Skip to main content

3 tips til sunde hove

Uden hov, ingen hest eller sunde hove, glad hest – vi kender de forskellige udsagn om vigtigheden af, at hesten går på fire sunde hove. Her følger 3 tips fra FEI til forbedret hovsundhed.
| admin

Vinteren nærmer sig, og med den også risiko for skader på hestens hove. Mudrede folde og ammoniak fra hestens urin og gødning i boksen presser hovsundheden. Da hovsundheden har en enorm indflydelse på din hests præstation og livskvalitet, er det afgørende at behandle hovproblemer korrekt. Men hvordan kan vi tackle og løse hovproblemer, eller endda helt undgå dem?

I denne artikel forklarer FEI’s ernæringspartner Cavalor om linket mellem ernæring og hove og giver 3 nemme tips til at optimere din hests hovsundhed.

Hvis vi ser på hovsundhedspleje, er der 3 vigtige ting at overveje:

  • Hestes kost
  • Beslagsmed
  • Management

Hovkvaliteten, formen, eksteriøret i sammenhæng med hestens ben, er i høj grad bestemt af genetik. God staldmanagement, hjælp fra en dygtig beslagsmed og korrekt kost kan dog i høj grad understøtte hovkvaliteten.

Læs også: Barfods – for og imod

Først nogle fakta om hove…

En hov består af omkring 90 % protein, med keratin øverst. Keratin indeholder aminosyrer, der har stor effekt på hoven. Svovlholdige og essentielle aminosyrer som cystein og methionin sørger for, at cellerne i hornet – det yderste lag af hoven – er forbundet fleksibelt sammen.

Vitaminer er også vigtige, især biotin. Hove har også brug for andre vitaminer. A-vitamin hjælper for eksempel med at udvikle horn. Vitaminerne E, D og K sammen med forskellige B-vitaminer, understøtter stofskiftet og hovudviklingen.

Mineraler er en anden gruppe af nøglenæringsstoffer. Kobber styrker hovens yderste væg, hjælper med at beskytte cellemembranerne i hovens celler og danner nøgleproteinet keratin. Zink er også med til at skabe keratin og understøtter opbygning og reparation af celler i hoven og hovvæggen. Selen beskytter også cellemembranerne i hoven. Men vær tålmodig, hove vokser langsomt med omkring 1 cm om måneden, så du skal bruge mindst tre til seks måneder for virkelig at se en forbedring i den nye vækst.

Sundhed indefra og ud. Også til hove. Du kan selvfølgelig støtte hovsundheden udefra med en hovolie

Afbalanceret kost

Så hove vokser langsomt, og du kan forbedre kvaliteten af hovvæksten markant med en afbalanceret kost og eventuelle nødvendige kosttilskud. Protein, energi, vitaminer, mineraler, aminosyrer, fedtsyrer og sporstoffer er alle vigtige næringsstoffer til hove. Det er vigtigt, at din hests foderration indeholder alle de nødvendige næringsstoffer i de rigtige mængder og proportioner.

Tilføjelse af enkelte næringsstoffer til en generelt utilstrækkelig kost vil ikke give optimale resultater. Så fokus på en afbalanceret foderration med alle de nødvendige næringsstoffer er det vigtigste redskab for at skabe og vedligeholde optimal hovsundhed.

Beslagsmeden

Sørg for, at din hest får beslagsmed regelmæssigt. Det kan være hver fjerde til sjette uge. Beslagsmeden vil sko eller trimme hovene efter behov, hvilket forhindrer dem i at begynde at flække eller smuldre.

Beslagsmede kan også rette op på naturlige svage punkter, for eksempel for at forbedre hovformen en smule eller give ekstra støtte.

Dit management

Ammoniak dannes, når din hests urin blandes med den strøelse, du anvender. Ammoniak gør hoven blødere, og derfor svagere. Gødning og urin påvirker hovens kvalitet og fremmer sur stråle, som er et almindeligt hovproblem, der påvirker stråleområdet.

Sur stråle er en bakteriel svampeinfektion som æder sig ind i hornet, typisk i strålen, og får hornet til at rådne. Det lugter surt og strålen er ofte sort og smuldrer en anelse i det angrebne område. Hesten er ofte øm, alt afhængig af hvor dybt rådet går. Hvis du trykker ind i området, vil hesten ofte hive benet til sig på grund af smerte. Hesten kan blive halt af sur stråle. Selv når din hests miljø holdes så rent som muligt, er der altid risici. Heste står ofte i gødning i deres stalde eller på våde, mudrede folde.

Disse miljøer gør hovene sårbare over for sur stråle og de skader, det forårsager. Det beskadigede væv kan påvirke hovens følsomme strukturer og forårsage forfangenhed.

Sidst men ikke mindst skal du vide, at ligesom vejret påvirker vores hud, kan ændringer i vejret såsom tørre dage og fugtige nætter også påvirke hovkvaliteten. Vask hovene jævnligt med vand og når vandet er trængt ind, behandles hovene med et hovprodukt efterfølgende. Dette vil holde hoven elastisk og sund.

Kilde: FEI