Skip to main content

Hvad er gjordkrampe og hvad skyldes det?

Har man siddet i sadlen på en hest, som pludselig reagerer med gjordkrampe ved man, hvor voldsom en reaktion, det kan være. Hesten kan også reagere, når man sadler op ved at slå med hovedet, sparke eller vise andre tegn på ubehag ved opsadling. Men hvad skyldes det? Forskere har påvist, at det er nogle bagved liggende fysiske problemer, som udløser gjordkampen, eller hestens negative reaktion på gjorden.
| admin

Når heste er følsomme over for at blive sadlet op og få spændt gjorden, reagerer de ofte ved at lægge ørerne tilbage, sparke, spænde kroppen og bevæge sig rundt eller lignende adfærd. Som oftest omtales denne reaktion som ”gjordkrampe” Det kan også komme til udtryk ved voldsomme bukkespring. De fleste rytteres reaktion er at få undersøgt om sadlen ligger korrekt. Og skifte den almindelige gjord ud med en, der er specielt udformet til heste med den reaktion på gjorden.

Fysiske problemer udløser reaktion på gjorden

I en amerikansk undersøgelse fra 2019 undersøgte forskerne fra University of California 37 heste, der alle var registreret med gjordkrampe. Journalen for alle heste blev gennemgået af forskerteamet.

Tolv heste blev diagnosticeret med mavesår, 10 med forskellige ortopædiske problemer, 3 med dårligt tilpassede sadler, 1 med en tumor på æggestokken og 10 med forskellige sygdomme, herunder bylder i leveren, udposning på pulsåre, brystbenssmerter og urinvejsinfektion.

Forskerne kom frem til, at det er en udfordring at identificere den nøjagtige årsag til gjordkrampe, men at mavesår var et almindeligt fund kombineret med gjordkrampen. 92% af hestene i denne undersøgelse blev diagnosticeret med mavesår.

Læs også: Er hesten sur under opsadling? Det er ikke normal adfærd

Hillerød Hestedyrlæger har også en case-story på deres hjemmeside man kan læse: Min hest har gjordkrampe

Har du ubevidst lært hesten den negative reaktion?

Hvis hesten bliver overrasket over at få spændt gjorden, eller den oplever ubehag fra sadlen, kan det udløse en frygtreaktion. Resultatet er, at hesten viser uønsket adfærd (ryster på hovedet, sparker, spænder i kroppen osv.) Og helt ubevidst kan rytteren lære hesten, at den adfærd får problemet til at gå væk:

Rækkefølgen er:

1 Pres fra at gjorden strammes (anmodning om en adfærd).

2 Reaktion fra hesten med spark, spænding osv. (uønsket adfærd tilbydes).

3 Rytteren afslutter/stopper med at stramme gjorden (frigør presset og belønner derfor den uønskede adfærd).

Fordi vi gør dette ubevidst og hyppigt på samme måde, er vi ikke klar over, at hesten tror, at hans dens adfærd er ansvarlig for at stoppe rytteren i at spænde gjorden. Og det er sandsynligt, at hestens reaktion vil blive mere udtalt over tid (mere bidende, mere intense spark, spænding osv.).

Hjælp til at ændre en adfærd

Når vi har sikret os, at hesten ikke har fysiske smerter, og at udstyret passer ordentligt, så kan vi starte adfærdsændringsprocessen. For at prøve at løse dette problem skal du gøre følgende:

Begynd at stramme gjorden med et kontinuerligt tryk ved hurtigt at flytte gjorden en lille smule op og ned, mens du holder den mod hesten. Hesten vil vise den uønskede adfærd og tro, at den vil stoppe stramningen af gjorden, men denne gang vil det ikke virke, fordi du vil blive ved med at lægge det konstante pres på gjorden.

På det tidspunkt, når hesten indser, at denne gamle adfærd ikke forhindrer gjorden i at stramme, vil hesten prøve en ny adfærd – fx at stå stille og ikke udfører den gamle adfærd. I det øjeblik kan vi stoppe med at spænde gjorden, vi tager presset af hesten. Ved at gøre det mange gange i forbindelse med opsadling, lærer hesten en ny adfærd. Den står stille.

Positiv forstærkning med godbid

En anden og effektiv måde at forbedre denne situation på er at bruge positiv forstærkning gennem klikkertræning. Dette gøres ved at bruge det samme konstante tryk på gjorden som beskrevet, men derefter bruge klikkeren (som tidligere har været forbundet med en godbid) til at belønne den ønskede adfærd, hesten slapper, og stopper med den gamle adfærd.  Klikkeren fortæller straks hesten, at det er det rigtige svar. På denne måde genoptræner vi ikke kun den uønskede adfærd, men vi tilføjer også et positivt under opsadlingen. Dette vil hjælpe hesten med at slette hukommelsen om den betingede frygt forbundet med gjorden, og erstatte den med en positiv association – en godbid.

Kilde: Retrospective Study of 37 Horses (2004-2016), Thehorse.com