Skip to main content

Gode råd, når du skal ud og prøve hest

Pengene står i banken, du har fundet en hest, som du føler du må prøve. Og hvad er det så, du kan forvente, når du prøver din måske kommende hest?
| admin

Lad dig ikke rive med, første gang du sidder på din måske kommende hest. Og selvom du er spændt på at finde og prøve heste eller ponyer, som måske kunne blive din, kan det godt betale sig at holde hovedet koldt, selvom det er svært. For måske møder du lige den hest, som med tiden vil blive din hestepartner og bedste ven.

Første gang man køre afsted for at prøve en salgshest kan det føles virkelig skræmmende: hvad hvis du siger noget dumt, hvad hvis du falder fra? Hvad hvis det viser sig, at du ikke engang ved, hvordan man rider på heste, du ikke er vant til?!

Købekontrakt

Prøveprocessen afhænger lidt af, hvor du befinder dig i verden, da hvert land har deres egne normer vedrørende prøveperioder, købsaftaler, undervisere eller instruktørers tilstedeværelse og meget mere.

Herhjemme er købere og sælgere beskyttet af købeloven, som ved årsskiftet ændrede sig til det bedre for begge parter. Det er meget normalt, man har sin ridelære eller andre fagpersoner med sig, når man skal købe ny hest. Men det er meget vigtigt, når du har fundet den hest, som forhåbentlig skal være din i mange år fremad, at du får lavet en købekontrakt. Den kan du fx downloade fra Dansk Varmblods hjemmeside: Købekontrakt (varmblod.dk)

Du kan se et indslag, hvor dyrlæge Jonas Nørgaard fortæller om handelsundersøgelsen, og hvorfor det er vigtigt både for køber og sælger, at hesten er gennemtjekket af en dyrlæge. Se indslaget: Når hesten skal sælges: Det vigtige dyrlægetjek

Hvad kan du forvente?

Hvad er det så, du kan forvente, når du kommer ud til hestens nuværende ejer? Og hvad kan du gøre for at få din første prøveridning eller visning til at forløbe så glat som muligt?

Sædvanligvis vil sælgeren tilbyde at vise dig hesten, mens den bliver sadlet op, og muligvis endda hentet i boksen eller fanget fra marken. I de fleste tilfælde kan du få en lille snak, mens dette sker, og spørge, hvorfor de sælger, hvad de laver med deres heste og så videre – det giver dig en god idé om deres erfaringsniveau, og kan måske hjælpe dig indhente nogle oplysninger om, hvorfor hesten er på markedet.

Hold øje med hestens reaktioner, når den bliver sadlet op. Står den roligt gennem hele processen, og virker den til at være tryg ved de personer, som omgås den.

Sælger vil normalt tilbyde at ride på hesten først. Du bør altid takke ja til dette, både af sikkerhedsmæssige årsager, og så du kan få en fornemmelse af dens måde at bevæge sig på, dens uddannelsesniveau, og hvilken type den er – hot, doven, nervøs, fornuftig, og så videre.

Hvis du prøver hesten med springning for øje, så bed dem om at springe et par forhindringer for dig, ideelt set lidt større end, hvad du håber på at springe, når du tester hesten.

Og når du selv skal i sadlen, lad være med at blive overmodig, men hold hovedet koldt, og spring kun en forhindringshøjde, som du er tryg ved på en ny hest. Både af hensyn til dig selv og hesten.

Pas på med at lade dig rive med af begejstring, når du er ude for at prøve ny hest. Husk at få stillet de vigtige og nødvendige spørgsmål til sælger. Foto: Canva

Tag ikke alene afsted

Mange vælger at tage en instruktør/ridelærer eller en hesteven med, når de skal prøve hest. Det er altid en god idé at have nogen med mere erfaring end dig, da de kan hjælpe dig med at beslutte, om hesten er egnet, og opdage eventuelle problemer, du måske ikke har.

Nogle ridelærere tager betaling for at tage med ud for at give gode råd i forbindelse med en hestehandel, så husk lige at spørge til prisen inden I tager afsted.

