Skip to main content

Hotte heste og den halve parade

Temperamentsfulde, energiske heste kan være noget af en håndfuld for mange ryttere, de ”hotte” heste kan være meget følsomme. Nøglen til det gode samarbejde er den halve parade.
| admin

Har man en hed/varm hest i stalden, er det et tveægget sværd. På den ene side kan de være nemme at ride, da de har en god energi og fremadsøgning. Rytteren kan sidde stille, behøver ikke motivere hesten til arbejde. Og at administrere energien hos hesten kan være lettere end at kæmpe med en energiforladt hest, som savner gålyst. Men på den anden side kan de være følsomme og udfordrende og ofte blive de spændte og ”kører sig selv op”, især når du øger tempoet.

Nøglen til at holde dem sammen og kanalisere den energi til mere engagement og kontakt til rytteren er den halve parade. Sagt meget enkelt er den halve parade næsten præcis, hvad navnet antyder. Det er en kortvarig tilføjelse af ‘woah’-hjælperne og derefter kommer ‘go’-hjælperne.

Hvad gør den halve parade?

Brug af den halve parade er en mere raffineret måde at sige ‘stop venligst op’ og så sige ‘faktisk nej, pyt med det – gå endelig’ næsten lige efter. I praksis bremser den halve parade forparten i et kort øjeblik. Men fordi du så tilføjer ben/schenkel og siger ‘fortsæt’, bliver bagbenene ved med at være aktive, og hesten forkorter sit ramme og løfter sin overlinje. Dette afbalancerer hesten og hjælper den til at engagere sig mere.

En hest, der er meget varm, især i de lavere klasse eller på et tidligere tidspunkt i uddannelsen, reagerer måske ikke altid godt på den halve parade. Nogle gange forsøger at undvige biddet, andre gange kan de krølle sammen bag kontakten eller blive meget anspændt i ryggen. De prøver måske endda bare at trække i biddet og løbe på forparten. Så hvad gør du for at skabe den dejlige, effektive halve parade, som blot samler og genbalancerer en varm hest uden noget drama?

Rid den halve parade korrekt

Det første skridt er at ride den halve parade korrekt, selvom hesten ikke forstår hjælpen. For at ride den halve parade korrekt, spænder du kortvarigt din kropskerne, sæde og rygsøjle med støtte på den udvendige tøjle og lige nok bøjning til at holde hesten ligeudrettet. Dette indikerer for hesten, at du vil sænke tempoet eller stoppe. Så snart du mærker, at hesten stabiliserer sig eller flytter balancen en smule bagud, så brug en let schenkelhjælp og blødgør dit sæde for hjælpe hesten med at holde en positiv kontakt.

Den halve parade kan bruges undervejs i træningen på forskellig vis. For eksempel før en overgang, for at bremse en hest, der går i for stort tempo, før en hjørnepassage, eller for at forberede den på en samlet eller sideværts bevægelse.

Hvis hesten bliver kort i nakke og går bag biddet, skyldes det sandsynligvis, at den ikke var foran schenklerne, da du red den halve parade. En anden almindelig fejl er at den halve parade varer for længe. Den bør kun bruges over et skridt – og hvis du ikke får det positive svar fra hesten, du beder om, slipper du hjælperne til den have parade og prøver igen efter et skridt eller to, indtil du får det svar, du ønsker. Hvis du holder den halve parade for længe, kan det skabe spændinger og modstand.

Så er der den anden overvejelse: at lære hesten, hvad den halve parade betyder. Selvfølgelig skal din hest på dette stadium have en grundlæggende forståelse af hjælperne. At lære den halve parade er næsten umuligt for hesten, hvis den ikke har nogen idé om, hvad stop, gå og drej betyder.

Hvis din hest forsøger at løbe gennem halve parade, er her nogle fremgangsmåder og øvelser, der kan hjælpe dig med at ”installere knappen” til den halve parade.

1. Brug af barrieren

Start i skridt og giv hjælpen til den halve parade, når du nærmer dig barrieren for enden af langsiden. Brug din stemme som back-up, hvilket indikerer, at du vil have din hest til at holde tempoet. Hvis den reagerer godt, fortsæt hjørnepassagen som normalt. Hvis ikke, så rid mod barrieren og lad den hjælpe med til at holde hesten tilbage/sænke tempoet. Så snart du føler et svar, skal du rose din hest. Du kan bruge hestens forventning om at sænke tempoet mod barrieren til hjælpe dig med at etablere hjælperne til den halve parade, efterhånden som din hest begynder at forstå øvelsen.

2. Start med trav-skridt

Trav på hovslaget på dressurbanen og bed om en overgang til skridt ved flere bogstaver K, E, H C, M, B og F (eller så ofte du kan, hvis dette føles for hurtigt efter hinanden). Lad hesten gå et par skridt, ikke mere og sæt så i trav igen. Din hest vil ret hurtigt begynde at forudse overgangen til skridt. Når det sker, giver du hjælpen til den halve parade for næsten at gå ned i skridt, inden du traver videre. Din hest bliver klar til at reagere på en lille halv parade som følge af at den forudser overgangen til skridt. Efterhånden som hestens forståelse for hjælpen udvikles, kan du anvende det samme koncept på indlæring af den halve parade i galop.

Hvis du stadig føler, at din hest bare buldrer fremad og ignorerer dine hjælpere til den halve parade, så overvej, hvordan du anvender den halve parade. Og husk, med Charlotte Dujardins ord, ‘varme heste skal gå med benet på.’ Lad dig ikke friste til at fjerne dine schenkler fra hestens sider. I stedet skal du lukke din hånd om tøjlen og give hesten en stabil kontakt fortil, i stedet for konstant at ”hænge” i tøjlerne for at få hesten til at bremse.

Kilde: FEI