Skip to main content

Clooney – en hest for livet!

Springhesten Clooney har som få sportsheste formået at charme sig ind hos hesteelskere over hele verden. I 2021 sluttede vallakkens karriere dog brat efter et folduheld, men nu har FEI tegnet et fint portræt af den profilerede (og pensionerede) atlet.
| admin

Det gav genlyd i rideverdenen, da Martin Fuchs sidste sommer annoncerede, at hans stjernehest Clooney havde pådraget sig en karriere-sluttende skulderskade. På det tidspunkt var den fantastiske grå hest blot 15 år.

Fuchs’ opdateringer via sociale medier gjorde det klart, hvor speciel denne hest var for den schweiziske stjerne, og reaktionen fra fans viste, hvor elsket han var over hele verden.

Clooneys baggrund

Clooney (51) blev født i 2006 i Bernd Richters stald i Tyskland. Han er efter den hvide hingst Cornet Obolensky og ud af hoppen Fräulein vom Moor. Halvsøskende fra samme far omfatter blandt andet Steve Guerdats Corbinian og Marcus Ehnings Cornado NRW.

Clooney var mere end en god stamtavle, han viste sig allerede som ung som en talentfuld hest. Som fem- og seksårig blev han redet af Sandra ter Bahne, mens den tyske atlet Jana Wargers overtog tøjlerne, da han var syv.

Wargers husker at vallakken havde lidt af en vom! Han manglede også nogle fortænder efter et fald som tre-årig. Clooney gjorde dog hurtigt fremskridt under rytter og sluttede på sjettepladsen i FEI/WBFSH World Breeding Jumping Championships for Ungheste i 2013.

Den præstation gav omgående en skærpet interesse for Clooney, og Martin Fuchs, hans far, Thomas, og hans kollega Luigi Baleri var særligt imponerede.

Fuchs, der selv dengang kun var 21 år, besøgte hesten og red på skimlen for første gang.

“Under vores første tur gik Clooney i panik, sprang op i luften, og jeg faldt af!” husker Fuchs. Der var dog kemi nok til, at Clooney blev opkøbt af Baleri med henblik på at blive Fuchs’ tophest i de kommende år.

Martin Fuchs og Clooney, Tokyo 2021. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

Vigtigste præstationer

Fuchs og Clooney fandt hurtigt hinanden, og parret vandt European Team bronze i 2015.

Den unge duo blev udtaget til det schweiziske OL-hold i 2016 og sluttede på niendepladsen i den individuelle konkurrence i Rio De Janeiro.

Samme år så det ud til, at en stor sejr i Aachen var inden for rækkevidde – i hvert fald før en bizar hændelse. Da de red mod det sidste spring, åbnede stewarderne arenaens porte, lige som de red forbi. Clooney så ud til at tro, at han var færdig, og parret blev noteret for et stop, hvilket kostede dem sejren.

Fuchs sagde senere: “Jeg tænker stadig over det, men ikke på en dårlig måde, jeg tog det som en oplevelse og prøvede at bruge det til noget positivt i min karriere, og jeg tror, ​​det var den rigtige måde at håndtere situationen på.”

I 2017 sluttede de på fjerdepladsen ved Longines FEI Jumping World Cup™-finalerne i Omaha, og senere samme år hentede de endnu en europæisk bronze.

I 2018 blev det til individuelt sølv ved FEI World Equestrian Games. Det fulgte Fuchs og Clooney op ved at vinde to runder af 2018-19 Western European League, og kort efter sluttede de på andenpladsen i Longines FEI Jumping World Cup-finalen i Gøteborg.

EM-guld til Clooney og Fuchs

Det schweiziske par havde allerede vundet en del medaljer, da de vandt guld ved 2019 FEI European Championships.

Duoen havde fulgt Ben Maher og Explosion gennem hele konkurrencen, men de forbedrede sig i hver runde og lagde et enormt pres på det britiske par.

“Jeg havde en fejl den første dag i Speed-klassen, det var min fejl, jeg tog en risiko, og Clooney kæmpede ved den sidste kombination, men han har været fantastisk hver dag, bliver bedre og bedre over hver runde, hvilket er en af ​​hans bedste kvaliteter. Og jeg sagde, før jeg gik til finalen, at hvis jeg gør mit arbejde og gør de små ting rigtigt, vil Clooney ikke svigte mig!” sagde Fuchs, da guldet var i hus

Inden for få uger cementerede parret deres plads som førende springekvipage med endnu en flot præstation, da de sikrede sig endnu en Longines FEI Jumping World Cup™-sejr i Lyon.

Gode takter ved OL – men ingen medaljer

I 2021 gik turen til Tokyo. Fuchs fortalte FEI.org om sin begejstring for Clooneys form efter deres ankomst til Tokyo, og parret så godt ud, da de fløj rundt på banen i første runde. De rev dog to bomme ned i den individuelle finale, hvilket afsluttede deres håb om en medalje. Den 7. august var de en del af det schweiziske hold, der blev nummer fem.

Fuchs og Clooney vendte tilbage til Schweiz, muligvis skuffede over ikke at vinde en medalje, men tænkte nu på mulighederne i resten af ​​2021 og ikke mindst VM i 2022 i Danmark.

Fuchs udtalte: “Clooney hoppede smukt i hver runde. Der var nogle små fejl, men jeg er meget tilfreds med vores præstation og ser frem til resten af ​​vores sæson.”

Bed for Clooney

Men konkurrencen ville snart blive glemt, da den højtelskede superhest inden for få dage kæmpede for sit liv. Den 16. august – kun ni dage efter sin sidste OL-runde – gled han på folden ved Fuchs’ stald i Wängi og fik et brud i højre skulder. En erklæring fra Fuchs meddelte, at Clooney var på en klinik i Zürich, og at deres fokus var at hjælpe Clooney med at komme sig og derefter nyde et langt og velfortjent otium på markerne omkring hans hjem.

En rystet Fuchs bad ridesportens verden om at “bede for Clooney”.

Heldigvis kom der snart gode nyheder, hvor Fuchs fortalte fans, at Clooney spiste normalt og var i stand til at lægge vægt på sit højre ben takket være en slynge. Han tog sine første skridt uden for boksen i september, og i oktober kom der updates på SOME med optagelser af Clooney, der blev budt velkommen hjem (se nedenfor).

Martin Fuchs og Clooney ved EM i Rotterdam 2019. Foto: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images for FEI

Den charmerende hest med den store personlighed

Clooney blev betragtet som en “stærk karakter” og tidligere rytter Wargers mener, at hans vej til topsport er et vidnesbyrd om Fuchs og hans holds færdigheder. Fuchs har beskrevet Clooney som yderst intelligent med stor udholdenhed.

Vallakken er også kendt for at være “meget grådig” med en appetit så voldsom, at han står på spåner i stedet for halm.

Clooney har altid været betragtet som noget af en individualist, der foretrækker sit eget selskab, når han er på fold. Når det er sagt, siges han at have et tæt bånd til staldkammeraten Leone Jei.

Horse of a Life time

Fuchs’ følelser for Clooney kommer måske bedst til udtryk i et rørende Instagram-opslag, han offentliggjorde i december, få uger efter, at vallakken vendte hjem.

“Clooney, i løbet af de sidste 8 år har du haft så stor en indflydelse på hele vores liv. Du fik drømme til at gå i opfyldelse. Du gjorde mig til et bedre hestemenneske og rytter.

“Tak for alt kære Clooner! Vi er glade for at se, at du nyder dit liv derhjemme.”

Kilde: FEI