Elektrolytter – hvorfor, hvordan og hvornår?
Elektrolytter er komponenter i salte (eller mineralsalte), der bærer en elektrisk ladning (som ioner), når de opløses i væsker.
“Cirka 2⁄3 af hestens kropsvægt er flydende,” siger Harold Schott, DVM, ph.d., Dipl. ACVIM, professor ved Michigan State University’s College of Veterinary Medicine.
”Vand er det mest rigelige molekyle i kroppen, hvad enten det er hest eller menneske; det er dog ikke almindeligt vand – det er en opløsning af vand og elektrolytter. Elektrolytter udgør en kritisk komponent i hestens samlede kropsvæske. ”
Mineralsaltene inkluderer natrium, kalium, chlorid, calcium, magnesium og bicarbonat, siger Michael Peralez, DVM, Tevis Cup-hoveddyrlæge. ”De er involveret i væskebalance, hydrering og nerveledning,” tilføjer han.
Elektrolytter spiller en afgørende rolle i cellulær signalering. “Det er faktisk et skift af elektrolytter på tværs af en nerve- eller muskelcellemembran, der får nerven til at fyre (sende et signal) eller musklen til at trække sig sammen,” siger Schott. ”Natrium og kalium er de to hovedelektrolytter involveret i denne proces og er essentielle for kroppens organiske daglige funktioner.”
Hesten kan ’selvmedicinere’
”Nogle elektrolytter er ret rigelige, og andre ikke,” fortsætter han. ”Den, som de fleste sandsynligvis er interesseret i, er natrium. Når vi taler om grundlæggende bordsalt, er det natrium kombineret med en negativ ion kaldet chlorid: natriumchlorid.
For de fleste heste giver en normal diæt suppleret med en saltblok alle de nødvendige elektrolytter.
“Elektrolyttab til heste derhjemme kan udgøres gennem hø og en saltsten,” siger Peralez. ”Inklusive rene saltsten (hvide), salt- og mineralsten (røde), himalayasalt eller bordsalt drysset over foderet eller i vand. De fleste heste kan ‘selvmedicinere’ med saltsten og tage sig af deres elektrolytmangler.”
”Heste, der arbejder hårdt, især i varme, sveder meget og mister en masse elektrolytter i sveden,” siger Peralez. ”Distanceheste kan for eksempel miste 10 til 15 liter væske i timen, når det er varmt og miste en masse elektrolytter i sved. Disse skal udskiftes. ”
Salt – ikke sukker
Derfor kan topsportsheste, der arbejder under ekstreme forhold, være kandidater til elektrolyttilskud. Disse tilskud fås som pulver eller pasta. Men ikke alle elektrolyttilskud er skabt ens, ifølge Schott.
”Formuleringerne af elektrolytter er ret forskellige. De to vigtigste ingredienser, du gerne vil have, er natriumchlorid og kaliumchlorid. Nogle produkter har glukose eller sukker som den mest almindelige komponent. Hesten har ikke rigtig brug for glukose.”
”Menneskelige maratonløbere spiser energigeler under et løb, som er mere sukker end elektrolytter,” tilføjer han. ”Dette hjælper folk, der træner udholdenhed, med at opretholde deres muskels sukkerindhold. Vi tror ikke, at heste har brug for det, men nogle af de produkter, du kan købe til heste i foderstofbutikken, indeholder overvejende sukker. Hvis du ser på etiketten, vises ingrediensen inkluderet i den højeste mængde først, og du skal se efter (et produkt med) natriumchlorid og kaliumchlorid som de to øverste ingredienser. Hvis det starter med dextrose eller glukose, er det ikke en sammensætning, du ønsker. ”
En simpel løsning, siger han, er at give 1-2 dybe spiseskefulde natriumchlorid (salt) i hestens foder to gange om dagen. ”Bordsalt er den billigste varer,” siger Schott og tilføjer, at det ikke betyder noget, om det er iodiseret eller ej – der er ikke nok jod til at forårsage toksicitet for en hest. “Mange mennesker bliver bekymrede for om de giver tilstrækkeligt calcium og magnesium, men der er masser af calcium og magnesium i hø.”
Hesten har en naturlig reserve
I årenes løb har Schott og hans forskerteam undersøgt topydende hestes elektrolytbehov.
”En stor forskel mellem heste og menneskelige atleter er, at hesten har ca. 10% til 12% af sin kropsvægt af fordøjet mad i tarmkanalen,” siger han. ”Dette indhold er 80% til 90% vand. I det vand er der en stor reserve af elektrolytter. Distanceheste drikker ofte ikke i første halvdel af turen, fordi de absorberer vand og elektrolytter fra tarmindholdet. Mennesker har kun ca. 1% til 1,5% af legemsvægten som forbrugt mad.”
