Skip to main content

Husk vand på folden – også i frostvejr!

Heste skal have adgang til frisk og rent drikkevand døgnet rundt. Man tænker måske ikke over det i de kolde vintermåneder, men er vandet frosset i hestens vandtrug, er der stor risiko for, at hesten får kolik
| admin

Vinteren er rigtig kommet ind over Danmark. Frosten bider, og vinden gør det mere end ubehageligt at bevæge sig udendørs. Ifølge Hestelovens paragraf 17 skal heste i mindst 2 timer 5 dage om ugen motioneres eller gives fri bevægelse på fold. Det kan dog fraviges, ”hvis veterinære eller ekstreme vejrmæssige forhold taler afgørende herfor.” Selvom vejet lige nu føles ”ekstremt”, er de nuværende temperaturer ikke tilstrækkelig grund for ikke at lade hesten få frisk luft og motion på folden. Er folden særlig udsat for vinden, kan man jo forkorte hestens ophold på folden.

Husk vandet
Når alting fryser til, fryser vandet i hestens vandtrug, hvis man ikke har lavet en frostsikker løsning. Ifølge Hesteloven skal heste have fri adgang til frisk drikkevand. Og selvom det ifølge loven kan fraviges ved kortere ophold på fold indtil 4 timer, har hesten faktisk et stort behov for at drikke. Heste drikker grundlæggende omkring 25 liter vand dagligt. Vandindtaget øges betydeligt med arbejde.

Forskerne er i dag lidt uenige om, hvorvidt heste foretrækker koldt eller lunken vand. Hovedsagen er, at de har fri adgang til vand, på folden, såvel som på stald.

Hestens fordøjelse er afhængig af det store vandindtag, får hesten ikke tilstrækkelig væske risikerer man, at den udvikler kolik.

Heste på fold bør have adgang til vand. Der er risiko for de udvikler kolik, hvis de ikke drikker tilstrækkeligt, eller begynder at spise sne.

Hvad er kolik
Ved kolikanfald holder hesten op med at æde. Den bliver urolig, skraber med forhovene og kigger om på bugen. Ofte vil den gerne lægge sig ned for at rulle, og når den rejser sig, ryster den sig ofte ikke, som en rask hest ville gøre. Ved meget voldsomme smerter kan hesten sparke op mod bugen og kaste sig rundt på jorden. I så fald kan den komme til at skade sig selv og de mennesker, der måtte være i nærheden. Hesten begynder at svede, og puls og vejrtrækningsrytme stiger. Ved tegn på kolik er det i de allerfleste tilfælde klogt at ringe til dyrlægen og lade ham/hende bedømme symptomerne.

Du kan selv danne dig et indtryk af symptomerne, det er god information, når du kontakter dyrlægen. Du kan forberede dyrlægens besøg ved at:

  • Tage hestens puls og temperatur.
  • Lytte efter tarmlyde. Læg øret mod bugvæggen ved hestens flanke og lyt efter, om der er rumlen eller andre lyde, der kan tyde på aktivitet i tarmsystemet. Det tyder på, at der stadig foregår en fordøjelse, og det er positivt.
  • Kontrollere slimhinderne. Har slimhinder i øjne og mund deres normale farve? Sammenlign om muligt med en rask hest.
  • Undersøge gødningen. Find ud af, om hesten overhovedet har afsat gødning, og om den i så fald afviger fra det normale i mængde, farve, konsistens og lugt.

Ofte kan dyrlægen, efter en tydelig beskrivelse af symptomerne, give dig besked om, hvordan hesten skal behandles, indtil han/hun kan nå frem.

Kilde: Agria Dyreforsikring

Artiklen er første gang bragt i februar 2021