Skip to main content

Næseblod hos hesten – er det farligt?

Ligesom hos mennesker, så er det tit ganske harmløst, hvis hesten får næseblod. Men nogle gange kan det også være tegn på mere alvorlig sygdom.
| admin

Hvis hesten pludselig står med en blodig mule, fordi den har fået næseblod, så kan der være forskellige årsager dertil.

Først og fremmest er det vigtigst, at man får stoppet blødningen – og det gøres mest effektivt ved at holde hesten i ro i dens boks eller andre omgivelser, hvor den er tryg.

Ifølge dyrlæge Bianca Schwarz skal ejeren derefter rådføre sig hos sin dyrlæge. Mindre blødninger stopper for det meste af sig selv, men mister hesten meget blod, så er det nødvendigt, at hesten bliver tilset.

Næseblod er ikke en decideret sygdom men nærmere et symptom på en lidelse. Det kan være et symptom på flere lidelser, der har forbindelse til luftvejene.

Dyrlæge Bianca Schwarz

“Derudover kan det også hænge sammen med problemer med blodets koagulation,” fastslår Bianca Schwarz.

Det skal du informere dyrlægen om:

  • Hvornår startede blødningen?
  • Hvor meget blod har hesten tabt?
  • Bløder det stadig fra næsen?
  • Kan du se en hovedskade?
  • Har hesten haft næseblod før?

Almindelige årsager til næseblod hos heste er skader på næsen og nogle gange hjerneskallen – for eksempel som følge af spark på folden.

Det er ikke altid, at disse skader kan spottes.

En let blødning kan altså være ufarlig, men det kan også være konsekvensen af et svampeangreb i luftposerne, der er lokaliseret lige ved struben.

Equinet beskriver forløbet således:

Dette kan være livstruende, da svamp gør blodkarrene svage. Der løber nogle store blodkar inde i luftposen. Disse er kun beskyttet af et ganske tyndt lag væv, som ved svampeinfektion bliver porøst. Det betyder at blodkarret kan sprænge med ganske lidt påvirkning. Sker dette vil det opstå meget kraftigt næseblod, som ikke stopper

Læs meget mere om heste og næseblod her