Skip to main content

Kampagne mod fyrværkeri – for hestenes skyld

Husdyr som hunde, katte og heste bliver ofte skræmt af fyrværkeri i dagene omkring nytår og især nytårs aften. I Sverige har man startet en kampagne mod salg af fyrværkeri.
| admin

Det svenske Dyreværnsforbund og Landsforeningen Stop fyrværkeri for privatpersoner i Sverige går sammen i en fælles kampagne. Målet er at indføre et nationalt forbud mod salg af fyrværkeri til private. Fyrværkeri forårsager lidelse og død for både husdyr og vilde dyr og indeholder desuden farlige stoffer, skriver foreningerne i en pressemeddelelse.

“At det stadig er relativt gratis at bruge fyrværkeri, er mig en gåde. Den kortsigtede glæde, det bringer nogle få, skal vejes op imod alle de konsekvenser, fyrværkeri medfører; lidende dyr, traumatiserede mennesker og enorme miljøgifte i naturen,” siger Maria Lönn, generalsekretær i det svenske dyreværnsforbund ifølge Hippson.se.

“Hunde-, katte- og hesteejere har vidnet om alvorlige traumatiserende oplevelser for deres dyr. De høje lyde kan forårsage alvorlig psykisk stress, fysisk skade og død. Landmænd har rapporteret, at får, grise, køer og heste aborterer deres fostre af frygt for fyrværkeriet “, skriver foreningerne blandt andet. I kampagnen samler foreningerne underskrifter ind for at bejle til ansvarlige politikere. Det fælles mål er at arbejde for et nationalt forbud mod salg af fyrværkeri til private, samt et forbud mod, at private bruger fyrværkeriprodukter.

Forbud forsøgt også herhjemme

I december 2020 forsøgte Dyrenes Beskyttelse også at råbe politikerne op til et forbud mod fyrværkeri herhjemme.

”Det har enorme konsekvenser for dyrene, at vi i Danmark har en meget afslappet lovgivning for fyrværkeri. Vi taler om millioner kæledyr, landbrugsdyr og dyr i den danske natur, som potentielt kan opleve stress, angst og anden negativ påvirkning ved affyring af fyrværkeri, som står på over meget lang tid. Stod det til os, så burde fyrværkeri kun affyres af professionelle og kun inden for en meget begrænset tidsperiode omkring nytårsaften,” udtalte Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse dengang i en pressemeddelelse.

En undersøgelse, som Epinion gennemførte for Dyrenes Beskyttelse i 2019, viste, at hele 67 % af danskerne mener, at der generelt bør fyres mindre fyrværkeri af til nytår. Det er særligt hensyn til miljø og kæledyr såvel som vilde dyr, der ligger danskerne på sinde, viser undersøgelsen.

Læs mere om fyrværkerireglerne herhjemme: Fyrværkeri ⁕ Sådan er reglerne i Danmark