En total fed familieoplevelse og topsport ved VM
Jens Trabjerg, der sammen med Casper Cassøe står bag afviklingen af ECCO FEI World Championships Herning 2022, fortalte levende og engageret med en god portion humor om det kommende verdensmesterskab i 4 discipliner i Herning fra den 6. – 14. august.
Danmark (Herning), Italien (Rom) og Saudi Arabien (Riad) var alene tilbage i kampen om at få VM i 2022, da FEI havde sorteret i de indkomne bud tilbage i 2019. Jens Trabjerg fortalte om de spændende timer op til afgørelsen i forbindelse med FEI’s årsmøde i Moskva i november det år.
For forinden havde Italien offentliggjort deres bud, med åbningsceremoni på Colosseum, mens Saudi Arabien havde samme budget som VM-Herning, men hvor det danske bud var i kroner, var saudiarabernes i Euro.
”Jeg kan præcist huske, hvor jeg var, da Ulf Helgstrand sende en SMS om, vi havde vundet VM, jeg var ved at betale på Storebæltsbroen,” fortalte Jens forsamlingen, og han fik deltagerne til at grine med, da han fortalte han tuede og dyttede hele vejen over broen.
25 fastansatte + det løse
Jens Trabjerg stod sammen med Bo Kristoffersen og Kim Lundshøj bag afviklingen af det meget roste EM i Herning i 2013, men som forberedelserne har udviklet sig frem mod VM, så understregede han, at de to mesterskaber ikke tåler sammenligning. VM bliver bare SÅ meget større.
”Budgettet bliver på 150 millioner inden vi runder VM,” fortæller Jens Trabjerg.
Der har nu været arbejdet med VM-forberedelserne i godt 2 år. Der er p.t. 25 fastansatte, og flere freelancere og frivillige hjælper tilknyttet.
”Omfanget af opgaverne ved VM var ikke rigtig gået op for os, da vi gik ind i det her. Vi har 25 fastansatte og fire af dem, som arbejder med de frivillige. Da vi kom ned til FEI og talte med dem, efter vi havde vundet buddet, spurgte de os, hvor mange vi forventede at skulle ansætte til at løse opgaven. De sagde: ved WEG i Tryon var de 98, og det var alt for lidt! Og hvis jeg havde skullet svare inden det, havde jeg sagt 12,” fortalte Jens til stor morskab i salen.
Nogle nøgletal
Der skal bygges 35.000 kvm ridebane fra grunden fordelt på Stutteri Ask Stadion (fodboldstadion), Jyske Bank Boxen og den nyetablerede BB Horse Arena med tilhørende opvarmningsbaner, træningsbaner i staldområdet, longebaner og skridtstier.
Og så skal der gøres plads til ca. 70 nationer og 1100 heste fordelt på mesterskabshestene, heste til de internationale spring- og dressurklasser, Show Night presented by Mustang med mere. Og så skal der akkrediteres mere end 11.000 personer, herunder ryttere, officials, hjælpere, presse med mere.
Ude i den store oplevelsespark, EquiPark, der bliver skabt foran Jyske Bank Boxen og Stutteri Ask Stadium, vil der være et væld af oplevelser for børn, et stort, hyggeligt catering område, og omkring 250 stande.
Og så skal der formodentlig bo omkring 4.000 personer på den tilknyttede campingplads, The Village.
1200 frivillige
Der er 1000, der har tilmeldt sig som frivillige, men VM søger fortsat hjælpere, så vil man være en del af dette gigantiske event, så gå endelig ind og meld jer til via Herning2022 hjemmesiden.
Du finder et link til det her: Volunteers | Herning 2022
Der er godt gang i billetsalget, og der er en forhåbning om danske medaljer på alle tre stations.
”Jeg tror godt, jeg kan sige, at vi aldrig har stået stærkere sportsligt, og det er altid sjover som arrangør, at vi har en begrundet forventning om medaljer, og dermed får vi skabt en super stemning. Så det satser vi på forbundet sørger for,” sagde Jens til stor morskab for tilhørerne.
VM’s eftermæle
”En af mine skuffelser efter EM var, at der skete for lidt for ridesporten efter dette. Så vi har sagt fra starten: Hvad kan vi som arrangør bruge VM til for at udvikle kendskabet og interessen for vores sport? Og der har vi kigget på mange andre ting, ud over det sportslige. Hvad kan øge interessen for vores sport, udenfor vores verden? Og et af de emner, vi har taget fat på, er fokus på bæredygtighed”, fortalte Jens. Og han roste også forbundet for Agria og DRFs VM-turnering, som han har en forventning om, får betydning for oplevelsen af VM.
”Hvordan får vi ellers skabt et varigt minde om VM i Herning, ud over medaljerne, oplevelserne og den øgede omtale,” spurgte Jens fra talerstolen, og svaret er en VM Skov nord for Herning.
”Vi planter en skov på 21 hektar nord for Herning. I VM-skoven bliver der nogle opholdssteder, legepladser, bålpladser med mere. Det vil være med til at skabe et synligt eftermæle for VM.
”Det bliver sindssygt stort,” lovede Jens Trabjerg afslutningsvis.