I dette tilfælde kan sælgeren tilbyde dem at ride hesten – diskuter dette på forhånd og mærk efter, hvad du er tryg ved. Det kan være, at din ridelærer kun kommer på, hvis hesten ser grøn eller svær ud, eller du kan føle dig mere selvsikker, hvis de også prøver hesten.

Du kan også tillade dig at bede om selv at sadle hesten af, for at få en idé om hestens staldmanerer, og samtidig giver det dig en chance, for at lade hænderne glide hen over hestens ryg og ben, for lige at mærke, om der er nogle hævelser, knopper, varme eller følsomhed, som kan være et tegn på, at dyrlægen lige skal tjekke de steder en ekstra gang, hvis I når så langt, at du beslutter dig for, at hesten skal være din.

Spørg om det, der er vigtigt for dig

Når du prøver en hest, så husk, at jo bedre informationer du får fra sælgeren, jo lettere er det for dig at træffe en informeret beslutning. Her kommer nogle gode råd:

1. Vær ærlig
Lyv ikke overfor sælger (eller dig selv) om dine evner eller erfaring. Målet er at finde en hest, der vil være den bedst mulige partner for dig. Det betyder at være ærlig over for dig selv og over for andre om, hvad du laver nu, og hvad du vil gøre i fremtiden. Den rigtige hest til dig findes, men du kommer ikke til at finde den, hvis du siger, at du selvsikkert springer 80 cm, når tanken om et lille kryds faktisk gør dig til et nervøst vrag. Ligeledes skal du ikke shoppe rundt efter en potentiel Grand Prix-hest, hvis du aldrig har redet en schenkelvigning.

2. Spørg din instruktør/ridelærer
I en ideel verden ville en troværdig instruktør komme med dig for at se heste. Og normalt er det, hvad der sker. Men hvis det ikke er muligt, bør din instruktør se eksteriørbilleder af hesten samt videoer af den med dig og med dens faste rytter. Lyt til ridelærerens råd.

3. Vær ikke bange for at takke nej
Hvis du ved, at en hest ikke er noget for dig, skal du ikke føle dig presset til at ride eller gøre noget, du ikke vil. Det samme gælder, hvis en hest ser usund eller farlig ud. Ofte føler mere uerfarne købere det, som om de skal op eller springe, selvom de egentlig ved, at de ikke vil købe hesten. I stedet skal du høfligt takke sælgeren for deres tid og forklare, at du ikke synes, hesten er den rigtige for dig.

4. Stil spørgsmål
Hvis sælgeren er ærlig og ønsker, at deres hest skal finde et godt hjem, vil de ikke have noget imod, at du stiller spørgsmål. Spørg om, hvad der er vigtigt for dig – har hesten nogle særheder, du bør vide om, er den nem at læsse i trailer og håndtere, hvilket foder får den osv.?

Nedenfor er et par spørgsmål, du måske også vil stille sælgeren:

  • Hvad er hestens normale arbejdsregime?
  • Har hesten konkurreret for nylig?
  • Hvordan opfører den sig til stævner?
  • Hvorfor sælger du hesten?
  • Hvor længe har du haft dem, og hvad har den lavet i den tid?
  • Har hesten haft nogen nævneværdige skader eller sygdomme?
  • Vil det være ok at din dyrlægen tjekker hesten, eller har de fået foretaget nylige røntgenbilleder, som kunne deles med dig? (Hvis en køber er tilbageholdende med at lade dig få hesten undersøgt, bør alarmklokkerne ringe!)
  • Hvordan er hesten at ride udenfor ridebanen, i skoven eller andet, er den pålidelig, modig, bange, osv.?

Husk, at en god sælger sikkert også vil stille dig spørgsmål. De vil måske gerne vide, hvor du vil opstalde hesten, hvad dine ridemål er, hvad din erfaring er indtil videre, hvem din træner er eller noget i den retning. Uanset hvad du gør, bliv ikke defensiv!

Selvom dette også er en måde at skabe en venlig samtale på, er det også, hvad en ansvarlig sælger vil gøre for at vurdere, om du ville være en passende ejer til deres hest – hvilket er et godt tegn! Alle skal være glade for, at hesten og den nye ejer er et godt match og vil gøre hinanden glade.

Kilde: FEI