Skip to main content

Debatten om brug af kandar eller ej bølger videre

“Falsk hestevelfærd” kalder David Hunt fra IDTC forslaget om at gøre brugen af kandar valgfrit i internationale konkurrencer.
| admin

Horse & Hound bragte i slutningen af september en artikel, som satte fokus på forslag fra Holland og England om at gøre brugen af kandar og spore valgfrit. Artiklen samlede op på det faktum, at FEI i juni samlede en kommission: Equine Ethics and Wellbeing Commisson, for at udvikle en praktisk ramme, “der vil gøre det muligt for det internationale forbund at løse nuværende og fremtidige bekymringer i forbindelse med brugen af ​​heste i sport,” som organisationen beskriver det.

Som en respons på dette har Holland fremsat et forslag om, at gøre brug af kandar frivillig for rytterne i CDI/CDIO3*/4*/5*/U25, CDI-W samt ved mesterskaber og ved OL. Fra Englands side kommer et forslag om at gøre brug af spore frivilligt, og at de kan laves af syntetisk materiale og ikke i metal.

Læs mere: Grand Prix uden kandar og sporer?

IDTC -International Dressage Trainers Club og IDRC – International Dressage Riders Club, har skrevet et fælles brev til FEI om emnet, men efter debatten blev åbnet af Horse & Hound blev brevet fjernet fra IDRC’s hjemmeside. Eurodressage har en kopi af brevet, som man kan læse i sin helhed HER

I brevet skrives bl.a.: Modstanden mod kandaren kommer fra en mangel på forståelse for, hvordan og hvorfor kandaren bruges.
I brevet står også: “Kandaren gør det muligt for rytteren at forbedre præcisionen af sine hjælpere og etablere en raffineret kommunikation med sin hest. Det ‘ligger bogstaveligt talt i hånden’ på rytteren, da hændernes bevægelighed og fingerfærdighed er resultatet af et korrekt sæde og fin følelse. Dette beviser et højt niveau af færdigheder og træning, og hvorfor det er påkrævet på højeste niveau af konkurrence. Korrekt brug af kandar demonstrerer den ultimative ekspertise.”

Debatten har dog bølget på SoMe og nu er Eurodressage er kommet i besiddelse af et brev, som David Hunt, præsident for IDTC -International Dressage Trainers Club har sendt til redaktøren af Horse & Hound.

I det kan man læse følgende:

Efter at have hørt nogle af reaktionerne på IDTC/IDRC-brev til FEI Equine Ethics and Welfare Commission og FEI Board vil jeg gerne præcisere IDTC’s holdning.

  1. Vores modstand mod forslaget var baseret på det “valgfrie” aspekt af forslaget. Dette forslag blev fremsat som fremme af hestens ‘velfærd’. Hvis noget anses for at være skadeligt, bør det forbydes. At gøre et potentielt skadeligt stykke udstyr ‘valgfrit’ gør tydeligvis ikke noget for at sikre velfærden….det er falsk velfærd (fake welfare).
  2. Evnen til at træne og bruge en kandar er traditionelt blevet set som en indikator for ekspertise, og ryttere på det højeste konkurrenceniveau bedømmes på korrektheden af ​​kontakten. Bridonbiddet og kandaren fungerer på forskellige måder. Det er ikke muligt at vurdere accepten af ​​kandaren, medmindre hesten har en sådan på. Hvorvidt dette kriterium stadig er relevant eller nødvendigt er noget, der kunne diskuteres, og vi deltager gerne i den diskussion. Jeg understreger dog, at det er et sportsspørgsmål og ikke et velfærdsspørgsmål.
  3. Velfærdsbestemmelser bør være baseret på videnskabelig dokumentation. Velfærdsspørgsmål og sportsspørgsmål må ikke forveksles.

David Hunt, President International Dressage Trainers Club