Det har været en ære at have Marshall-Bell
Vivi og Christian Vang Lauridsen driver CVL Selected Horses fra deres ridecenter midt i den smukke Nordsjællandske natur ved Græsted. Herfra har parret uddannet og solgt adskillige veluddannede spring- og dressurheste gennem årene og handlet med topryttere og -trænere fra mange nationer. Det overordnede mål for Vivi og Christians forretning er at tage en usleben diamant og udvikle den til en veluddannet sportshest. De har haft heste i træning hos flere internationale topryttere som Emile Faurie (GBR), og de tyske trænere/ryttere Johnny Hilbarat, Holga Finken og Hubertus Schmidt, og nu glæder de sig over samarbejdet med Daniel Bachmann Andersen, som har 3 af parrets heste i stalden, iblandt dem Zippo MI, som Daniel skal ride VM-kvalifikation på i Hagen i næste uge.
Christian Vang Lauridsen er springrytter, men har gentagende gange vist, at han også kan spotte et ungt talent i dressur. Han var slet ikke i tvivl første gang han så Marshall-Bell – her var en hest af en helt særlig kvalitet.
Marshall-Bell solgt på auktion
”Marshall så jeg til forbesigtigelse, hvor han kom ind i hallen og på bare 5 galopspring var gennem hallen. Den viste så meget gummi, at jeg blev fuldstændig forelsket,” fortæller Christian med et smil.
Det var Henrik Hansen som havde klargjort unghingsten til fremstilling i Dansk Varmblod, og det lykkedes ikke for Christian at få en handel i gang ved den lejlighed. Han måtte bare vente på Dansk Varmblods hingstekåring i Herning og håbe på, at kåringskommissionen ikke godkendte Marshall-Bell. Det stille ønske gik ”heldigvis” i opfyldelse, så Marshall-Bell blev sat på auktion. Her kom Christian dog op imod Hasse Hoffmann i kampen om den røde unghingst, men Christian fik til slut hammerslag på godt 300.000 kr.
Og ja, indrømmer han nødtvunget, Marshall har nogle udfordringer med sin krop, men det kompenserer han for med stærke, aktive bagben, et jernhelbred og en stor vilje til at ville arbejde.
Marshalls advokat
”Jeg har været vild med den hest, siden jeg så den første gang. Jeg har været hans advokat hele vejen, selvom han ikke var den oplagte Grand Prix-hest, da han var 4-5 år,” indrømmer Christian.
”Heste skal have held, og det har Marshall. Han var heldig at få mig som advokat, og heldig at blive uddannet af Vivi og Mikala Dam Frydenberg, som har gjort et fantastisk job. Marshall viste hurtigt ualmindelig talent for piaffe og passage og bytte kunne den også. Den er intelligent, men også udfordret i sin krop,” fortæller Christian, og han fortsætter: ”Marshall er også heldig, at han kom i hænderne på Daniel, som jeg syntes rider så godt. Daniels træner Nathalie (zu Sayn-Wittgenstein) har også været eminent god til at læse hesten, og hjælpe Daniel videre.”
Ikke noget for Daniel
Daniel Bachmann Andersen har haft Vivi som træner, da han var pony- og juniorrytter. Og han har gennem årene holdt kontakten til Vivi, også mens han blev uddannet berider i Tyskland hos Rudolf Zeilinger.
Da han kom til Danmark, og fik job hos Blue Hors, var Daniel forbi Vivi og Christian for se Marshall-Bell, selvom han ikke var uddelt begejstret for afstamningen. Marshall er efter Blue Hors Don Romantic/Michellino/Manstein – en fantastisk kombination på morsiden, understreger Christian, hvor Michellino har givet arbejdsviljen og de stærke bagben, og Manstein det kloge hoved og rideligheden.
Da Daniel oplevede Marshall fra sadlen, ændrede han dog holdning. Marshall var på daværende tidspunkt 8 år, og kunne alle øvelser til Grand Prix.
”Daniel fik løftet Marshall op på et helt andet niveau, og vi har passet godt på ham på vejen, så han var klar til det. Marshall var faktisk heldig med at komme ind i vores system. Den kunne nemlig nemt have tillagt sig dårlige vaner, hvis den var blevet presset for tidlig, for den var ret sent udviklet – men også klog”, fortæller Christian.
”At uddanne en hest er som at lægge et budget. Der er kun så mange frie traver, piaffer og passager i en hest, og dem skal man ikke tage ud af budgettet, mens de er unge. En hest springer ikke ud af moders liv, og er Grand Prix-hest. At træne en hest til den er 7-8 år, hvor kroppen er modnet, skelettet færdigvokset, kræver et godt management og knowhow. De skal lære hele programmet uden at svede, og det er Vivi ekspert i.”
En fantastisk rejse
Det har været en fantastisk rejse, som Marshall-Bell og hans mennesker, har været på sammen. Marshall-Bell deltog i Dansk Varmblods Unghestechampionat i Herning, da han var 5 år. Han gjorde ikke nævneværdigt indtryk på testrytter tyske Dorothee Schneider, som ikke syntes specielt godt om den overbyggede vallak.
”Da Daniel red Marshall til EM, ønskede jeg bare, at de kunne slå Dorothee Schneider,” fortæller Christian med et grin, og da det var en realitet, kunne han ikke lade være med lige at vende forbi tyskeren ude i stalden. ”Hun kunne ikke huske Marshall fra dengang, men det kan hun nu.”
”Og så har han ikke ulejliget dyrlægen. Det er sjældent, man har en hest i 7 år, og den eneste gang han har haft dyrlæge, er til de årlige vaccinationer. Det har været en fantastisk rejse med ham,” siger Christian tankefuldt.
Halvdelen til Helgstrand
Da Daniel sidste år red Marshall-Bell til DM hos Helgstrand Event i Uggerhalne, var Christian åben overfor at sælge halvdelen. Og Andreas Helgstrand slog da også til, da Daniel vandt bronze søndag eftermiddag.
”For mig var det et spørgsmål om at minimere risikoen. Jeg mistede tre heste sidste år. Den ene en færdiguddannet Grand Prix-hest, som var til sidste dyrlægetjek, fik spiserørsforstoppelse og døde af lungebetændelse,” fortæller Christian. Han og Andreas var enige om at holde Marshall hos Daniel til efter EM 2021, og understreger Christian, de var også enige om at sælge nu, hvor buddet var der, og rytteren passer så fint til Marshall.
”Marshall har også haft held med sin nye ejer Nicola, for hun rider ham rigtig godt. At Daniel så har fået lov til at ride Marshall frem mod VM-udtagelsen, ja det er jo næsten et eventyr.”
Vivi og Christian Vang Lauridsen har haft ridecenteret siden 2004. Der er 20 pladser i stalden, ridehal og udendørsbane. Parret har føl, plage og ungheste fordel på et par nabogårde, da de hvert år får 2-3 føl. ”Dagen efter jeg solgte Marshall købte jeg hans lillebror, et føl efter Floriscount hos Tina Christoffersen og Nicolai Jepsen fra Stutteri Bell, fortæller Christian. Han har nu 6 brødre til Marshall, en 5-års efter Vincent Maranello; en 4-års efter Franklin sammen med Maria Vidt samt en 3 års og 2 års efter Floriscount og en åring efter Janeiro Platinum. |