Skip to main content

Nathalie: Forberedelserne til OL er i fuld gang

Landstræner for dressurrytterne Nathalie zu Sayn Wittgenstein fortæller, at forberedelserne frem mod OL i Tokyo er i fuld gang, og OL-rytter Anna Kasprzak tror ikke, hun når sit tredje OL i træk
| admin

Bliver der OL i Tokyo i år eller bliver det aflyst? Det er noget, som bliver diskuteret vidt og bredt. Ingen kender svaret, for der er ikke et endegyldigt svar, men landstræner for dressurrytterne Nathalie zu Sayn Wittgenstein fortæller, at DIF (Dansk Idræts Forbund) har gjort det klart, at forberedelserne skal fortsætte uændret. – Vi går derfor ud fra, at OL finder sted, og vi prøver at få forberedt rytterne bedst muligt, fortæller Nathalie. Dressurkonkurrencerne finder sted den 24. og 25. juli (Grand Prix) den 27. juli Grand Prix Special (holdkonkurrence) og den 28. juli Grand Prix kür (individuel konkurrence).

For dressurrytternes vedkommende betyder det, at rytterne i A-truppen og enkelte fra B-truppen skal deltage i flere stævner for at få stævneerfaring, og blive set af de dommere, som skal dømme OL. A-truppen består af: Andreas Helgstrand, Anna Kasprzak, Carina Cassøe Krüth, Cathrine Dufour, Charlotte Heering og Lone Bang Larsen.

Nathalie zu Sayn-Wittgenstein var selv på det bronzevindende landshold ved OL i Hongkong 2008 med Digby. Foto: Elizabeth Law

– Når udendørssæsonen starter, vil der blive flere stævner, og så må rytterne bare være indstillet på at køre lidt længere for at få starterne, understreger landstræneren. Selvom rytterne er erfarne stævneryttere, skal de ud for at have styrket programridningen. Det arbejdes der også på ved den kommende træningssamling, hvor rytterne skal ride program for A-dommer Susanne Baarup

EM i Hagen og OL i Tokyo
Efter OL i Tokyo er det planlagt, at der skal være EM i Hagen fra den 7. til 12. september. – Jeg er ret sikker på, at jeg ikke kommer til at nominere heste til EM, som har gået i Tokyo. Det er ikke god hestevelfærd. De ryttere som har to heste, kan holde hest nr. to i klar, og er de i form, så må vi se, hvordan det ser ud.

– Jeg har en fornuftig bred trup, og spændende yngre heste på vej, som Lone Bang Larsens Rosoff og Daniel Bachmann Andersens Marschall-Bell. Samtidig er Charlotte Heering og Buffanco i en fin formkurve, og Anna Kasprzak bliver også klar (efter fødslen red), ligesom Anna Zibrandtsen også er godt på vej. ”Så der er nogle, vi skal have støvet af”, som landstræneren siger. Hun fortæller, det har været skuffende for rytterne med de mange stævneaflysninger. Og værst er det med de stævner, som bliver aflyst i sidste øjeblik. Hvor rytterne har forberedt sig, og hestene er klar. Og for enkelte ryttere er det vigtigt at opnå de sidste kvalifikationer forud for OL og EM, og det har også været en udfordring under corona nedlukningen.

Anna Kasprzak og hendes OL-partner Donnperignon. Foto: Hans Brand

Anna Kasprzak og OL
– Jeg er med i OL-forberedelserne, men jeg vil sige det sådan, at det skal være en ualmindelig nem fødsel og baby til for det kan lade sig gøre, fortæller Anna Kasprzak, der har redet OL finale i London og Rio. Nu er hun højgravid, og har termin midt i marts. – Der skal der stå nogle og hive i mig og bede mig om at være med, hvis jeg skal til Tokyo, fortsætter hun. Hun fortæller, at hun er med på alle OL-informationer og akkreditering mv. – Men kan ikke lige se mig selv stå i Tokyo med en baby på fire måneder, også med corona i tankerne. Jeg går efter DM-start i maj, og Rock Star ser rigtig fin ud med Josefine (Hoffmann), og jeg har aftalt, at Fuhur kommer til Andreas Helgstrand for at bliver finpudset. Det er Annas plan at komme i sadlen på Rock Star, han er lettere at ”være på”, samarbejdsvillig og rar. Anna erkender også, at der nok bliver noget, som skal justeres på i forhold til balance mv. efter pausen.

– Jeg er nødt til at se, hvordan min krop tager det. Det har været begrænset, hvad jeg har kunnet holde mig i gang med under graviditeten på grund af forskellige udfordringer, forklarer hun.

– Jeg kommer stærkt igen, håber jeg, og hvis alting flasker sig, vil jeg være til start ved DM, ride nogle stævner forud for EM, og så være klar til det. Men det helt store mål for mig, er VM på hjemmebane næste år i Herning, det vil jeg rigtig gerne være en del af, slutter Anna Kasprzak.

Hvor er Danmark i medaljekampen?
– Jeg vil ikke kunne sige dig, hvor vi ligger i konkurrencen om medaljer, erkender Nathalie zu Sayn Wittgenstein. Hverken de danske eller udenlandske ryttere har haft mange starter, som kan indikere styrkeforholdene mellem de førende nationer (Tyskland, Holland, England, USA, Sverige og Danmark).

DM i dressur afvikles den 20. til 23. maj af Equitour i Uggerhalne. Stævnet bliver en del af udtagelsen til OL, hvor den endelige udtalelse finder sted ved CHIO Aachen den 25. juni til 4. juli, hvorefter OL-hestene går i karantæne.