Schott forklarer, at hestefodernæringseksperter og dyrlæger efter mange års studier af distanceheste er gået fra at forsøge at udskifte alle de elektrolytter, de forventer, at en hest mister i sin sved på en dag, til kun at erstatte 25% -40% af det anslåede tab. Dette skyldes, at de erkender, at hesten genopretter de andre tab ved at absorbere dem fra tarmkanalen og udskifte reservoiret i løbet af de næste en til tre dage via måltider og restituering.
”Vi anbefaler færre elektrolytter, end vi plejede til distanceheste,” siger han.
Elektrolytter får hestene til at drikke mere
I en undersøgelse fra 2004 af araberheste under simuleret distanceløb på et løbebånd, observerede Schott og hans team, at heste, på et elektrolyttilskud udviklet til at erstatte forventede tab i sveden, drak mere vand frivilligt under og efter træning, end heste der ikke modtog et elektrolyttilskud.
”Vi narrede hestene til at drikke mere vand og dermed opretholde deres hydrering bedre,” siger han, “men der var ingen forskel i deres puls, deres kropstemperatur eller deres evne til at gennemføre træningsintervallerne.
”Vi fulgte hestene i tre dage, og de kom sig hurtigere,” tilføjer han. “I teorien burde dette gøre dem bedre forberedt på en efterfølgende arbejdsopgave, men dette blev ikke specifikt undersøgt.”
I en anden undersøgelse, der blev udført ved to udholdenhedsture på 50 kilometer, fandt forskerne igen, at elektrolyttilskuddet tilskyndede heste til at drikke mere, men ikke gav ydelsesfordele:
”Vi har ingen beviser for, at elektrolytter forbedrer ydeevnen; de hjælper med at erstatte det vand- og elektrolyttab, der opretholdes ved at svede under træning, ”siger Schott.
Han advarer om, at der kan være for meget af en god ting: ”Vi troede tidligere, at det ikke var muligt at overopfylde elektrolytter, fordi heste bare ville tisse ekstra ud. Men da vi gennemførte vores feltundersøgelse af distanceheste i en konkurrence, så vi, at deres blodnatrium- og deres blodkloridniveauer var høje, højere end hvad vi ville betragte som normale, så jeg tror, det er muligt at overdosere. Derfor er det vores anbefaling ikke at erstatte mere end ca. 25% til 40% af de forventede tab, med tanke på, at heste producerer 5-10 liter sved i timen eller mere på varme, fugtige dage.”
Når hesten rejser eller er syg
Heste, der arbejder på højt niveau og/eller i ekstrem fugtighed og varme, er kandidater til tilskud for at genopbygge deres elektrolyttab, siger Schott. Når du vælger et produkt, skal du læse etiketter omhyggeligt.
”For eksempel kan de førnævnte pastaer og pulver (de sukkerbelastede) elektrolytter, blive en bekostelig affære, og du kan få den samme mængde natriumchlorid ved at købe bordsalt i dit lokale supermarked. Et par dyngende spiseskefulde bordsalt er meget mere omkostningseffektive.”
Ejere skal overveje at administrere elektrolytter til enhver hest, der rejser eller er syg, siger Schott endvidere.
”Når du rejser, vil du måske stimulere hesten til at drikke mere for at minimere risikoen for kolik; hesten mister ikke rigtig elektrolytter, ”siger han. ”Dog vil nogle heste drikke mere, andre ikke. Er hesten syg giver jeg gerne oral elektrolyttilskud, men hvis hesten ikke drikker efter et par doser, stopper jeg,” tilføjer Schott.
Peralez anbefaler at akklimatisere din hest til et elektrolytpræparat, inden det administreres til hesten på rejsen. ”Hvis du overvejer at bruge et supplement til en konkurrence, skal du øve hjemme på forhånd,” siger han.
Elektrolytter i vand
Hver gang du tilbyder elektrolytter i vand, anbefaler Peralez også at tilbyde almindeligt vand. Giv et valg mellem to vandspande, og tilføj kun elektrolytter til en.
Schott siger, at undersøgelsesresultater har vist, at heste har en præference for koldt vand, da det har en isotonisk saltkoncentration (den samme koncentration af elektrolytter som i blodet, hvilket ville være ca. 2 spiseskefulde bordsalt pr. gallon vand).
“Supplerende saltindtag (som orale tilskud eller saltvand) vil øge vandindtag, dæmpe BM (kropsmasse) tab og sandsynligvis forbedre genopretningen,” siger Schott.
Men igen kræver ikke alle situationer tilskud, og som altid prioriteres bedste praksis.
”I tidligere år brugte folk ikke en hel masse elektrolytter,” siger Peralez. ”Spørgsmålet er, gør det virkelig en forskel i konkurrencen? Hestene klarede sig godt inden elektrolyttilskud, men jeg tror, vi gør et bedre stykke arbejde for hestene, når vi supplerer. Hver hest er forskellig, og vi er klar over de sidste par årtier, at nogle heste kræver elektrolytter i form af bordsalt eller kommercielt tilgængelige elektrolyttilskud. ”
Kilde: The Horse
Denne artikel er første gang bragt i juni 2021