Skip to main content

Forskning: Er Kissing Spines arveligt?

Tætsiddende torntappe i hestens rygrad, også kaldet Kissing Spines, er en lidelse, der har stor bevågenhed blandt rideheste. Forskere i USA er i gang med at undersøge om Kissing Spines er arveligt.
| admin

Kromosom 16, 25 og 14
Nyere undersøgelser påviser, at Kissing Spines er arveligt. Forskere har med succes kunnet indsnævre den del af hestens genom, der er knyttet sammen med tilstanden. Derudover er der selvfølgelig andre faktorer som højde, køn, alder, arbejdspres, sadeltilpasning og disciplin, der har betydning for lidelsen.

Resultatet af forskningen blev præsenteret på 2020 American Association of Equine Practitioners Convention af forskerne Samantha A. Brooks, Florida, og Beau Whitaker, Texas. Brooks og Whitaker afslørede, at kromosomerne 16 og 25 ser ud til at have effekt på graden af Kissing Spines hos varmblodsheste, fuldblodsheste og andre lette racer, mens kromosom 14 ser ud til at have en signifikant forbindelse til udbredelsen – og ikke kun graden.

Hestens højde spiller også en rolle
Brooks og Whitaker og deres teams har lavet genetiske undersøgelser på heste med og uden Kissing Spines for at lokalisere gener, der er forbundet med lidelsen. Undersøgelserne er stadig i gang, men indtil videre har de identificeret loci (genetiske grupper), der viser et klart sammenfald med lidelsen og graden af lidelsen. Forskerne opdagede dog også, at andre faktorer spillede en rolle i lidelsen. Især hestens højde ser ud til at have en stor indflydelse, mens alder og køn spiller mindre roller, modsat hvad forskere tidligere troede.

Undersøgelserne stadig i gang
Forskere vil forhåbentlig kunne udvikle modeller, der kan hjælpe hestefolk med at gennemskue risikoen for Kissing Spines før de køber, sælger, træner eller avler heste. Ydermere vil det også kunne hjælpe ryttere og ejere med tidligt at behandle hesten med fysioterapi, hvilket kan styrke og understøtte rygraden hos heste, der her tendens til – eller er diagnosticeret med Kissing Spines.

Afslutningsvis slog forskerne fast, at de stadig er midt i undersøgelserne, og der skal mange flere test til, før forskningsprojektet kan kaldes afsluttet. De modtager meget gerne hårprøver og informationer fra heste, hvis røntgenbilleder viser, at de IKKE har Kissing Spines.

Kilde: The Horse

Tone Lygren Troldborg fortæller om Kissing Spines. Fra serien om Hestens Skelet.

Vil du vide mere om hestens anatomi?
Se hele serien om Hestens skelet og hestekiropraktik (Premium)