Eliteryttere giver gode råd til stævner
Omkring 30 pony-, junior- og ungrytterne var samlet på ECCO Center i Tønder, og landstræner Dennis Fisker havde lavet en aftale med Cathrine Dufour, Carina Cassøe Krüth, Lone Bang Larsen og Nanna Skodborg Merrald og bedt dem lave en lille video, hvor de fortalte om, hvordan de forbereder sig til stævne. Alle ryttere bruger visualisering af deres ridt forud for stævnedeltagelse, for at være bedst muligt klædt på til at takle evt. udfordringer inde i programmet. Mål, planlægning er også en væsentlig del af deres forberedelse til stævner. Og så giver Cathrine Dufour gode råd til opvarmningen til stævner.
Lone Bang Larsen laver mål og delmål
Lone Bang Larsen fortæller, at hendes stævneplanlægning afhænger af den enkelte hest. Skal den gå mange stævner, eller kan den spares lidt? Heste, der er lidt friske, og kan kigge på omgivelserne skal gå lidt flere stævner, fortæller hun.
”De heste jeg har, har godt af at gå stævner for de er lidt friske, og vil gerne kigge lidt,” siger hun.
”Jeg laver mange mål og delmål med mine heste. Det kan være de bare skal ud og have erfaring og kigge lidt til et stævne, eller det kan være et stævne, hvor vi gerne vil gøre det godt, og hvor resultatet er vigtigt.”
Groomen er vigtig
”Når jeg kører til stævne, er det vigtigt, jeg har en med, som jeg stoler meget på. En der kender mig, og ved hvad jeg kan lide, bliver gjort ved stævnerne. Vi planlægger hjemmefra med at pakke det nødvendige. Jeg er så heldig, at jeg har haft den samme groom med mange gange, hun ved hvad der skal pakkes og gøres.”
Lone fortæller, at hun altid køre med hestene, det har hun det godt med. Hun vil gerne komme tidligt til stævnepladsen, nærmest når staldene åbner. Det giver hende lejlighed til at vise hestene banen så mange gange, det er muligt.
Hvis det er muligt, ser jeg et par ryttere ride. Derefter sætter jeg mig for mig selv, i min egen boble, og rider programmet igennem.
Lone Bang Larsen
Lone gennemgår i tankerne det, hun skal huske at gøre; hvor hun skal vente lidt, hvor hun skal huske at bøje og hvor hun kan give gas.
”Jeg forestiller mig, hvordan jeg rider programmet, det hjælper mig rigtig meget.” Og skal jeg ride kür er det faktisk meget værre,” fortæller Lone med et smil: ”Så løber jeg rundt nede i stalden og danser programmet igennem, og det er ikke altid, det er lige kønt, men det hjælper mig.”
Lone bruger hjemturen til at evaluere hele stævneoplevelsen. Hun vurderer, hvad der er gået godt, hvad der kan gøres bedre. Det kan fx være i forhold til tilskudsprodukter og hestenes reaktion på dette.
Husk at afstemme forventninger med forældre
”Jeg er desværre blevet så gammel, at jeg ikke har mine forældre med til stævner mere. Da jeg var junior- og ungrytter, havde jeg altid min mor med til stævner. Og én ting var vigtigt for mig: forventningsafstemning, så der ikke kom gnidninger. For mig var det vigtigt at tage snakken om, hvad vi kunne forvente af hinanden. Så ingen blev skuffede.”
”Det er mega vigtigt at få den snak med forældrene, det har hjulpet mig rigtig meget, slutter Lone Bang Larsen.
Carina Cassøe Krüth laver en plan
”Jeg kan fortælle, hvad jeg gør, og det er at lægge en plan og forsøge at holde mig til den,” indleder Carina Cassøe Krüth, og hun understreger: ”I bund og grund er det nok den vigtigste del i filosofien i min ridning. Det er, at jeg på alle heste lægger en plan og forsøge at holde mig til den. Det gør jeg også, når jeg skal til ridestævne.”
Carina fortæller, at hun har et helt set up i forhold til, hvordan hun får sine heste til at toppe, lige når hun gerne vil, men det er en større forklaring, fortæller hun. Den gemmer vi til en anden gang.
I forbindelse med stævneforberedelse fortæller Carina: ”Når jeg skal til stævne sørger jeg selvfølgelig for mit hjemmearbejde er fuldstændig i orden. Det vil sige, jeg er sikker på, at hesten er der, hvor jeg vil have den.”
Opbyg din værktøjskasse
Carina fortæller, at hun ikke udelukkende træner øvelser til hverdag. ”Hvis man altid træner øvelserne, som de skal være i programmet, så bliver de ringere. Så jeg prøver at træne ”ud af boksen”, så hestene ikke ved, hvad der sker. De skal være på plads, foran mine hjælpere, og jeg har mange ”gear”, jeg kan finde frem. Jeg skifter ”gear” hele tiden, så jeg sørger for, jeg har en så stor værktøjskasse, som overhovedet muligt.”
