Skip to main content

Få styr på changementet – Del 2

Når du har fået styr på grundarbejdet i galop, så er du klar til næste step i forhold til at lave de perfekte changementer.
| admin

Øvelsen, der nu bliver beskrevet, fungerer som et fremragende værktøj til at identificere og forbedre svaghederne i din hests træning, uanset hvilket niveau du rider.

Øvelsen er delt i flere dele, og det betyder ikke noget, hvor mange gange du har brug for at ride hver del. Om det så tager måneder, så hav fokus på, at din hest gør det uden besvær, før du fortsætter til næste del.

Dukker der et problem op, f.eks. at din hest forventer, at changementet kommer før, du bruger hjælperne, falder i trav eller skyder ryggen, så se det ikke som et nederlag. Denne reaktion viser nemlig, hvad I skal træne endnu mere.

Øvelsen vil også give dig flere “knapper” at trykke på, hvilket forbedrer din kontrol over din hest og dens reaktion på dine hjælpemidler.

Læs også: Første del om changementet

Uanset hvilke fejl hesten begår, så skal du ikke straffe den. Hesten ved ikke, hvordan den skal besvare dine anmodninger korrekt endnu. Ret hesten forsigtigt ved at slå over i skridt eller trav og sæt i højre- eller venstregalop igen. Gentag derefter øvelsen, indtil hesten kan udføre den ordentligt.

Hvis din hest er ung og/eller ikke rutineret nok til at lære changementer, kan du stadig træne noget af denne øvelse. De vil forberede hesten til ​​changementer, og det vil dermed ikke være en ”big deal”, når I kommer dertil i uddannelsen.

Disse forudsætninger skal være på plads, før I kaster jer over øvelsen:

• Du skal ride hesten i kontragalop. Kontragalop er et glimrende værktøj til at forbedre kvaliteten af ​​galop og hestens smidighed og ligeudretning, så jo nemmere du kan gøre det, jo bedre bliver dine changementer.

• Du skal også være komfortabel med at ride versader.

Del 1: Kontragalop ad kortsiderne

1. Begynd øvelsen med at ride en 20-meter volte i den ene ende af banen i arbejds- eller samlet galop (afhængig af din hests niveau)

2. Når du er færdig med volten, rider du skråt igennem. Fortsæt hele vejen til det fjerneste hjørne uden at skifte galop. Dette er din hests første test. Den kan blive fristet til at skifte galop uden at blive bedt om det. Eller hesten kan miste balancen og falde i trav.

Nøglen til at forhindre disse fejl – og til at udføre resten af ​​denne øvelse med succes – er at bevare din korrekte position i sadlen, hvilket vil minde din hest om at blive i den oprindelige galop. Så hvis du for eksempel begynder øvelsen på venstre volte, bør du have lidt mere vægt i dit venstre (indvendige) sæde end højre. Din overkrop skal være rank, lige og balanceret over midten af ​​sadlen og ikke læne i nogen retninger.

Drej dine skuldre lidt i retning af bøjningen, så dit bryst vender mod din hests venstre øre. Dit venstre ben skal ligge lige ved gjorden og bevare den venstre bøjning, og dit højre ben skal være et par centimeter bag gjorden.

Til denne del af øvelsen skal du bede hesten om at bøje sig lidt indad. Hold en jævn kontakt på begge tøjler, og kryds aldrig hånden over din hests hals. Mens du rider ned ad diagonalen, fortsæt med at bede om den samme bøjning, mens du bevarer din stabile position i sadlen.

Hvis din hest skifter galop eller mister balancen, så tag den roligt ned i skridt og prøv igen.

Del 1, trin 2

Den første test i forhold til at få hesten til at blive i kontragalop på kortsiden er, at du fortsætter ud af skråt igennem og rundt i de to hjørner.

3. Når du kommer til den fjerneste ende af diagonalen med succes, fortsæt da rundt på kortsiden i kontragalop. Hvis din hest er på Prix St. George-niveau eller derover, så rid ind i hjørnerne. Dette kræver mere styrke og balance, end de fleste heste på lavere niveau har. I fald din hest er uerfaren, skal rid kortsiden som om du var i gang med at lave en 20 meter-volte.

Mens du rider rundt på kortsiden, skal du fokusere på din position og kvaliteten af ​​galoppen, stadig med den samme lille grad af indvendig bøjning og jævn kontakt på begge tøjler.

4. Fortsæt derefter langsomt ned ad langsiden – du skal ikke forcere tempoet!

5. Fortsæt rundt i den næste kortside, ligesom du red den forrige. Nu vil din hest forhåbentlig have forstået, hvad det går ud på og blive i kontragalop.

Del 1, Trin 6:

Mens du rider rundt på den anden kortside, skal du fokusere på din position og kvaliteten af ​​galop med en lille grad af indvendig bøjning og jævn kontakt.

I næste del ser vi nærmere på bøjningen langs langsiderne i øvelsen.

Kilde: Dressage Today