Har din hest øget risiko for kolik?
Et hold forskere har undersøgt hvilke faktorer der oftest spiller ind når vores kære heste får kolik. En tilstand der kan være både en mild omgang maveonde, men som i høj grad også kan være livstruende.
| admin
Kolik er den hyppigste dødsårsag blandt heste, og den tilstand der giver flest opkald til dyrlægen.
Her giver forskerne gode råd til at undgå de 4 senarier der typisk er dem der øger risikoen for kollik.
- Hold dit management stabilt
Det betyder i praksis at for store ændringer i hesten daglige rutiner er blandt de største risikofaktorer der kan føre til at en hest får kolik. Sørg for ikke at arbejde hesten hård 5 dage i streg, for så at lade den stå stille i sin boks i 2 dage efterfølgende. Det er en stor ændring i den daglige rutine. Et stabilt motionsprogram er at foretrække. Hvis hesten har mere end en person der tager sig af management, er det vigtigt at der forligger en plan der følges af alle de personer der håndterer hesten. Her er det vigtigt at der gives den samme mængde kraftfoder og hø/wrap, på de samme tidspunkter hver dag. Ændringer i mængde og tidspunkter kan være medvirkende faktorer til at risikoen for kolik øges. Skiftende folde kan også øge risikoen, da hesten udsættes for flere forskellige miljøer, end hvis den går på den samme fold hver dag. Det samme er gældende for variationen i foldkammerater. Hvis den sociale kontakt ændres, kan det også være medvirkende til en øget kolikrisiko. Det er uundgåeligt at ændre i hestens management, men det er vigtigt at være ekstra opmærksom på hesten, når den f.eks. flyttes til en ny stald, sættes op i træning, skal stå på boks, får nye foldkammerater, eller skifter foder. - Sørg for din hest får nok væske
En af de hyppigste årsager til kollik er dehydrering hos hesten. Det er derfor afgørende for hestens sundhed at du sørger for den altid har adgang til frisk vand i en acceptabel temepratur. Sørg for at vandet ikke er kogende på de varme sommerdage, og sørg for det ikke fryser på de koldeste vinterdage. Og vigtigst af alt sørg for det er rent. - Sørg for at hestens tarmflora er i balance
Der er flere ting der kan få hestens tarmflora ud af balance. Heriblandt transport, konkurrencer og foderskift. Det gælder både kraftfoder og grovfoder skift. Derfor anbefales det at man bruger minimum to uger på at skifte foder, da det er den tid hestens tarm er om at tilpasse sig. Vær opmærksom på om hestens pærer ændrer sig, og hjælp den eventuelt tilbage på ret køl med tilskud af gode tarmbakterier.
Læs også: Test din hest – sandkolik - Hold særligt øje med din hoppe efter foling
11% af folende hopper, oplever kolik kort efter fødslen. Det kan der være mange årsager til. Dog peger flere eksperter på, at der efter fødslen er store management ændringer for hoppen, og at dette har en indflydelse. Typisk vil man ændre på hoppens fodring, når hun begynder at amme føllet, og for store ændring kan være en større udfordring, end ingen ændringer. Andre peger på det faktum at der pludselig er mere plads til tarmene efter føllet er født, og at det giver anledning til fordrejninger. Slutteligt er hoppen efter foling også eksponeret for store ændringer i tarmfloraen, der kan have en medvirkende effekt på den øgede kolikrisiko.
Læs også: Hjælp, min hoppe foler!
Hvad kan du gøre for at optimere dit management?
* Giv hesten mere foldtid og mindre tid på stald.
* Undgå adgang til sand og grus, da hesten kan komme til at indtage dette, med alvorlige konsekvenser til følge. Sandkolik er meget alvorligt.
* Sørg for at tildele grovfoder af god kvalitet.
* Reducer mængden af kraftfoder når du kan. Hestens primære foder er hø/wrap. Dog skal den altid være dækket ind med vitaminer og mineraler.
* Sørg for at hesten har fri adgang til rent vand.
* Hav en ormestrategi med din dyrlæge. Orm kan også give kolik.
* Hold hestens tænder sunde.
Slutteligt er det vigtigt at bemærke at heste også kan få kolik, selvom du har gjort alt hvad du kan i forhold til at optimere managementet. Derfor er det bedste vi kan gøre, at være opmærksomme på symptomer og få grebet ind i tide, hvis en hest viser tegn på kolik.
Kilde: The Horse