Skip to main content

Du er enten en selvsikker rytter eller ej – er du er ikke?

Hvis du oplever at blive frustreret over, du ikke er født med skråsikker selvtillid, når du sidder i sadlen, så vær ikke bekymret over det: selvtillid er en færdighed, som enhver anden, hvilket betyder, det er noget du kan lære
| admin

Kan vi opbygge en større selvtillid, når vi sidder i sadlen? Det korte svar er, JA. Og i det følgende giver ridesportscoach Alison Lincoln/FEI gode råd til, hvordan man forbedrer sin selvtillid.

Det første skridt er at finde ud af, hvad det er, som er ødelæggende for din selvtillid, og så undgå det. Det lyder indlysende og let, ikke?

Sådan kommer du godt i gang
Noget du kan overveje er, hvor meget tid du bruger på at se andre ride, især i konkurrencer. Det er ret almindeligt at se andre konkurrenter på banen, som et led i at huske dressurprogrammet, lære springbanen at kende eller se, hvordan andre løser udfordringerne på banen. Ulempen er, at hvis du ikke er forsigtig, kan du ende med at tvivle på dig selv, vakle i forhold til den plan du selv har lagt for gennemridning af banen/programmet, eller blive ængstelig, hvis du ser en rytter komme i vanskeligheder. Interessant nok finder nogle det at se andre i fejle, mere ødelæggende for deres selvtillid, end deres egne uheld eller fejl.

Analyser de positive elementer
Hvis du er en topmotiveret rytter, som konstant søger at forbedre dine resultater, kan du opleve, dit fokus koncentrere sig om dine dårlige præstationer. Det gør du, for at forsøge at finde ud af, hvad der gik galt og hvorfor.

Den form for konstante søgen efter fejl, påvirker din selvtillid i negativ retning. Det er ikke godt for selvtilliden konstant at fokusere på, hvad du IKKE ønsker, der skal ske. I stedet for, bør du bruge tid på at analysere de ridt, eller dele af ridt, hvor tingene gik godt.

Naturligvis er det helt i orden, at tænker over, hvor der kan opstå fejl, eller hvor det kan gå galt på banen. Det betyder, du tænker fremad, men oplever du, at du for 15. gang spekulerer over det, som kan gå galt, så er det ikke nyttigt.

Acceptér, at ting ikke altid går efter planen, og at uanset hvad der sker, vil du kunne håndtere det. Dette bringer os til det næste trin i opbygningen af din selvtillid – øvelse.

En god forberedelse styrker selvtilliden
Du har sikkert hørt udtrykket: øvelse gør mester, men faktisk giver øvelse selvtillid. Det betyder, du kan forberede dig på det, som sker i en konkurrencesituation, og øve det derhjemme. Det kan være:

  • Øv dig på at ride hele dressurprogrammet igennem derhjemme
  • Øv dig i at springe forskellige forhindringskombinationer
  • Øv dig i at arbejde med hesten på en overfyldt ridebane/ridehus
  • Øv dig i at springe på et lidt højere niveau derhjemme, og du vil opleve, at konkurrenceniveauet vil føles let
  • Øv din opvarmningsrutine
  • Øv dig i at ride for et publikum – få nogle venner til at se på og evt. filme dit ridt

Visualiser det positive
Hvis nerver ofte løber af med sig dig, kan du forestille dig, at du kommer ud af banen efter et vellykket vellykket ridt. Hvordan føltes det? Hvad skete der omkring dig? Hvad kunne du høre? Hvad kunne du se? Visualiser dig selv skridte ud af banen smilende, mens du klapper din hest og siger “Jeg kan næsten ikke tro, så godt det var!”

Brug et øjeblik på at nyde den følelse. Smil, træk vejret (vi holder ofte vejret, når vi er nervøse) og nyd turen!

Selvtillid – du har ansvaret
Dette bringer os til det sidste trin i opbygningen af selvtillid – positiv selvtale. Hvad du siger (og tænker) til dig selv dag ud og dag ind betyder noget. Tvivler du på det passer? Prøv at gentage ordene ‘stærk og handlekraftig’ for dig selv i løbet af en dag og læg mærke til, hvordan du har det. Næste dag gentag ordene ‘svag og træt’ hele dagen (hvis du kan holde det ud!). Hvordan føltes det? Overvej om det, du siger til dig selv, opbygger eller underminerer din selvtillid. Almindelige eksempler på selvdestruktive tanker inkluderer:

  • Jeg kan ikke tro, det regner, min hest hader regn
  • Jeg bliver virkelig nervøs i konkurrence, jeg kan bare ikke klare presset Jeg vil ikke svigte folk
  • Vi vinder, hvis jeg bare kan ride fejlfrit

Tankestop – brug elastikken
Den enkleste måde at overvinde disse negative tanker er at bruge en teknik kaldet tankestop. Når du bemærker en negativ tanke, der kommer snigende ind i din hjerne: forestil dig et stopskilt, der blokerer den negative tanke eller brug ordet ”stop”.

Nogle mennesker vælger at bruge en elastik rundt om håndleddet, som de kort rykker i for at ”smække” sig selv ud af den negative tankerække.

I stedet for det negative fokus, så indsæt flere positive tanker:

  • Det er det samme for alle, jeg kan ride lige så godt i regnen, når alt kommer til alt, har jeg haft masser af øvelse!
  • Jeg er ikke nervøs, jeg glæder mig!
  • Gør jeg en god indsats, og gør det bedste for min hest, betyder det, jeg har klaret det godt
  • Det som sker, vil ske – jeg rider ind på banen, som var jeg derhjemme, fremad og afbalanceret og så ser vi, hvad der sker

Tilbageslag giver læring
Forskere har fundet ud af, at eliteryttere opbygger deres selvtillid, når de erkender, at tilbageslag er en vigtig del af læringsprocessen, og uden de tilbageslag ville de ikke have nået så langt.

Mange af de ryttere var overbevist om, at det var de vanskelige, eller mindre talentfulde heste, der havde lært dem mest, og gjort dem til den rytter de er i dag.

Tænk over det et øjeblik. Eliteryttere opbygger deres selvtillid ved at tænke anderledes over de udfordringer der er, når man rider og træner heste.

Det er noget, vi alle kan gøre.

Du kan læse mere om samme emne i Zibrasport Equests store artikel arkiv. Du kan bl.a. læse artiklen: Mentaltræner Anja Nielsen: Sådan fjerner du frygten og Sådan undgår du at frygte frygten

Du kan også se interessante video’er med Coachen Toben Haugaard, der har udviklet konceptet Rid’n talk