Carina oplever, som alle andre, nogle udfordringer med hestene til stævnerne, fordi de ikke helt opfører sig eller reagere, som hjemme i træningen. Derfor, understreger hun, er det vigtigt man har en stor værktøjskasse, nogle muligheder for, at få samarbejdet med hesten på rette spor.
Det er vigtigt, værktøjskassen er så stor som overhovedet muligt.
Carina Cassøe Krüth
“Så I altid kan trække noget nyt frem af værktøjskassen. Hvis hesten ikke reagere rigtigt på det i beder om, så finder i bare noget andet, i kan arbejde med.”
Visualisering af programmet
”Gennem min forberedelse har jeg en forventning om, hesten er, hvor den skal være. Så når jeg kommer til stævner, vil jeg altid prøve at visualisere det program, jeg skal ride. Jeg rider det igennem i mit hoved dagen før. Ikke det perfekte program, men sådan, at jeg ved, hvordan og hvor jeg skal forberede de enkelte ting. Jeg tænker ikke programmet som en helhed, for så bliver jeg stresset, jeg tænker en øvelse ad gangen. Sådan visualiserer jeg de enkelte øvelser, og jeg ved, hvad jeg skal gøre for at forberede den næste øvelse.”
Carina forklarer, at hun bruger hjørnepassagerne til at forberede hesten på den næste øvelse. Ved at visualisere programmet får hun klarhed over, hvordan hun skal reagere afhængig af hvad hesten gør.
”Det gør mig klar til næste øvelse. Så jeg ikke hele tiden er bagved hesten, og bliver stresset over øvelserne kommer stærkt. På denne måde er jeg mentalt hele tiden foran.” Og til slut siger Carina: Hvis der sker en fejl i programmet – fuck det – videre!”
Nanna Skodborg Merrald laver en tidsplan
”En af de ting, som betyder meget for mig er at lægge en tidsplan for dagen til stævnet. Hvornår skal der flettes, pudses, hvornår skal der sadles op, hvor lang tid tager opvarmningen,” indleder Nanna Skodborg Merrald, som fortæller, at hun i den plan også sætter tid af til mental fokustræning.
”Det giver mig rigtig meget for at få detaljerne på plads inde på banen, fortæller hun, og hun uddyber: ”Jeg rider programmet igennem, rent mentalt, øvelse for øvelse, halve parade for halve parade, så jeg ved, hvornår jeg skal gøre hvad, og hvad mit fokus er.”
Det er vigtigt fokus ikke er på procenten eller placeringen, men på egen præstationen på banen.
Nanna Skodborg Merrald
”Og i den egen præstation indgår de enkelte øvelser, hvordan rider man bedst muligt sin versade, sine skridtovergange, changementer m.v. og først når man har redet, kan man se, hvad det rækker til, men det vigtigste er din egen præstation inde på banen,” slutter Nanna Skodborg Merrald.
Cathrine Dufour har fokus på selvtillid
”Jeg tænker altid meget på, jeg ikke kan nå at lære noget nyt, når jeg er til stævne. Så på min opvarmning, prøver jeg i høj grad at give hesten selvtillid, og forsøge at gøre mange af de ting hesten er rigtig god til. Selvfølgelig tjekker jeg også de ting, jeg ved kan være lidt problematiske, men jeg forsøger i høj grad ikke at gøre det til et problem, for det løser jeg ikke på stævnepladsen. Jeg prøver virkelig, for min egen og hestens skyld at opbygge selvtillid på opvarmningen,” indleder Cathrine Dufour.
Cathrine ved naturligvis godt, hun ikke kan undgå ”lige at rører lidt ved” det hesten har det lidt svært med. Hun starter med det, hesten er god til, inden hun tager fat på det, den har det lidt svært med, for staks derefter, at gå tilbage til at lave noget, som hesten er god til.
Så man hele tiden, for egen og hestens skyld, bevarer selvtilliden på opvarmingen.
Cathrine Dufour
I forhold til at ride på landsholdet, og være en del af holdkonkurrencen har Cathrine også gjort nogle overvejelser: ”Jeg er på holdet, lige så god, som jeg er, på den dag. Med det mener jeg, at vi alle vil gøre det perfekt, når man står til et mesterskab eller et vigtigt stævne. Men, jeg er udtaget med alle de gode og dårlige ting, jeg har. Der er ingen, som er perfekte, ingen som har redet 100% endnu, så jeg prøver at tænke meget på, der er plads til de småfejl, jeg plejer at lave og stadigvæk ride en god procent. Det tager noget af presset for mit vedkommende Jeg behøver ikke levere den perfekte tur, jeg kan stadig levere noget rigtig godt.”
Hvordan holder du dig motiverede i den daglige træning? bliver Cathrine Dufour ofte spurgt, men, understreger hun: ”Der er ikke nogen i verden, der er topmotiveret hver evig eneste dag, men når motivationen glipper, så er det jeg hiver disciplinen frem. Disciplinen får en til tops i denne sport, tænker jeg,” slutter Cathrine Dufour.