Skip to main content

CHIO Aachen med danske ryttere, men uden Bella Rose

Verdens største ridestævne, CHIO Aachen er i fuld gang. Danmark er repræsenteret på dressurstadion, vi har talt med OL-rytter Anna Kasprzak om hendes forventninger til stævnet. Tilskuerne skulle have taget afsked med Isabell Werths tophest Bella Rose, men hoppen er blevet kolikopereret, det sker på et senere tidspunkt, lover arrangørerne publikum.
| admin

CHIO Aachen har det hele – en historie, der strækker sig tilbage til 1898 og en topmoderne stævneplads, som de fleste ryttere vil ofre meget for at konkurrere på. Tradition og moderne sport går hånd i hånd ved CHIO Aachen. Det store hovedstadion har plads til 50.000 tilskuere. Hertil kommer et dressurstadion, et volitgestadion og en military terrænbane samt maratonbane til 4-spandskørsel.

CHIO Aachen er i fuld gang

Allerede fra fredag den 10. september, har der været konkurrencer i Aachen. Det var voltigering, som åbnede med dansk deltagelse i enkeltvoltigerig (Amanda Stålsø og Turbo af Kloster sammen med Maria Rasmussen) teamet fra Billund Sportsrideklub, og Pas de Deux (Bendixen og Kaps) se resultaterne HER

Dressurstadion i Aachen. Foto: CHIO Aachen/Michael Strauch

Anna Kasprzak og Lone Bang til start

Foruden voltigering afvikles 4-spandskørsel, military, springning og dressur (CDI4* og CDI5*) Danmark er repræsenteret i dressurkonkurrencerne af Anna Kasprzak og Lone Bang. Anna har to heste til start; Addict de Massa og Rock Star, mens Lone har Thranegaardens Rostov med til Aachen.

Første konkurrence for dem er torsdag, her starter Anna Kasprzak Addict de Massa i 4* Grand Prix og dagen efter Grand Prix Special. Fredag rider hun Rock Star i 5* Grand Prix og dagen efter i Grand Prix Special, det samme gør Lone Bang med Thranegaardens Rostov. Der er Nations Cup i dressur med 8 nationer, men Danmark stiller ikke hold.

Hvad er det specielle ved CHIO Aachen?

Det har vi spurgt OL-rytter Anna Kasprzak om:

”Jeg har redet Aachen 5-6 gange, det er bare et gennemført godt stævne. Der er styr på sagerne, og så er det helt særlige, det entusiastiske publikum. Når man sidder der blandt tilskueren, er man ikke i tvivl om, de virkelig går op i det. Så er der et flot set up, og man er ikke i tvivl om, at de er helt opsat på at have gæster, de går ikke på kompromis med noget. Og i Aachen er der regler, som skal følges, og gør du ikke det, så er det farvel,” fortæller Anna om stævnet.

Anna Kasprzak og Addict de Massa. Foto: Zibrasport Equest

Hvordan er Annas egne forventninger?

”Det bliver bare dejligt at komme afsted til et stort stævne igen, det glæder jeg mig til. Jeg er klart ved at komme i bedre form, og få fornemmelsen for at ride program igen, men jeg syntes fortsat, jeg halter lidt,” fortæller Anna.

Hun har været på barsel, og derfor har hun kun været til få stævner herhjemme og enkelte i udlandet siden sidste sommer. På grund af småskader/sygdom hos hendes Grand Prix-heste Fuhur, Addict de Massa og Rock Star, samt coronanedlukning, har det også været så som så med stævnestarterne det seneste par år. Nu er hun topmotiveret, og klar til at klø på.

”Jeg har ikke tænkt på placering (i Aachen), men jeg vil gerne forbedre mig på Rocky fra sidste gang, jeg var til start. Jeg har fundet ud af at ride ham lidt anderledes, og målet er at få ham på den høje klinge – og få det fejlfrit.”

Addict de Massa havde hun med til landsstævne på Vilhelmsborg i starten af september, og her fortalte hun om ham til Zibrasport Equest: Anna Kasprzak om Addict de Massa – Zibrasport Equest

”Addict vil jeg gerne fortsætte fra det, jeg fik fat på, på Vilhelmsborg. Jeg har prøvet lidt forskelligt med ham, for at finde ud af, hvad der virker, når jeg kommer til stævne. Og noget af de, kunne jeg få med ind på banen på Vilhelmsborg, det var fedt. Jeg er glad for at få ham med nu, for nu syntes jeg, han er på rette spor. Og godt det er nu, så vi kan holde fast i den følelse vi opnåede på Vilhelmsborg.”


Andreas Helgstrand har trænet Anna i en årrække, men han har ikke tid til at komme til Aachen. I stedet for har hun trænet i en periode med Thomas Sigtenbjerggaard (fra Helgstrand Dressage), så han kan hjælpe hende i Aachen.

”Det er fint at få andre øjne på træningen. Vi har prøvet noget nyt af, og det har vist sig at være meget givende. Målet er det samme, men vi arbejder lidt anderledes med nogle ting,” forklarer Anna.

Da Danmark ikke stiller hold i Aachen, kan Anna ride for sig selv, og prøve nogle ting af undervejs. Hun håber på at få nogle starter i World Cup-sæsonen, så hun kan samle points sammen til verdensranglisten.
Hestene arbejder fint hjemme i træningen, målet er nu at få redet nogle stævner, hvor formen og udviklingen kan testes, og få de gode momenter fra træningen og opvarmningen ind på banen, slutter Anna Kasprzak.

Isabell Werth og Bella Rose, som er ved at komme sig efter en kolikoperation. Foto: privat

Farvel til Bella Rose

I 2014 debuterede verdens mest vindende dressurrytter Isabell Werth, Tyskland på westfalerhoppen Bella Rose e. Belissimo M, en hest, som havde langt mere kvalitet, end de heste Isabell Werth normalt rider helt til tops. Forventningerne til hoppen var tårnhøje, men ved WEG i Caen i 2014 blev hoppen skadet, og den skade holdt hende ude af sporten helt frem til 2017.

Isabell vandt guld med hoppen ved EM i Rotterdam i 2019, og deres sidste optræden sammen blev ved OL i Tokyo, hvor de var en del af det guldvindende tyske hold, og individuel sølvvinder i kür. Den 17-årige hoppe skulle pensioneres ved CHIO i Aachen i år.

Desværre fik Bella Rose kolik midt under EM i Hagen, hvor Isabell var til start med Weihegold. Isabell tilbragte en stressende nat på hestehospital, hvor Bella Rose blev opereret. Heldigvis restituerer hoppen godt, og publikums afsked med Bella Rose er udsat ikke aflyst.

Start- og resultater