Skip to main content

Har du skjult strøm i stalden?

Der er en risiko for, at der vandrer strøm rundt i din stald. Det giver dårlig trivsel hos dine dyr. Det udløser ofte atypisk adfærd, og kan have alvorlige konsekvenser.
| admin

”Vagabonderende strøm” er et fagudtrykket for strøm, der af den ene eller anden uønskede grund er at finde rundt om i dit staldsystem. Det er et spøjst ord, og selve problemet er også forbundet med meget mystik og uvished. For strømmen er ikke til at se og mærke, og det er heller ikke altid til at vide, hvorfor den er der.
Ikke desto mindre kan det give store problemer i din stald, og derfor har SEGES undersøgt problemet. 

Atypisk adfærd

De fleste opdager vagabonderende strømme i deres stald ved, at dyrene udviser atypisk adfærd af den ene eller anden slags. Det første du skal gøre, er at udelukke andre årsager til mistrivsel hos dine dyr.

Oplever du stadig den atypiske adfærd hos dine dyr, anbefaler SEGES, at du kontakter din elektriker og får lokaliseret problemerne. Målinger og reparationer skal udføres af en autoriseret elektriker.

Eksempler på uhensigtsmæssige forhold i staldene

Det er naturligvis ikke af ond vilje, at man får problemer med vagabonderende strøm i sin stald. Der vil ofte være ting, man ikke lige får ordnet eller efterset, og med tiden bliver alle elinstallationer slidte. Det kan også være, du har lavet en midlertidig og hurtig løsning, som nu er blevet permanent, og det kan være uhensigtsmæssigt.

Problemområder, du selv kan tjekke med det blotte øje:

  • Lysarmaturer, der ikke virker
  • Defekte kabler
  • Åbenstående armaturer, el-tavler, kontakter og stikdåser 
  • Installationer, der ikke længere er i brug og som kan fjernes

Er problemet med vagabonderende strøm slemt, kan det resultere i kramper i lemmer og ben, sygdom og i særlige tilfælde dødsfald. Konsekvenserne kan altså være alvorlige, men heldigvis kan der gøres noget ved problemet.

Læs meget mere om ”Vagabonderende strøm” HER