Skip to main content

Facts om sommereksem

På denne tid af året burde hestene nyde varmen, de mange lyse timer og ikke mindst græsset, men har hesten tendens til sommereksem, kan forår og sommer blive en udfordrende omgang.
| admin

Sommereksem kan være en særdeles kløende plage og til stor gene for hesten. Det er en lidelse som mange hesteejer i Danmark desværre er bekendt med grundet høj fugtighed og den nemme adgang til sø, vandløb og vandhuller. Vi lister de vigtigste facts om sommereksem nedenfor.

Hvad er sommereksem?

Sommereksem, også kendt som insektbid-sensitivitet, er en allergisk reaktion hos heste over for spyttet fra mitter. Når hun-mitten bider hesten, overføres lidt af mittens spyt for at undgå af blodet størkner, mens mitten suger sit måltid. Det er spyttet, som hestens immunforsvar reagerer allergisk på og derved forårsager kløe hos hesten.

Især heste, der ikke før har været udsat for mitter (importerede heste), kan reagere voldsomt på spyttet.

Hvad er mitter?

Mitter er meget små smyg. Der grå og kun 1-3 mm, så de kan være svære at se i luften. De små bæster kommer i meget store antal som regel ved skumringstiden.

I Danmark er der registreret over 40 forskellige arter af mitter, og de har forskellige tilnavne som knot og gnavpander. Der er mitter i hele Danmark, og de trives bedst i fugtige naturområder, hvor der er søer, vandløb eller moser.

Eksemdækken og fluemaske kan være en stor hjælp for heste med sommereksem.

Hvornår er der mitter?

Heste, der har sommereksem, klør sig voldsomt i perioden med mitter, hvilket er fra april til september – og især ved skumring og daggry.

Symptomer på sommereksem

Berørte heste udvikler små buler under huden som klør – meget. Især langs manen og rundt om haleroden. Hesten vil ofte klø sig så meget på de udsatte steder, at den mister håret og får sår og rifter. Hvis sygdommen foregår over længere tid, kan huden blive tyk og læderagtig.

Diagnosticering

Dyrlægen undersøger hesten for de tydelige tegn nævnt ovenfor. I tvivlstilfælde indsendes hudbiopsi.

Kur og forebygning

Der er ikke nogen kur mod sommereksem, det bedste du kan gøre er at forebygge generne.

  • Tag din hest ind på stald, når der er flest mitter.
  • Sæt net op på foran stalddør og vinduer og andre åbninger for at holde mitterne ude
  • Giv hesten eksem-dækken på, når den er på fold
  • Brug insektfjerner
  • Suppler foderet med Omega3 og Omega6
  • Installer en fane/blæser i stalden. Bevægelse i luften er svært for de små mitter.
  • Begræns kar og baljer med vand. Det stille vand tiltrækker mitter, og det er her de yngler. Skift vandet og rens vandbeholder ofte.
  • Endelig kan binyrebark-behandling komme på tale, især hvis hestene har voldsom kløe og svære hudforandringer.