Skip to main content

Video: En inspirerende dag i hestens univers

Center for Forskning i Velfærd hos Familiedyr inviterede lørdag den 30. oktober til en temadag om hestesporten frem mod 2030, velformulerede foredragsholdere inspirerede og delte viden med godt 100 engagerede deltagere
| admin

Vi har et kæmpe ansvar for at behandle vores heste ordentlig! Det stod ikke til diskussion, men mange nuancer i vores egne holdninger, egen viden, egen indgang til andre sportsgrene blev afspejlet i dagens debatter.

Hvordan sørger vi for i fællesskab for, at arbejdsmiljøet er så optimalt så muligt for hesten? For vi bruger dem til sport, vi bruger dem til travløb, til konkurrencer i Islandsk hestesport, men mange spørgsmål i den afsluttende paneldebat blev udelukkende adresseret til dressursporten.

Dressurdommer og holdleder for seniordressurrytterne Anne-Mette Binder måtte flere gange svare for sig bl.a. i anklager om dårlig dømning ved OL med mere. Det var især elitesporten, som blev emnet i en stor del af paneldebatten, og tydeligvis i det område mange af de fremmødte havde deres fokus.

Branchen er måske ikke gearet i at tage imod god, ny viden – lød det fra salen, det vandt ikke genklang hos DRF’s formand Ulf Helgstrand eller hos Kristiane Klindt, sekretariatsleder hos Dansk Islandsk Hestesport. Begge organisationer har meget god, og vigtig viden, som man kan opsøge, understregede de, men som Kristiane Klindt bemærkede: Måske er vi ikke så gode til at fortælle om al den viden vi har. Det får så nogle til at søge deres viden på Facebook, hvilket absolut ikke er optimalt.

Undervisning på rideskolen

”Kan DRF ikke se på at ændre den måde, der bliver undervist rundt omkring på rideskolerne, så vi får roligere heste, mindre ulykker, og bedre ryttere. Der bør gås mere i dybden med, hvordan rytterne skal omgås hestene på staldgangen”, lød det bl.a. fra salen. ”Og skal det hele gå op i at ride dressur og starte stævner? spurgte spørgeren.

”Det er da et fortrinligt forslag,” indleder Ulf Helgstrand som oplyste forsamlingen om de mange muligheder for at uddanne sig til træner via rideforbundet, men det er også et spørgsmål om klubøkonomi.

”Ridesport er dyrt, men sandheden er, den bliver leveret for billigt. Rideklubberne ansætter ikke den faglighed, der skal bruges for at give øget sikkerhed og hestevelfærd, og her er det bare ikke godt nok,” lød det også fra salen.

Netop uddannelse af børn og deres forældre skal der sættes fokus på, både de der agere indenfor og udenfor organisationerne, var mange enige om. Med evidensbaseret træning og hestevelfærd i fokus.
Kontrol til stævner på alle niveauer blev også efterlyst, for udfordringer med manglende viden kan man komme i forkøbet ved fx også at indføre TD’er til alle D-stævner.

Viden skal gøres sexet

Vi skal gøre viden sexet igen, vi skal bruge den viden, som er derude. Hvordan får vi den viden bredt ud? Lød det fra salen.

Igen blev forslaget om at alle ryttere, der har licens, skal tilknyttes en træner, som har ansvar for rytteren, luftet, som en mulighed for at adfærdsregulere både rytter og træneres adfærd og læring.

Kunne vi komme på en god kampagne, hvor vi sætter fokus på det vigtige i at ”lytte til hesten”, læse dens signaler: Har du lyttet til din hest i dag? kunne kampagnen hedde. Og her kunne Mette Uldahl bekræfte, at det var en kampagne, som ligger i støbeskeen.

Vi kan ikke sidde på toilettet (og se video på YouTube) og blive dygtig, vi skal ud til vores heste og blive dygtige, og vi skal kunne omsætte den viden ude i stalden hos hestene, var et indspark.

Vi får løbende mere viden, og løbende implementerer vi meget af den viden i vores dagligdag. Og så skal vi vurdere, går det den rigtige vej? Og så har vi en tro på, vi alle kan gøre det bedre, lød det fra panelet.

Den viden vi får via forskning, skal vi bruge til gavn for hesten, og vi må holde sammen om, vi vil have noget evidensbaseret viden, vi kan og vil dele med alle. Og uanset hvilken lejr vi sidder i, så skal vi arbejde sammen om dette – for hestens skyld.

Læs mere om temadagen her: Hvordan sikrer vi hestevelfærden i sporten? – Zibrasport Equest

Og i den kommende tid kan man her på sitet læse mere om nogle af de mange glimrende foredrag på temadagen.