håbefulde ekvipage ud af kurs, og med intensiv træning og tre ridt til perfektion ved DM i 2016, blev drømmen om OL pludselig til virkelighed, og turen gik til Rio, hvor Cathrine og Cassy blev bedste danske ekvipage, brød gennem mediemuren og blev ”verdenskendte” i Danmark.

Man sælger ikke sin bedste ven

Ovenpå det veloverståede OL med bl.a. en flot 13. plads i kür, fik Dufour-familien et tilbud på Cassidy, som kunne have ændret Cathrines liv. Beslutningen var dog slet ikke til diskussion for hende.

”Man ville heller ikke bare sælge sin hund eller bedste ven for nogle penge”, udtalte hun til BT. ”Jeg er lykkelig for, at jeg sagde nej [..]. Det ville slet ikke give mening at have en helvedes masse penge på kontoen i stedet for at have Cassidy i stalden”.

For Cassidy var og er ikke bare Cathrines makker op banen. Han er hendes bedste ven. Og båndet mellem de to er tydeligt for enhver at se. Siden OL er det nærmest kun gået én vej for de to, som for alvor blev en international sensation, da de i 2017 indtog EM-podiet i Göteborg ved siden af tyske Isabell Werth og Sönke Rothenberger efter dobbelt individuel bronze og holdsølv.
Hertil har makkerparret sikret sig titlen som dansk mester hvert år fra 2016 til 2021 – kun med undtagelse af 2019, plus en række imponerende World Cup-sejre, en overlegen sejr i SAAB Top 10 i 2019 og ikke mindst en rangering som nummer to på FEI verdensrangliste. Blot for at nævne nogle få af topekvipagens højdepunkter.

Nu skal Cassidy hygge sig – og være professor
Men nu er Kong Cassy blevet 19 år, og trods han fortsat er fit for fight, så skal han nu ikke længere være en del af topsporten.

”Det (red. stævnerne) er virkelig for hans skyld, så han kan komme ind og føle sig vigtig og få det sus af at ride ind på banen. Det er ikke for min skyld”,

sagde Cathrine til Zibrasport tilbage i oktober 2021, da de sammen red sig til sejr ved World Cup Herning og blev spurgt til Cassidys fremtid. Efter sejren lavede Cathrine et opslag på Instagram med ordene:

”Det er ikke ofte, at vi rider en perfekt runde, men denne weekend var tæt på! Det er så vigtigt at nyde hver eneste runde i ringen, for du ved aldrig, hvornår det bliver den sidste”.

Idet Cathrine trådte op på sejrsskamlen, var det pludselig gået op for hende, at det meget vel kunne blive for sidste gang med Cassidy. Og det blev det. Derfor mindede hun sig selv om, at øjeblikket skulle nydes ekstra meget. Nu 2 år senere er stjernehesten officielt pensioneret efter en flot afsked ved VM i Herning, men det betyder ikke, at han ikke længere skal trænes eller holdes i gang. Han skal stadig træne og faktisk også agere professor hjemme på gården i Fredensborg, hvor han nu skal lære fra sig. Men gode gamle Cassy får naturligvis også lov til at nyde det søde pensionistliv. Eftermiddagene bruger han blandt andet i haven hos Cathrine og hendes kone Rasmine, hvor han hygger sig under et stort æbletræ.
Tak for dansen, Cassidy!