Skip to main content

Mudder på folden – tænk på hesten og smeden

Vinter er for mange heste folk også ensbetydende med mudrede folde, hvilket resulterer i hesteben og -hove dækket af mudder. Ikke særlige godt for hestens sundhed, men heller ikke smeden er vild med de mudrede ben.
| admin

Mudrede vinterfolde giver grobund for forskellige sundhedsmæssige udfordringer hos hesten som muk og sur stråle. Hestene skal på fold, ud i den friske luft, og så må hesteejeren takle de våde, mudrede ben og hove – de muddertunge dækkener og mudderindsmurte maner og haler. Det er vinter, det er realiteterne.

Læs også: Hovbyld – hvorfor og hvordan behandles den?

Nogle har investeret i mindre vinterfolde opbygget med gummimåtter og sand, for at komme udfordringerne med de mudrede folde til livs. Andre har løst problemerne ved at lægge sand og/eller gummimåtter i et område omkring leddet, hvor foldene traditionelt bliver trådt op.

Læs også: 3 tips til sunde hove

Husk på smeden

Det er dog ikke alene hestens helbred, som bliver udfordret af de vinterkolde, mudrede folde. Beslagsmedene er bestemt (og meget forståeligt) heller ikke vilde med kolde, mudrede hesteben.

Bergers Smedie har netop lavet et lille opråb på Facebook:

”Så er det efterår igen og dermed stor risiko for våde og mudrede heste, når de er på mark eller fold. Deraf giver det potentielle komplikationer og unødvendige udfordringer for din beslagsmed og hans smedearbejde.
Når hesten/ponyen skoes/beskæres, er det derfor essentielt den er ren og tør. I modsat fald har vi smede som bliver våde, kolde og efterfølgende får ødelagt hænderne.
Derudover er der værktøjet, der ikke virker optimalt ved de efterfølgende kunder, da mudret og fugten sløver værktøjet.
Send derfor gerne din smed en venlig tanke og sørg for at holde hesten inde den dag han kommer på besøg således den er tør og klar når vi ankommer.
Husk også altid at opdrage på hesten kontinuerligt, så den forbliver roligst mulig, når den skal have smedebesøg. Det vi glæde smeden.
På forhånd mange tak.”