Skip to main content

Nu skal Dansk Varmblod se på unghingste!

Dansk Varmblod afvikler forbesigtigelse af unge hingste på 3 forskellige lokationer. De bedste af de knap 3-årige hingste får adgang til Dansk Varmblods Hingstekåring i marts.
| admin

Lige nu er der travlhed rundt omkring på hingstestationerne og hos de professionelle, som klargør unghingste til fremstilling for Dansk Varmblods kåringskommissioner. Forbundets forbesigtigelse af unge hingste venter søndag den 12. december på Vallensbæk Rideakademi, tirsdag den. 14. december hos Bøgegården og afsluttes onsdag den 15 december på Vilhelmsborg.

Forbesigtigelse betyder, at Dansk Varmblods bedømmelseskommission i hhv. dressur og springning, skal vurdere de fremstillede unghingste, og efter bedømmelse, udtage de bedste til Dansk Varmblods Hingstekåring i marts.

Privat forbesigtigelse på Bøgegården

Som man kan se af listen over afviklingen af forbesigtigelsen, ligger hingstestation Bøgegården faciliteter til en af forbesigtigelserne. Det sker, fordi det nu er blevet muligt, at afvikle private forbesigtigelser efter opdaterede kriterier, så der i dag skal samles min. 10 springhingste eller 15 dressurhingste. Se reglerne HER.

Springhingstene skal løsspringe

Der er tilmeldt knap 30 2,5 års hingste i springdisciplinen. De skal løsspringe, og herefter skal de skridtes for hånd i hold, hvorfra der udtages hingste til at blive vist på fast bund. De hingste, som vises på fast bund, skal mønstres for bedømmelseskommissionen, og dommerne tager her stilling til hingstens benstilling, hovform og regelmæssige takt i skridt og trav. Når hingstene har været vist på fast bund, går de igen ind i ridehuset, 1 ad gangen, for at blive longeret på begge volter i galop. Skridt og trav bliver ikke bedømt. Er det ældre hingste, som fremstilles til forbesigtigelse, skal de springe med rytter, i stedet for løsspringning og longering.

Dommerne giver besked om, hvorvidt hingsten får adgang til kåring efter longeringen/springning med rytter. Dommerne i springning er: Signe Wiese, Johny Hansen, Bo K. Møller samt avlskonsulent Karina Christiansen og sekretær Laura Juhl.

Dressurhingstene vises løse

Der er tilmeldt knap 50 dressurbetonede unghingste, og de skal vises enkeltvis løse i ridehallen (de ældre hingste skal vises under rytter). Herefter skal de skridtes for hånd i hold, hvorfra der udtages hingste til at blive vist på fast bund. Og den bedømmelse er den samme, som gælder for springhingstene.

Herefter skal også de dressurbetonede hingste longeres for dommerne. Hingstene vises i trav og galop på begge volter, hvorefter indspændingstøjlerne tages af, og hingsten bliver trukket rundt på volten i skridt.

Dommerne giver besked om, hvorvidt hingsten får adgang til kåring efter longeringen/fremvisning under rytter. Dommerne i bedømmelseskommissionen i dressur er: Claus Hansen, Bjarne Nielsen, Johnny Sørensen samt avlskonsulent Karina Christiansen og sekretær Laura Juhl.

De unge faderhingstes første kåringsårgang ventes altid med spænding. Dansk Varmblod skriver på sin hjemmeside, at på dressursiden byder kollektionen på første årgang efter hingste som Janeiro Platinum, Jovian og Knock-Out, mens det på springsiden er første årgang efter Syvhøjegårds Unforgetable S DWB.

En lidt mindre kollektion

Dansk Varmblods avlskonsulent Karina Christiansen forklarer: ”Det er en lidt mindre kollektion, end det plejer at være. For år tilbage havde vi over 300 hingste til forbesigtigelse, og de senere år omkring 100. I år er det altså lidt færre. Vi må dog sige, at hesteejerne er blevet gode til at selektere blandt unghingstene hjemmefra.”

I praksis betyder det, at selvom kollektionen er lidt mindre end vanligt i år, så kan kvaliteten af de fremstillede unghingste være så høj, at det samme antal unghingste får adgang til hingstekåringen i marts. Det vil næste uges besigtigelser vise.

Se katalog til arrangementet.

Se startliste på Equipe.