Skip to main content

Mand eller kvinde – væddeløbshesten er ligeglad!

Mandlige jockeyer har ikke mere indflydelse på en væddeløbshests præstation end kvindelige jockeyer har eksperter fra University of Nottingham fundet ud af. En jockeys køn påvirker ikke noget aspekt af væddeløbshestens fysiologi og præstation.
| admin

Resultaterne af undersøgelsen giver et nyt perspektiv på den mulige balance mellem mandlige og kvindelige elitejockeyer. Undersøgelser, der vurderer effekten af en rytters køn på væddeløbshests præstationer og fysiologi under træning, er ikke blevet rapporteret, hovedsagelig på grund af manglen på tilgængelige data for kvindelige deltagere inden for sporten. I dag er mere end 90% af jockeyerne, i de fleste væddeløbsnationer, mænd. Dette er sandsynligvis en ubevidst skævhed mod, at mandlige jockeyer i gennemsnit er fysisk ‘stærkere’, i stand til at presse heste hårdere og dermed præsterer bedre i løb end kvindelige jockeyer.

Dette årti har set en markant stigning i deltagelse af kvindelige jockeyer på eliteniveau. I 2021 skrev den irske jockey – Rachael Blackmore – historie ved at vinde flere højprofilerede løb. Succeshistorier som denne former global adfærd på væddeløbsbanen og udfordrer offentlighedens tillid til mandlige eller kvindelige jockeys evne til at vinde store løb.

I Storbritannien og Irland havde tidligere forskning foreslået en undervurdering af kvindelige jockeys evne til at vinde løb, som registreret i væddemålsadfærd. I væddeløb kan en konkurrencefordel ligge i en jockeys evne til at kontrollere hesten og/eller mindre vægt båret af hesten (dvs. vægten af jockey plus sadel). Derfor bliver jockeyer vejet ind før og vejet efter løb.

Overvågning af træningsryttere

Alt er lige, ville en væddeløbshest under træning i løbstempo præstere anderledes, når den rides af enten en kvindelig eller mandlig jockey? Ville den væddeløbshest være mere eller mindre tilbøjelig til at vinde et løb? Forskere fra School of Veterinary Medicine and Science ved University of Nottingham arbejdede sammen med Guillaume Dubois PhD Scientific Director hos Arioneo Ltd – et firma, der har udviklet en skræddersyet træningssporingsenhed til heste; og en Equine Sports Medicine-specialist (Dr. Emmanuelle van Erck-Westergren PhD; Equine Sports Medicine Practice, Belgien) til at besvare nogle af disse spørgsmål. De overvågede 530 fuldblods væddeløbsheste, redet af 103 forskellige arbejds-/træningsryttere (66 mænd, 37 kvinder) over i alt 3.568 træninger på en enkelt væddeløbsbane (Ciaron Maher racing) i Victoria, Australien.

Variabler såsom hastighed, skridtlængde og frekvens, hestens hjertefrekvens og restitutionshastighed blev registreret med en valideret fitness-tracker (‘Equimeter’©). Denne tracker er specielt designet til at overvåge heste under deres daglige træningsrutine med avancerede dataanalysetjenester.

Efterforskerne fandt ingen effekt af jockeyens køn på nogen objektivt målt udfaldsvariabel, målt fra langsom galop til hårde galopper i væddeløbstempo. Men ville denne manglende effekt af jockeys køn i træning også oversætte til faktiske løbsresultater, hvor mange andre variabler spiller ind?

Foto: Canva

Fokus på målinger i væddeløb

Ved at analysere resultater fra 52.464 løb havde kvindelige jockeyer en tilsvarende sejrsprocent (af samlede løbsstarter) som mandlige jockeyer i Storbritannien (kvindelige, 10,7 % vs. mænd, 11,3 %). I Australien havde mandlige jockeyer en lidt højere sejrsprocent (11,0 vs. 9,9 %), men dette blev udlignet, når man så på en en top tre-løbsplacering.
Tilsammen fandt forskerne minimal effekt af jockeyens køn på både trænings- og løbsresultater. Når man betragter resultaterne på tværs af alle træningssessioner, så blev der ikke noteret nogen forskel i forventede restitutionsrater for væddeløbsheste mellem mandlige og kvindelige jockeyer.

Charlotte Schrurs (PGDip VetPhys, MSc), ph.d.-studerende og hovedforfatter med professor David S Gardner, sagde: “Vores undersøgelse er den første til objektivt at vurdere, om en jockeys køn har indflydelse på ethvert aspekt af væddeløbshests fysiologi og præstation. Dataene antyder overbevisende, at svaret er nej og giver et nyt perspektiv på den mulige balance mellem mandlige og kvindelige elitejockeyer. Bestræbelser på at fremme et mere “inklusivt miljø” vil i høj grad bidrage til lige muligheder og fremme af fair konkurrence inden for denne meget populære og fascinerende sport.”